Jaké obory na VŠ studují vaše děti?

Anonymní
11.1.26 14:41

Jaké obory na VŠ studují vaše děri?

Jaké obory na VŠ studují vaše děti? Brali jste ohled na budoucí uplatnění nebo studují to, co je baví s tím, že pak se uvidí?
Co dělat, když dítě neví, co by chtělo studovat?
Máte zkušenosti s obížností na ČVUT, různé obory na strojní a elektrotechnické fakultě (prostě vše mimo IT a stavebnictví)? Prý je tam vysoký odpad studentů hned v prvním ročníku, tak zda to vůbec zkoušet, pokud dítě mimo učivo ve škole nic technického nedělá.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3104
11.1.26 15:21

Nekecáme jim do toho, čili nepoužívám množné číslo. Ohled na budoucí uplatnění brali v potaz hlavně oni. A ano, věděli co tak chtějí dělat, nebo proč ten obor jdou studovat. A tedy i to vyšlo, že už během studia si našli budoucí povolání.
Dcera teď končí. Co vím začínalo jich asi 100 tuším a končí jich 12 říkala. Zbytek odpadl hlavně v prváku. Část zapsaných ani nikdy neviděli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22026
11.1.26 15:34

Nepřepsala ses a nemyslela SŠ? 8o

Za dospělé děti opravdu takové věci neřeším, to je plně v jejich kompetenci… Oba jsou svéprávní a připadala bych si jako blázen, kdybych se jim do toho snažila zasahovat nebo za ně něco v tomto směru zjišťovala, zkoumala apod.… :roll:

Pokud tvoje dítě neví, co by chtělo, tak asi holt bude muset do práce a třeba si to ujasní později. Nebo může vyjet do zahraničí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8976
11.1.26 15:57

Ještě žádný. Zatím si třídí myšlenky, představy, kde to bude zkoušet. Do maturity chybí 2,5 roku. Takže o něco míň, než bude podávat přihlášky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.26 16:04
@Anonymní píše: Více

Moje si vybrala voločasovou pedagogiku…baví jí to. To je fajn. No uplatnění moc dobré mít nebude, družinářka, vychovatelka. Ale její volba

• Citovat
  • Upravit
21576
11.1.26 16:12

Dcera letos maturuje a už od loňska ví, co chce rámcově dělat. Letos si to upřesnila. Bude si dávat přihlášky na ČVUT, informatické obory a chce se věnovat umělé inteligenci. Takže přesně to, co jsi zakladatelko vyloučila. My to doma společně probíráme, diskutujeme o možnostech. Ale primární výběr je na ní. Ona sama si posuzuje, co jí baví a jaké bude mít uplatnění. Ale kluci to dost často takto vyhraněné nemají a chápu, že potřebují větší konzultaci a podporu rodičů. Ideální je najít průsečík oboru, který bude bavit a současně má budoucnost. Ale kdo ví, co tu za 5 let bude…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10972
11.1.26 16:15

Chápu, že když už dítě bude na VŠ a pravděpodobně jej budete stále podporovat, tak chceš aby to studium mělo smysl.
Nicméně mladý dospělý člověk už má převzít odpovědnost a studovat takovou VŠ, která má pro něj dostatek motivace a smysl studovat.
A ma na ni!
Poměrně hodně studentů si myslí, že VŠ nějak propluje, se nedivím, že s tímto přístupem je tolik odpadu, jak ty píšeš.
Pokud máte tohle nastavení, tak se ho rychle zbavte… … za to si studenti dost často mohou sami.
Pokud studuje konkrétní SŠ, tak snad pokračuje podobným, neli stejným směrem.
Pokud pokračuje z gymnázia, tak tam už se bavíme o oborech jako prava, medicína, už opravdu těžké a odborné VŠ atd..
Už snad v průběhu studia SŠ víte, jak to se studiem ma.
A víte na co má.
Jestli na to bude kašlat, tak bude ten odpad, co jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.26 16:22
@Snopy123 píše: Více

Co je to za obor, že končí tak málo?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.1.26 16:26
@BohunkaP píše: Více

To je úplný nesmysl jít do práce, co by tak asi mohly děti po gymnáziu dělat? A to, že v necelých 17 letech nemá ještě představu mi přijde normální. Představu můžeš mít o povoláních, se kterými přijdeš do kontaktu, takže třeba učitel, lékař, u plno oborů vůbec netuší, co je čeká.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.1.26 16:34
@Trojlístek píše: Více

Tak jsou těžší a lehčí obory, na některé je šance dostat se vysoká, na jiné nízká. Ono i u medicíny dost lidí skončí a nejsou hloupí, ani nemotivovaní, jen si třeba nedokázali představit to množství učiva. Pak máš plno humanitních oborů, které jsou snadné, ale uplatnění nejisté. A do toho těžké, které bohužel také nemají jisté uplatnění typu biologie, chemie, biochemie. Není to tak snadné najít co ti jde a ještě má uplatnění.
Těžko můžeš mít v 17, 18 představu o tom, co chceš dělat, pokud jsi se s tím povoláním nesetkala někde u známých, u rodičů. Málokdo asi v 17 řekne, že chce být účetní…

• Citovat
  • Upravit
474
11.1.26 17:10

Pokud to dítě neví teď, při studiu VŠ to zjistí velmi brzy. Moje děti věděly, co chtějí na VŠ studovat, ale dost jejich spolužáků po prvním roce skončilo a šlo jinam.

Jinak ne, my jsme do toho dětem nikdy nemluvily. Dvě děti mají těžké obory s úžasným uplatněním, třetí dítě má lehčí obor, ale nic jiného by ho nebavilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
11.1.26 17:32

no já ještě na začátku 4. ročníku na gymnáziu nevěděla co budu dělat. Jen jsem už celý gympl věděla, že mě baví a jde mi biologie, chemie a nejde mi dějepis a jazyky. No tak jsem si dala přihlášku na medicínu a učitelství biologie. Vystudovala jsem medicínu. Tak bych dítě směřovala směrem, který mu jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10972
11.1.26 17:36

Proč mám pocit, že mi něco vyčítáš?
To není nikoho věc, ze neví, co chtějí.
Neobtěžuj tím společnost obecně, to je vaše věc.
Je dost možností a různých seminářů to zjistit.
Pokud stále neví, tak něco vystuduji a budou dělat něco jiného.
Nebudou první ani poslední.
Ale každé děcko ví, co nechce určitě, u nás jsou to ekonomické a technické obory.
Chce jazyky, případně obory související s medicínou.
Neměj mi to za zlé, ale ten přístup je na facku a už to opravdu není tvá věc, oni to budou dělat, oni si maji zjišťovat, čím víc takhle budete servírovat, tak to nebudou vědět opravdu nikdy.
Jak mam vědět, co mě baví, když mi za zadkem porad stojí dospělí a kryji mi záda.
Tak neco vybere, odpadne, přejde jinam.
Nebo taky nevystuduje a budete mít doma dospěláka s gymplem, to taky nebude první ani poslední. Ale to není chyba VŠ, to je chyba studenta.
Ne každý vystuduje VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
11.1.26 17:47

Myslím, že pokud musí rodič řešit, jakou vysokou má dítě studovat, je něco špatně. Všechny informace ohledně studia na vysoké škole by si mladý člověk měl být schopen obstarat sám, stejně tak by se měl umět rozhodnout, jakou školu chce studovat a pokud vůbec na ni má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42067
11.1.26 17:50

V necelých 17 letech se na VŠ nehlásí.
A ne, nekecala jsem jí do výběru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin