Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak tohle je hodně široká otázka… myslíš jako léky, nebo vitamíny? je toho spoustu, ale dost záleží na tom jaký je problém a nebo co chceš podpořit.
Jak dlouho se snažíte? Cyklus máš pravidelný? Spermiogram je v pořádku?
Když nenapíšeš detaily, tak těžko radit. Léky žádné volně prodejné na podporu otěhotnění neexistují, jsou dostupné pouze na lékařský předpis na základě diagnózy. Třeba takový clostilbegyt umí vyvolat ovulaci žen, které samovolně neovulují, ale je to dryák a je nutné mí tne jen lékařský předpis, ale být i pod dohledem lékaře který by měl monitorovat růst folikulů.
Co se týče vitamínů, tak tam je toho mraky a ne všechno je vhodné pro všechny a dost záleží na tobě, tvých problémech a zdravotním stavu, co je pro tebe nejvhodnější. Při snaze o otěhotnění je dobré brát nějaký vitamín s naštěpenou kyselinou listovou, tu nebereš ale na podporu otěhotnění, jako na podporu zdravého vývoje plodu, pokud by se zadařilo.
Snažím se už roky a o doplňky a vitamíny se dost zajímám, ale fakt je to dost individuální. třeba takový CoQ10 nebo inositol jsou vhodné skoro pro každého, mají antioxidační účinky a pozitivně působí na buněčné zdraví, takže i na vajíčka a spermie. Ale jako všechno, není to všespásné a těhotenství ti to nezaručí, ale trochu pomoct to může.
Na druhou stranu třeba hodně často doporučovaná maca pro každého vhodná není. Třeba pro ženy s PCOS je vyloženě nevhodná, protože zvyšuje testosteron, který ženy s PCOS mají už tak zvýšený.
Generickou radu ti tedy nikdo nedá, protože tohle je dost individuální ![]()
Kromě kys. listove (a to v aktivní formě s ostatními vitamíny hlavně skupiny B) jsem užívala myoinositol na podporu ovulace. Těžko ale říct, jestli by to bez něj nebylo stejně😉Neměla jsem ale všechny cykly ovulační, tak to třeba pomohlo.
Brala jsem mimistar, obsahuje všechny potřebné vitamíny včetně dostatku kyseliny listové a inositolu. Já vždy po 3 měsících užívání otěhotněla.
Ahoj pokud mohu poradit tak radím kontryhelový čaj. Já jsem v květnu měla ZT začala jsem si na poli sbírat kontryhel čerstvý a dělala čaj. Jsem teď těhotná opět. Ještě bych doporučila koenzym Q10 jak již je zde zmíněno. Nicméně ten kontryhel je zázračná bylina viz článek https://annakohutova.cz/…ar-pro-zeny/
Když se vám nedařilo otěhotnět, jaké prášky jste užívali na podporu? Byly na předpis nebo volně v lékárně? Děkuji