Jaké omáčky pro 14měsíční dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
23
21.3.06 11:06

jaké omáčky pro 14-měsíční dítě?

Ahoj holčiny, poraďte prosím, jaké vaříte omáčky pro svá batolátka. My jsme se jaksi zadrhli pouze u rajské:) Takže budu ráda za inspiraci, díky, Tanja

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
493
21.3.06 11:09

tu rajskou jsem právě chtěla poradit.. :wink: Ale svíčková by taky šla, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
21.3.06 11:38

Krom rajské by šla koprovka, pak ta svíčková upravená (myslim koření), vepřové na kmíně, kuře (či vepř.) na paprice, teď budu zkoušet segedín.
Všechno ošetřuji - hlídám samo koření, málo solím, nedávám pepř apod, jen to vhodné, smetanu tam klidně prdnu, když to nemá pořád, ale jen občas, zahušťuji rýžovou moukou a většinou dávám rýži nebo těstoviny jako přílohu.
A nejí to pořád, jen občas mě napadne něco takového udělat, tak si sem tam dá…Snažím se, aby z ní nebyla holka jako já omáčková, ale nebráním v tom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
21.3.06 12:55

Ahoj.

Vyzkoušenou máme koprovku, svíčkovou, mrkvovou, pórkovou, kuře na paprice. Také zahušťujeme rýžovou moukou nebo jen obyč. moukou. Vařím z polotučného mléka ( naštěstí ho Radim převařené celkem snáší, máme ABKM na ústupu). Myslím, že by šly další omáčky s jinými druhy zeleniny - okurka, celer ( pod s ním jinak není problém), cibulka, fazolkové lusky… jako přílohu míváme brambory, rýži nebo těstoviny. Také nám chutná červená čočka na husto. (To už se celkem blížíme dospěláckému jídelníčku - až na koření a sůl, ale i taťka si zvyká na méně výrazná jídla). Omáčku máme tak jednou za týden.
Naším nejoblíbenějším jídlem je dušené maso ( krůta, kuře, vepřové nebo králík) na zelenině.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
21.3.06 13:00

Jo, čočka je fajn, po hrášku se může utlouct a musim říct, že jsem jí udělala zas dětskou verzi fazolového guláše poprvé teď o víkendu a jak si dlábla (až jse mčučela:)). Víceméně před dokončením odeberu pro malou do malého kastrolu a pak zvlášť dochucuju malé (koupila jsem jí biobujon Wurzl v Tescu) a zvlášť nám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.3.06 13:23

Gabinko, poraď jak děláš rajskoou? Naše máma ji nenávidí a tak ji neumím vařit, protože se u nás prostě nedělala.
 Radka

• Citovat
  • Upravit
Kac
5049
21.3.06 13:49

Ahoj BeruskaLosiku,
ja mam taky dotaz ohledne vareni: jak delate fazolove lusky??
Nikdy jsem to nedelala, myslim ze moje mamca taky ne a pro Honzika by to zase bylo zprestreni.
Dik kac

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
21.3.06 13:57

Rajská. No já nejsem extra kuchařka. A kolikrát jedu buď podle kuchařky, nebo jak mě to zrovna napadne.
Moje mamka dělá rajskou nasladko (tu co se dělá k plněným paprikám nesnáším) - obdělá cibulku, přidá protlak, trochu vody, zahustí to předem namočenými rumovými perníčky, přidá bobkový list, tymián a kuličky koření (sakra, omlouvám se, ale nemůžu si zaboha živýho vzpomenout - vypadá to jako pepř, ale je to to druhý:))). Pak to přecedí a to přecezený je ta omáčka, event dosladí. Dává s knedlem nebo těstovinou.
Já pak dělám na cibulce protlak a to je vše, jen ochutim tymiánem, event. někdo dá na cibulce rozvařit rajský a taky tak nějak dochutí.
jak jsem psala, až moc to neřešim, jak to udělat:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
452
21.3.06 14:32

Vařím Filípkovi rajskou přímo z rajčat, rozvařím a rozmixuji a dochutím. Když to krapet vychladne přidám místo mlíka nutrilon. Po normálním nekysaném mléčném výrobku špatně kaká.
Dále ještě mame koprovku, svíčkovou, cuketovou se zakysanou smetanou. jinak já mu klidně rozvařím i červenou řepu a rozmixuji a přidám zakys. smetanu. Mám štěstí, že dobře baští a v podstatě všechno.
 Peta

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
21.3.06 14:38

ahojky

tak my taky máme mocmoc oblíbenou rajsko ale děláme ji jinak

cibule, mrkev, tymián, bobkový list, česnek, sůl, protlak.

