Recept: Tarka Dhal pro děti

Tarka Dhal pro děti Tarka Dhal pro děti
Hodnocení 5.0 (1 maminka)
odesílám...

Pro hlasování se musíte přihlásit

  • Počet porcí PRO 2 OSOBY
  • Čas 25

Milované jídlo mého manžela. Červená čočka s indickým kořením, rajčata, naan. Jednoduché. Na mě zbytečně ostré a výrazné. Asi teď přichází otázka: kořeněné jídlo pro děti? Ne… Ale červená čočka ano. Takže když dělám manželovi Tarka Dhal, chystám dětskou verzi i pro dceru. Je to fajn způsob, jak zavést luštěniny do jídelníčku. Navíc červená čočka je pro zažívání vhodná, protože nenadýmá.

A co vlastně jde? Dhal je základ pokrmu a jedná se o uvařenou červenou čočku. Tarka je pak rajčatová směs pro doplnění chuti. Dhal může mít různé podoby dle toho, čím se doplní.

Opět se jedná o můj oblíbený styl receptů - roste spolu s dítětem, obměňují se jen ingredience a příloha.

Postup

Verze pro menší děti:
Velmi dobře uvařenou červenou čočku rozmačkáme či umixujeme a smícháme se zavedenou zeleninou - u nás doma jednoznačně s dýní. V případě masozeleninového příkrmu můžeme doplnit o domácí vývar a maso, ideálně jemné králičí, které je vhodné umixovat, aby malý strávník řešil pouze kousky čočky. Místo masa můžeme zamíchat velmi dobře uvařený žloutek.

Verze pro větší děti:
Dhal je stále stejný - vařená červená čočka, trošku našťouchaná, v případě dětí bez koření, ale pro větší děti můžeme dokořenit zázvorem či římským kmínem.

Tarka je zelenina na bázi rajčat, kterou je „čočková kaše“ přelitá. Pro menší děti můžeme zařadit domácí rajčatové pyré, jak je uvedeno výše, pro větší děti můžeme dát opravdovější tarku - na oleji orestovanou cibuli a rajčata.

Doporučená příloha

chléb naan, rýže

Ingredience

  • červená čočka
  • dýně (máslová či hokaido)
  • volitelné:
  • vývar s kousky masa
  • rajčatové pyré
  • natvrdo uvařený žloutek

Další fotky

Chutnalo vám? Okomentujte recept Tarka Dhal pro děti

Váš příspěvek

Odesílám...