Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holčiny, poraďte prosím, jaké vaříte omáčky pro svá batolátka. My jsme se jaksi zadrhli pouze u rajské:) Takže budu ráda za inspiraci, díky, Tanja
tu rajskou jsem právě chtěla poradit..
Ale svíčková by taky šla, ne?
Krom rajské by šla koprovka, pak ta svíčková upravená (myslim koření), vepřové na kmíně, kuře (či vepř.) na paprice, teď budu zkoušet segedín.
Všechno ošetřuji - hlídám samo koření, málo solím, nedávám pepř apod, jen to vhodné, smetanu tam klidně prdnu, když to nemá pořád, ale jen občas, zahušťuji rýžovou moukou a většinou dávám rýži nebo těstoviny jako přílohu.
A nejí to pořád, jen občas mě napadne něco takového udělat, tak si sem tam dá…Snažím se, aby z ní nebyla holka jako já omáčková, ale nebráním v tom.
Ahoj.
Vyzkoušenou máme koprovku, svíčkovou, mrkvovou, pórkovou, kuře na paprice. Také zahušťujeme rýžovou moukou nebo jen obyč. moukou. Vařím z polotučného mléka ( naštěstí ho Radim převařené celkem snáší, máme ABKM na ústupu). Myslím, že by šly další omáčky s jinými druhy zeleniny - okurka, celer ( pod s ním jinak není problém), cibulka, fazolkové lusky… jako přílohu míváme brambory, rýži nebo těstoviny. Také nám chutná červená čočka na husto. (To už se celkem blížíme dospěláckému jídelníčku - až na koření a sůl, ale i taťka si zvyká na méně výrazná jídla). Omáčku máme tak jednou za týden.
Naším nejoblíbenějším jídlem je dušené maso ( krůta, kuře, vepřové nebo králík) na zelenině.
Beruška ![]()
Jo, čočka je fajn, po hrášku se může utlouct a musim říct, že jsem jí udělala zas dětskou verzi fazolového guláše poprvé teď o víkendu a jak si dlábla (až jse mčučela:)). Víceméně před dokončením odeberu pro malou do malého kastrolu a pak zvlášť dochucuju malé (koupila jsem jí biobujon Wurzl v Tescu) a zvlášť nám.
Gabinko, poraď jak děláš rajskoou? Naše máma ji nenávidí a tak ji neumím vařit, protože se u nás prostě nedělala.
Radka
Ahoj BeruskaLosiku,
ja mam taky dotaz ohledne vareni: jak delate fazolove lusky??
Nikdy jsem to nedelala, myslim ze moje mamca taky ne a pro Honzika by to zase bylo zprestreni.
Dik kac
Rajská. No já nejsem extra kuchařka. A kolikrát jedu buď podle kuchařky, nebo jak mě to zrovna napadne.
Moje mamka dělá rajskou nasladko (tu co se dělá k plněným paprikám nesnáším) - obdělá cibulku, přidá protlak, trochu vody, zahustí to předem namočenými rumovými perníčky, přidá bobkový list, tymián a kuličky koření (sakra, omlouvám se, ale nemůžu si zaboha živýho vzpomenout - vypadá to jako pepř, ale je to to druhý:))). Pak to přecedí a to přecezený je ta omáčka, event dosladí. Dává s knedlem nebo těstovinou.
Já pak dělám na cibulce protlak a to je vše, jen ochutim tymiánem, event. někdo dá na cibulce rozvařit rajský a taky tak nějak dochutí.
jak jsem psala, až moc to neřešim, jak to udělat:)
Vařím Filípkovi rajskou přímo z rajčat, rozvařím a rozmixuji a dochutím. Když to krapet vychladne přidám místo mlíka nutrilon. Po normálním nekysaném mléčném výrobku špatně kaká.
Dále ještě mame koprovku, svíčkovou, cuketovou se zakysanou smetanou. jinak já mu klidně rozvařím i červenou řepu a rozmixuji a přidám zakys. smetanu. Mám štěstí, že dobře baští a v podstatě všechno.
