Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
@ugluk tak to jo
, v Brne je treba misto, ted z hlavy nevim, jak se to jmenuje, ale je to nejake centrum a maji tam kdejake nositky a satek (pry) a vse si tam muzes vyzkouset nebo za mensi poplatek i pujcimt domu. tak koukni jestli v okoli taky neco takoveho nemas
koncentrace silenych nosicek tam bude mensi nez na srazu, teda snad
ja byla z fidelly nadsena uz na obrazku, sla jsem si spis pro celoprezkovou, ale ta halfbuckle, kdyz jsem si ji uvazala vedela jsem, ze jinou nechci, sedla krasne, tak dobry vyber preji
![]()
@debra.morgan tak v Praze je toho dost, ale nikde pohromadě to, co chci porovnat. Plus maj většinou jen ty rostoucí verze, protože jsou populárnější.
Já vybírala nosítko nedávno a tak mě vyděsilo to množství nových značek (klidně tak 20
), že jsem sáhla po osvědčené Manduce, jen ve vyšší verzi XT. Vůbec jsem neměla kapacitu mezi těmi novými dělat nějaký průzkum trhu a nebylo kde je vyzkoušet na jednom místě.
Jj tyhle informace o tehle nositkach mam taky. Jeste jsem na pomezi jestli vydrzim cekat prvni 3 mesice nebo koupim nejakou baby verzi hned od narozeni, proto tam mam vice tech typu. Tula se mi libila od videni na maminkach v Praze jake maji ruzne designy, ale cetla jsem, ze ikdyz je daleko pohodlnejsi nez manduca, tak prave tem nositkum co jsou sita z satku se pohodlnosti nevyrovna. Lenka4ever me zase jedna maminka upozornila, ze maji rostouci verzi od miminek az dal prave a ona si ji vybrala, ze ji prijde super pohodlna, ale mela uz starsi miminko, jak je tam ten popruh na stazeni, tak rikala, ze pry novorozenec pak musi sedet na tech stazenych tkanickach a na te nakrabacene latce a ze mu to muze vadit. Ja si urcite sit na miru davat nebudu, na strance Satkomanie.cz maji prave krasna nositka (vsechny tyhle typy co jsem uvedla i tu Fidelu) a pani mi je prave vsechny tyhle plus jeste nejake doporucila a uvedla od kdy jsou vhodna. Ale ja stejne tapu, vsechny vypadaji moc hezky a tech vzoru. Proto hledam jeste i tipy maminek na co si dat pozor u techto konkretnich atd…na teto strance je i pujcuji, ale nebudu platit za kazde nositko 300 kc, abych si jich pujcila treba 5 a zkousela…maji i nekde kamenou prodejnu, ale ta je od nas docela vzdalena, tak se mi tam nechce pritele tahat, protoze to by zas urcite bylo reci, jak si neumim vybrat nositko ![]()
Tak já na rovinu přiznávám, že si neumím vybrat
Jinak jsme na tom dost podobně. Já to taky řešila ještě v těhotnství, ale zas s prvním vím, že jsem nejvíc nosila v létě, na dovolených a tak, což už budou dítku ty 3-4 měsíce, ono to letí. Naskytla se mi možnost koupit za dobrou cenu dobrý šátky, tak jsem vzala jeden s „chlapským vzorem“, ale chlap v tom asi nosit nebude a na mě moc dlouhej, zatímco v manduce nosíval. Když jsem teď po letech držela v náručí novorozence, připadala jsem si jak prvorodička a do nosítka bych si asi netroufla… s šátkem jsem se po dvou týdnech odvážila a dobrý, ale nosítko chci k němu stopro taky, tak rozstříhám ten jeho šátek. Pokud nenajdu v bazaru něco pěknýho za dobrou cenu. Asi to moc řeším nebo je mi spíš nucena představa, že bych to moc řešit měla, ale mně i muži sedla i ta manduca.
Ahoj maminky, poraďte prosím nosítko na drobnou hubenou postavu (164 cm, 44 kg), ze kterého nebolí záda. Moje 10 m mimi má cca 8 kg. Vyzkoušena Manduca, Zumbuca, Kibi, Aloe, šátky. Zkouším nosit od 2 měsíců a ze všeho mě bolí buď bedra nebo ramena, za krkem nebo mezi lopatkami, teď už to vypadalo líp, ale začala mi trnout pravá ruka i noha. Mám skoliozu v hrudní a bederní oblasti a hyperlordózu. Spolu s předškolákem a nutností cestovat MHD, chodit do obchodů se schody, úzkými uličkami…to bez nosítka nedávám. Po použití se ale zotavuji i několik dní
Vše utahuju co se dá, akorát přes prsa ne, protože potom mívám retence (kojím a mám hodně mléka). Ze šátku mě po utažení bolí uzliny pod pažemi. Nějaké tipy podobně drobných maminek?
