Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky pomoc,
potřebovala bych poradit s kynutým těstem. Zítra má přijít na návštěvu sestra se švagrem a já jim slíbila kynuté knedlíky. Umím je dobře, ale těsto většinou nemá takový vzhled, jaký bych chtěla.
Když dám těsto nakynout, tak se mi napovrchu vytvoří taková suchá „slupka“ a když pak těstorozválím, tak v něm zůstanou ty suché kousky a pak to vypadá dost nevzhledně.
Mohla by jste mi prosím některá poradit jak na těsto, aby se mi ta slupka netvořila. Moc, moc, moc děkuji, Tterka
terko,
nevim jestli ti to pomuze, ale moje maminka kdyz dala to testo odpocinout na kynuti, tak ten povrch poprasila hladkou moukou. Myslim, ze se ji ta slupka pak neudelala.
Ale ruku do ohne bych za to nedala ![]()
Snad jeste nekdo rekne svoje lepsi tipy.
Jasmine
tterko- já moučím a ale taky se mi ta slupka udělá, já ji prostě lžičkou sundám a je pryč- tak to neřeš, jinak jsou určitě tvoje knedlíčky moc dobroučké, hmm taky si je musím brzy udělat, mám je moc ráda s borůvkama:-)
pa HL:-)
Moja mamina tiez poprasuje mukou, ale tvrdi, ze to je preto, aby sa pri kysnuti nelepilo na boky misy. Ale vzdy ho pri kysnuti prikryje utierkou, aby navrchu neosychalo - nebude to tym ? ![]()
holky tak moc děkuji, já také ten povrch zlehka pomoučním, ale moje mamka říká, že to je jen aby se to nelepilo na mísu. No, asi se s tím budu muset smířit a příště totaké sundám lžičkou. A mimochodem, taky miluju knedlíčky s borůvkama
Ahoj, já taky posypu moukou a přikryju utěrkou. Těsto mi nikdy neoschlo, takže to možná bude tím.
Ennie
Taky pomáhá poprášit moukou a pak dát přes mísu trochu(!) vlhkou utěrku. Jsou taky mísy na kynutí, kde se zpracované těsto popráší , nebo i nemusí, pak se ta mísa zaklapne víkem a jakoby odfoukne. To jsem viděla u švagrové a těsto je z toho fakt rychle a dobře vykynuté a bez „šlupky“. Švagrová má tu mísu od Tupperware, ale jsou už k sehnání i daleko lacinější normálně v obchodech.
Hodně štěstí s knedlíkováním! ![]()
Já bych se nějaký tuppeware na kynutí z vesele vyprdla, těsto kyne kvůlivá kvasnicím a ne míse. Mám obyčejnou plechovou po babičce a těsto vždycky jak od babičky. Pomoučím a přikryju utěrkou. Klasika , jak jste už psaly.
Jen těsto na knedle pak nevyvaluju?????? ale vykrajuju žlicou, rozdělám prstama, dám dovnitř ovoce a zašudlím a nechám na válu ještě chvilku naskočit. Ale možná děláš jinačí , u nás se dělají kynutý takový ty obrovský pjery.
Já bych zase potřebovala kynuté buchty!Nemáte některá zaručený recept na ty nadýchané co měl Honza na vandr
?
Já bych si udělala první část věnečků, dala do trouby a potom v klidu druhou část. Pozor, kynuté těsto musí být v teple, mamka i babička mě za to vždycky peskovaly.
Hlavně teda mít nahřátý vál a plech, potom na plechu nechat dokynout. Občas bych mrkla do trouby přes okno. To urcitě poznáte.
Holky prosím poraďte mi…chtěla bych zítra upéct http://www.mamincinyrecepty.cz/…nsky-kringel mám ale strach z kynutého těsto, existuje nějaká rada, fígl jak to nezkazit…Aby to pěkně nakynulo?
Nikdy jsem kynuté nedělala..a pekárnu nemám. ![]()
@Yamaha píše:
Holky prosím poraďte mi…chtěla bych zítra upéct http://www.mamincinyrecepty.cz/…nsky-kringel mám ale strach z kynutého těsto, existuje nějaká rada, fígl jak to nezkazit…Aby to pěkně nakynulo?
Nikdy jsem kynuté nedělala..a pekárnu nemám.
Určitě si udělej kvásek. Droždí rozpustíš v cukru (stačí droždí posypat cukrem, trochu zamíchat a za chvíli se úplně rozpustí) přidáš vlažné mléko a část mouky, zamícháš a chvilku počkáš. Až začně kvásek pěnit, přidáš zbytek ingrediencí a receptu a uděláš těsto. To nech hodinu kynout, pak vytvaruješ podle receptu kringel a necháš ho ještě cca 30 minut kynout. Pak upečeš.
Hm, ten recept vypadá dobře, asi zkusím.