Peta
ahojky
tak my taky máme mocmoc oblíbenou rajsko ale děláme ji jinak
cibule, mrkev, tymián, bobkový list, česnek, sůl, protlak.
Zpěnít cibulku (trošku, přidat mrkev, tymián, bob list - osmažit, zaprášit moukou (jen trošičku) - já dávám jednu lžičku čajovou
Přidat česnek se solí (mrněti česnek nedávám - nebo jen trošku a jen trošku soli)
přidat protlak a vodu a cca 15 minut povařit
Někdo to pasíruje, já vyberu boblist a rozmixuju to - ta mrkev s cibulí to krásně zahustí, takže nepotřebuju na začátku moc mouky. Sladit se to nemusí páč to osladí ta mrkev:o) Jo a tymiánu úplnou trošililinku - je hrozně aromatickej, když se toho dá moc tak to má celý tymiánovej šmak a to mě nechutná… po téhle máčce se může utlouct jak manžel tak dítě:o)
Svíčková
cibule, olej, mouka, mrkev, petržel, celer, mlíko sůl, citronová šťáva bobkový list a 2 kuličky nového koření
zpěnit cibulllku, přidat mouku a nastrohanou zeleninu a koření (zeleniny dle množství požadované omáčky - já dávám mrkeve a petržele dost a celeru míň)
posolíme a zalijeme vodou. Podusíme doměkka a rozmixujeme. Přidáme mlíko a kráce povaříme, podle chutí dosolíme a zakápneme citronovou šťávou … dnes jsme baštili s michalem dohromady - taky moc mňam
ale taky víc nedělám okurkovou majdu snědl ale žádný nadšení, tak čekám až bude kopr a udělám koprovku… občas dám hotovku, nebo to kuře:o)
Ahoj holky,
tak my máme vyzkoušenou jen koprovku a na paprice. No vlastně výborná je klasická smetanová bílá omáčka a pak se do ní dají přidávat různé příchutě (kopr, křen, okurka atd)nebo nic. Recept je uplně jednoduchý : ohřeje se mléko, trochu hovězího vývaru a zahustí moukou v které je rozmíchaná smetana. Podle chuti dosolí, docukruje nebo přikyselí. K tomu samozřejmě hov. masíčko a výborné štouchané brambory s máslem.
Vařím takhle občas pro všechny k obědu a nemusím malému vymýšlet nic extra.
Apolena
sice nejsem žádná kuchařka, ale rajskou omáčku dělám z račatového džusu - jen trochu více zahustím a přidám koření, povařím případně vyndám kuličky koření - a je to…
Věra
Ahoj,
pridavam ke klasice nasi oblibenou „omacku“ na rybu nebo maso: Uvarim hrasek, rozmixuju, prohreju s troskou smetany a je hotovo(pripadne zahustim troskou kukuricne mouky). Malemu moooc chutna ![]()
Ahoj. Pro Kac.
Ten základ může být stejný jako napsala Apolena. Přidají se do něj mladé fazolkové lusky ( mají odřezané špičky, nakrájené a povařené ve vodě, podle původního receptu pro dospěláky by měla být osolená; já ji solím jen minimálně a do jídla už sůl nepřidávám).
Jiný receptík je: Světlá jíška z mouky, oleje, cibulky, zelené petrželky (pro dospěláky ještě trošky utřeného česneku nebo papriky), zahustí se jí uvařené fazolkové lusky, podlije se vývarem, podusí, přidá se kyselá smetana a ocet ( ten malému nedávám), provaří se.
Tento recept i další, podle kterých vařím (spíš se na mateřské učím
), je z Kuchařky od Aleny Doležalové, vydala Dona.
Beruška ![]()
Holky, díky za tipy. Já se připojím s naší zkušeností. V neděli měl náš Vojtík k obědu gulášek s knedlíkem. Normální, okořeněný, stejný jako my. a mooooc mu chutnal
Tak nevím, nikde se tu o guláši nezmiňujete
![]()