@Linduš91 píše:
Ahoj maminky, poraďte prosím nosítko na drobnou hubenou postavu (164 cm, 44 kg), ze kterého nebolí záda. Moje 10 m mimi má cca 8 kg. Vyzkoušena Manduca, Zumbuca, Kibi, Aloe, šátky. Zkouším nosit od 2 měsíců a ze všeho mě bolí buď bedra nebo ramena, za krkem nebo mezi lopatkami, teď už to vypadalo líp, ale začala mi trnout pravá ruka i noha. Mám skoliozu v hrudní a bederní oblasti a hyperlordózu. Spolu s předškolákem a nutností cestovat MHD, chodit do obchodů se schody, úzkými uličkami…to bez nosítka nedávám. Po použití se ale zotavuji i několik dníVše utahuju co se dá, akorát přes prsa ne, protože potom mívám retence (kojím a mám hodně mléka). Ze šátku mě po utažení bolí uzliny pod pažemi. Nějaké tipy podobně drobných maminek?
Ja byla spokojena s Ergo baby, ale jestli te z noseni boli zada, tak pomuze asi jenom nenoseni
![]()
Také mě z nosítka bolela záda, takže jsem si pořídila šátek Little Frog Hourglasses a nemůžu si ho vynachválit, záda nebolí. Mám 9-ti měsíčního syna a má něco kolem 10 kg. Jinak mám zkušenosti s nosítky Manduca, Womar a Kibi, šátek se jim ale nevyrovná. A cenově je přijatelný oproti třeba Didymos atd.
Ahoj, ráda bych obnovila diskuzi a poprosila o radu jaké vybrat nosítko pro 11ti měsíční dítě které má cca 8kg. Dcera začala být hodně kontaktní a má potřebu se nosit, já bych potřebovala občas volné ruce. Děkuji za rady ![]()
@Jaaanča píše:
Ahoj, ráda bych obnovila diskuzi a poprosila o radu jaké vybrat nosítko pro 11ti měsíční dítě které má cca 8kg. Dcera začala být hodně kontaktní a má potřebu se nosit, já bych potřebovala občas volné ruce. Děkuji za rady
Tak jako u všech ostatních nosítek radím vyzkoušet např. v regionálních skupinách nebo na zkusnositko.cz. Záleží na jak dlouhé období hledáš. Bude to chtít něco s pevným bederákem, aby unesl váhu dítěte. Koukala bych po toddlerech, batolecích nosítkách. Výběr je dost velký. Pokud chceš nosit dlouho, tak jedna z největších nosítek jsou Lenny Preschool a Zumbucca 3×l. Pokud chceš nosit pouze příležitostně a ne až do školky, tak jsou tu cenově dostupná nosítka jako Elihandmade maxi, Jožánek Dan, Donkey toddler, Veka 2… Já jsem třeba byla moc spokojená se Srdíčkem, které je od 4m do cca 2 let, ale nechala jsem si ušít na míru z vlastního šátku.
@Dinomama píše:
Tak jako u všech ostatních nosítek radím vyzkoušet např. v regionálních skupinách nebo na zkusnositko.cz. Záleží na jak dlouhé období hledáš. Bude to chtít něco s pevným bederákem, aby unesl váhu dítěte. Koukala bych po toddlerech, batolecích nosítkách. Výběr je dost velký. Pokud chceš nosit dlouho, tak jedna z největších nosítek jsou Lenny Preschool a Zumbucca 3×l. Pokud chceš nosit pouze příležitostně a ne až do školky, tak jsou tu cenově dostupná nosítka jako Elihandmade maxi, Jožánek Dan, Donkey toddler, Veka 2… Já jsem třeba byla moc spokojená se Srdíčkem, které je od 4m do cca 2 let, ale nechala jsem si ušít na míru z vlastního šátku.
Moc děkuji za rady. Čím větší výběr, tím hůř pro mě
kouknu po těch skupinách, bylo by fajn si něco vyzkoušet
dcera je hypotonik a ještě se sama nepohybuje, takže musíme pořád nosit, ale bůhví jak to bude až začne lézt ![]()
@Jaaanča
Pokud neznáš, mrkni na fcb stránku Nosíme děti. Najdeš tu bazárek se zaručeně ergo nosítky a holky ti tu i ohledně nošení poradí určitě víc než na emiminu. Přes fcb jde zkontaktovat i ty regio skupinky, většinou to bývá např. Nosíme děti- Brno apod.
@Dinomama píše:
@Jaaanča
Pokud neznáš, mrkni na fcb stránku Nosíme děti. Najdeš tu bazárek se zaručeně ergo nosítky a holky ti tu i ohledně nošení poradí určitě víc než na emiminu. Přes fcb jde zkontaktovat i ty regio skupinky, většinou to bývá např. Nosíme děti- Brno apod.
Díky, kouknu ![]()
@Jaaanča přidám se k názoru, že nejlíp vyzkoušet. Teď jsem v našem místním obchodě měla pujcenou beLenku 4ever, pak jsem ještě zkusila Monilu UNI a Kibi Evo. Potřebovala jsem něco mezi všemi těmi nositky, tak jsem to riskla a objednala beLenku 4ever NEO (měla by mít pevnější bederák, syn je velke dítě).
Obnovuji diskuzi - uvažuji o pořízení nosítka pro novorozence a ráda bych, kdyby vydrželo na občasné poponášení cca do roka (jsem spíš kočárkový typ) a padlo mi do oka BeLenka mini - máte s ním někdo zkušenost? Co jsem našla, pějí na něj chválu, ale na bazaru se sehnat prakticky nedá a nové mi na příležitostné použití připadá docela drahé. Druhá varianta je Storchenwiege, ale to asi nevydrží tak dlouho a jsem trochu na rozpacích z toho vázání, jak to budu courat po zemi.