Zpěnít cibulku (trošku, přidat mrkev, tymián, bob list - osmažit, zaprášit moukou (jen trošičku) - já dávám jednu lžičku čajovou
Přidat česnek se solí (mrněti česnek nedávám - nebo jen trošku a jen trošku soli)
přidat protlak a vodu a cca 15 minut povařit

Někdo to pasíruje, já vyberu boblist a rozmixuju to - ta mrkev s cibulí to krásně zahustí, takže nepotřebuju na začátku moc mouky. Sladit se to nemusí páč to osladí ta mrkev:o) Jo a tymiánu úplnou trošililinku - je hrozně aromatickej, když se toho dá moc tak to má celý tymiánovej šmak a to mě nechutná… po téhle máčce se může utlouct jak manžel tak dítě:o)

Svíčková
cibule, olej, mouka, mrkev, petržel, celer, mlíko sůl, citronová šťáva bobkový list a 2 kuličky nového koření

zpěnit cibulllku, přidat mouku a nastrohanou zeleninu a koření (zeleniny dle množství požadované omáčky - já dávám mrkeve a petržele dost a celeru míň)
posolíme a zalijeme vodou. Podusíme doměkka a rozmixujeme. Přidáme mlíko a kráce povaříme, podle chutí dosolíme a zakápneme citronovou šťávou … dnes jsme baštili s michalem dohromady - taky moc mňam

ale taky víc nedělám okurkovou majdu snědl ale žádný nadšení, tak čekám až bude kopr a udělám koprovku… občas dám hotovku, nebo to kuře:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
21.3.06 15:07

Ahoj holky,
tak my máme vyzkoušenou jen koprovku a na paprice. No vlastně výborná je klasická smetanová bílá omáčka a pak se do ní dají přidávat různé příchutě (kopr, křen, okurka atd)nebo nic. Recept je uplně jednoduchý : ohřeje se mléko, trochu hovězího vývaru a zahustí moukou v které je rozmíchaná smetana. Podle chuti dosolí, docukruje nebo přikyselí. K tomu samozřejmě hov. masíčko a výborné štouchané brambory s máslem.
Vařím takhle občas pro všechny k obědu a nemusím malému vymýšlet nic extra.
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
21.3.06 15:27

Ahoj

sice nejsem žádná kuchařka, ale rajskou omáčku dělám z račatového džusu - jen trochu více zahustím a přidám koření, povařím případně vyndám kuličky koření - a je to…

Věra

• Citovat
  • Upravit
152
21.3.06 19:55

Ahoj,
pridavam ke klasice nasi oblibenou „omacku“ na rybu nebo maso: Uvarim hrasek, rozmixuju, prohreju s troskou smetany a je hotovo(pripadne zahustim troskou kukuricne mouky). Malemu moooc chutna :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
21.3.06 19:57

Ahoj. Pro Kac.

Ten základ může být stejný jako napsala Apolena. Přidají se do něj mladé fazolkové lusky ( mají odřezané špičky, nakrájené a povařené ve vodě, podle původního receptu pro dospěláky by měla být osolená; já ji solím jen minimálně a do jídla už sůl nepřidávám).
Jiný receptík je: Světlá jíška z mouky, oleje, cibulky, zelené petrželky (pro dospěláky ještě trošky utřeného česneku nebo papriky), zahustí se jí uvařené fazolkové lusky, podlije se vývarem, podusí, přidá se kyselá smetana a ocet ( ten malému nedávám), provaří se.
Tento recept i další, podle kterých vařím (spíš se na mateřské učím :roll: ), je z Kuchařky od Aleny Doležalové, vydala Dona.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
440
21.3.06 21:30

Holky, díky za tipy. Já se připojím s naší zkušeností. V neděli měl náš Vojtík k obědu gulášek s knedlíkem. Normální, okořeněný, stejný jako my. a mooooc mu chutnal 8O Tak nevím, nikde se tu o guláši nezmiňujete :lol: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí