Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj holky, mám takový dotaz, tak se obracím tady na vás.
Tak že, chtěla bych poradit jaké nosítko pořídit na rychlý přesun.
Prostě potřebuji něco, do čeho bych mimi šoupla na přesun s auta do školky, abych nemusela vytahovat celou autosedačku a tahat se s ní. Do školky vodím starší dceru. Ale má to ještě jeden háček, dceři je už sice skoro 6 let, ale jelikož je nemocná, tak se sama nesvleče a neobleče, tak že by to nosítko mělo být uzpůsobené tak, abych mohla manipulovat i se starší dcerou.
Jestli máte někdo nějakou radu, tak šup s ni sem.
Já si ušila Mei Tai.
Mám to stejně jako ty. Vodím starší dítko do školky a ruce potřebuji mít volné. Navíc Lindě se v tom líbí, takže to berem i na výlety.
Kattkka, šátek si myslím že je dost složitý, než ho uvážu a naložím do něho dítě, tak strávím u auta kdo ví jakou dobu.
Já si ušila Mei Tai
Mava můžu vědět co je to Mei tai, třeba nějaké foto? Fakt se v této problematice vůbec neorientuji, u starší dcery jsem nic takového nepoužívala.
Mavo mohla bys dat odkaz na navod, podle ceho jsi Mei Tai sila?
Uz jsem o tom slysela od vic holek a moc se mi to libi, pac na Ergo nejak nejsou penizky ![]()
Zakladatelko ja mam teda satek a chapu, ze to na rychly presun z auta do skoly neni uplne to pravy orechovy, fakt to chvili trva nez se v tom mimco porovna…
Holciny si hodne chvali Ergo nebo Manducu. Muzou se nosit i na zadech, ale nevim, jestli uz od tak maleho miminka. Kdyztak mrkni sem… http://www.salatky.cz/index.php?…
Ahoj, tak já mám Ergo a nosila jsem synka až od 4m, protože mimi musí spolehlivě udržet hlavičku. Jinak takhle malé děti se nosí asi jenom na břiše a to čelem k nosiči. Až ty větší se nosí n zádech. Dá se tedy dokoupit novorozenecká vložka, ale to mi přišlo takové nepraktické. Jinak když se secvičíte, mimi se do nosítka dá v pohodě - je na popruhy, takže se neváže.
Já osobně bych ale menší mimi raději nosila v té autosedačce, přece jen se může stát, že v autě usne a při manipulaci by se mohlo vzbudit a následná „montáž“
do autosedačky taky nějký čas a úsilí stojí. taky s „balíčkem“ na břiše, který ještě není úplně zpevněný se starší sourozenec hůře obsluhuje, ale jde to. V autosedačce ho postavíš na zem a dcerku vyřídíš a zase mažete. Ale jak říkám, je to jen můj názor. Každopádně pro větší děti (aspoň ty 4m) si myslím, že jsou ergonomická nosítka (Ergo, Manduca) úplně v poho.
Tak ať dobře vybereš. ![]()
Ahoj, pročítám diskuze a našla jsem video k Mei Tai:
http://s230.photobucket.com/…ddieCradles/?…
Je tam toho víc, zaujalo mě, že se to nemusí za velký peníz kupovat, dá se to „spíchnout“ i doma.
Ahoj, mám Bondolino, což je trochu jako mei tai, jen má vytvarovaný ten díl na břiše, aby tam hezky zapadla prdelka.
A co třeba šátek, uvázat ho, než pojedeš (kříž s kapsou venku) a pak jen do něj mimi nasoukat? Ale obecně se s miminem na břiše nepředkloníš, nebo jen hodně opatrně.
Další možnost je autosedačka na podvozek, nemusí to být kočár klasický, některé sedačky jdou nacvaknout na golfky, já mám Teutonia Solano a na to Maxi Cosi Citi, golfky jsou rozložené hned.
Mě teda na rychlý přesun do školky připadá nejrozumnější stejně ta autosedačka. Mimčo v ní v šatně postavíš kamkoliv a můžeš se plně věnovat starší.
Do šátku by nasoukání přece jen trvalo a nosítko taky musíš zapnout. Navíc malá miminka se v nosítku nosí v novorozenecké vložce ne na svislo, takže to by bylo taky složitější. Máme nosítko Ergo, ale vyndávat dítě ze sedačky, strkat ho do Erga a pak v autě zpět zase do sedačky, to by byl opruz. Raději jsem trénovala svaly na rukách ![]()
Martina
Ahoj,
holky mám od sebe o 2roky a 5měsíců - Když šla V. do školky měla S. pět měsíců - do školky jsme chodili s Manducou a starší jsem vysvlékala a převlékala kompletně já (né že by neuměla, ale to by jsme tam byly týden). A v pohodě.
Menší mimčo by se taky dalo - hlavičku když tak jistíš kapuckou. Ale pod ty tři měsíce věku bych asi nešla. ![]()
Taky mi připadá v tomto případě jednodušší maličké mimčo přenášet v autosedačce, kterou buď poneseš v ruce nebo nacvakneš v minutě na kočárek.
Já mám Manducu, ale pořizovali jsme ji, až byla Hanička větší a byla na přenášení v náruči těžká a do vajíčka se mi už nevešla.
Ahoj, tak mně se s autosedačkou chodí hodně blbě i na pár metrů a ergonomická nosítka, ač s různými vychytávkami, vložkami, atd. mi pro miminka od narození nepřijdou moc super (vlastně vůbec).
U šátku záleží na cviku, my ho navážeme velmi velmi rychle. Kdybys měla elastik, tak bys tím autem mohla jet rovnou z šátkem navázaným na těle už z domu a dítko pak pouze vložit. Vydržel by ti cca do půl roka a pak bys mohla přejít na pevný šátek/ergonomické nosítko.
Mei Tai na poponášečky fajn, ale za mě opět pro větší dítko.
Jinak manipulace se starším dítětem s mladším na těle je vždy trošku potíž, nemáš-li ho na zádech (což ti u miminka asi nehrozí), ale dá se. Přesně si pamatuju, jak jsem s Mikulášem na břiše Štěpánovi vestoje venku přebalovala látkovky. Oblíkání i obutí se taky zvládne, i když nevím, jaký zdravotní problém u vás je, jak moc musíš podpírat, přidržovat, atd.
Ještě mě napadá mít k autosedačce kočárkový podvozek, na který by šla na tu chvilku nacvaknout. Sice to je další otravování se s velkým krámem, ale nevyndávání spícího miminka je taky fajn, já třeba to lovení pidimimča z vajíčka vyloženě nesnášela. I když ty asi zase vozíš v kočárku tu starší, že? Takže plácám nesmysly.
Tak za mě opravdu ten šátek, pro začátečníka elastický, už na těle uvázaný.
Jo a ještě je tohle
http://www.isatky.cz/…e-modre.html
to se taky neváže, ale nemám vyzkoušeno a pro miminko už vůbec ne, když tak pošli Isabele (nebo jinému prodejci, ji jsem vyhmátla jako první, protože se známe) konkrétní dotaz, rádi ti odpoví.
Děkuji všem za odpověď,
no ze začátku to asi vyřešíme tou autosedačkou na podvozek kočárku a časem uvidíme.
Len-til-kah dcera sice chodí sama, ale má špatnou rovnováhu, tak že většinou jen za ruku, kočárek naštěstí na krátké přechody nepotřebujeme.
Uvidíme jaká bude praxe a pak když tak budeme hledat další možností.
Měla jsme u prvního dítěte mei tai a přeci jenom zavazovaní dlouhých pásu nebylo až tak rychlé a když dítko chce jednou ven, podruhé do nosítka, rozmýšlela jsem si jestli si ho rozvážu či ne (plus pásy se pak valí po zemi, na chodníku s loužemi nic moc), pro druhé dítko jsem si ušila ergonomické nosítko a to je o dost lepší pro manipulaci, rychlé zapnutí, rozepnutí, jde nahodit asi stejně rychle jako batoh. Pokud by jste se do toho chtěli pustit, tady je návod http://sijetosemnou.blogspot.cz/…nduca-s.html