Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě Vít Kašpar přijde taky úplně v pohodě ![]()
jinak když už teda mermomocí k tomu druhý, tak mě osobně tam ladí spíš trojslabičné, takže třeba Vít Michael Kašpar nebo Vít Daniel Kašpar.
@blecha72 píše:
Vítek****Kašpar není dobře. Prostřední jméno bych nedávala, stejně se děcku říká jen jedním
To jsou zase rady a postřehy ![]()
Moje dítě má dvě jména, říká se mu na střídačku oběma. Dítě taky obě dvě jména používá, někdy dohromady, někdy zvlášť.
@Aghata to mi prijde zvlastni rikat mu pokazdy jinak
a on byl krteny po nekom nebo ma jen tak dve jmena? ja to pochopim treba dat diteti jmeno na pamatku dedy nebo otce nebo tak neco coz se delava, ale dat mu en tak z pleziru dve jmena, kterymi se pak neoslovuje dohromady, mi pride nadbytecne.
@Anonymní píše:
Ahoj, poprosila bych nějakou inspiraci.
Jaké prostřední jméno by se vám líbilo k Vít něco Kašpar? Vít samo o sobě mi přijde krátké, tak by to chtělo ještě něco, ale nenapadá mě co. Jaké jméno by se k tomu podle vás hodilo?
Díka omlouvám se za anonym- osobní údaje.
Vít mi více sedí jako prostřední jméno, než jako první (právě proto jak je krátké). Ale líbilo by se mi spojení Vít Viktor (Viktor Vít
) Kašpar, nebo Vít Šimon Kašpar. Případně Vít Jan Kašpar. Ale jinak Vítězslava jste zavrhli? Ten by doplnit nepotřeboval ![]()
O Vítu Viktorovi jsem taky uvažovala:) A zní lépe Vít Viktor, nebo Viktor Vít, co myslíte?
@Anonymní píše:
O Vítu Viktorovi jsem taky uvažovala:) A zní lépe Vít Viktor, nebo Viktor Vít, co myslíte?
Mě se líbí více Viktor Vít, ale obojí je hezké
.
@Aghata píše:
To jsou zase rady a postřehy
Moje dítě má dvě jména, říká se mu na střídačku oběma. Dítě taky obě dvě jména používá, někdy dohromady, někdy zvlášť.
No tak postřehy mám z praxe s lidmi se dvěma jmény. Buď se jim říká jedním, vždy se ptám kterým, nebo zkomoleninou- např. Anně Agátě se říká Ája.
@Anonymní píše:
Jednoznačně Viktor Vít. Jinak k těm dvěma jménům. Nedávno jsem byla na diskusi (jiný server), kde zakladatelka ze zájmu vytáhla stará jména z matrik. Tak 100, 200 let zpět.
Bylo to zajímavé. Jména se dost lišila krajově, ale i město - venkov. Byla převaha Marií a Josefů, ty se dávaly nejčastěji. No, a dvě křestní jména byla tehdy naprosto běžná, ve všech společenských vrstvách. někdo měl dokonce i tři jména, což si v praxi už moc neumím představit.
@pe-terka ta dvě jména v historii byla dána tím, že buď šlo o pseudonym, nebo o jméno udělené při křtu. Z Ruska pak k nám zavítala tradice jména udělená po otci.
@blecha72 píše:
@pe-terka ta dvě jména v historii byla dána tím, že buď šlo o pseudonym, nebo o jméno udělené při křtu. Z Ruska pak k nám zavítala tradice jména udělená po otci.
jo, je to možné. Každopádně tehdy asi jména, udělená křtem, byla oficiální. Jestli tam byla jména po otci nevím, nezaměřila jsem se na to. I když v některých případech by to šlo zjistit - občas zakladatelka rodiče vypsala, někdy i povolání. Každopádně mě to příjemně překvapilo, byla to jména hezká - vybrala bych si.
Melichar Baltazar Kašpar
ale jinak bych dala jen Vít Kašpar, je to samo o sobě dost zajímavé a neotřelé, už bych to ničím nedotvářela, ať vynikne i on.
@pe-terka mě se zdá že v historii byly vždycky takové vlny, nechci psát přímo módní, ale asi by to i tak šlo říct. Známe časy, kdy byla dvě jména běžná i kdy ne…napadá mě Petr Parléř, Jan Rokycana…když už, tak se dávaly ty přídomky alá Jan Žižka z Brandýsa, pak období kdy byly (Jan Amos Komenský), potom zas nebyly a frčely opět hodně ty přídomky u lidí výše postavených (viz. seznam popravených pánů 1621, tam se to jima hemží, za všechny třeba Valentin Kochan z Prachové nebo Kašpar Kaplíř ze Sulevic…mezi tou vyšší šlechtou asi frčely stále, třeba Jáchym Ondřej Šlik) a potom přišla ta dlouhá éra kdy se dost dávaly, barokní stavitelé, sochaři…skoro všichmi mají dvě jména (Jan Blažej Santini, M. B.Braun atd.), později různí ti básníci a spisovatelé (K. J. Erben, M. D. Rettigová) ale i nedávaly, asi na uvážení, křtěný tehdy byl prakticky každý, takže asi bylo na rodinném zvyku, zda jméno po kmotrovi k dítěti „přimkli“ nebo ne. Doba po vzniku republiky a komunismus tomu nepřály vůbec (tipuju že z jakéhosi puncu staromilství a „buržoazních přežitků“) a pak po revoluci přišla logická módní vlna dvou jmen, i v mém okolí se jich plno vyrojilo, dospělí si začali jména přidávat (za všechny Karla Nikola Mráčková, televizní rosnička, která se tak najednou začala představovat). Teď se mi zdá, že už to pomalu utichá, občas ještě někdo dvě jména dá (buď že se nedokáže shodnout s partnerem na jednom nebo třeba jako památku na nějakého milého příbuzného), ale celkem dlouho se kolem mě už žádné dítě s dvěma jmény v rodném listě nenarodilo. Já mám obě děti také křtěné, ale druhé (nikoli po kmotrech ovšem) mají jen v křestním listě, do RL jsem jim to vůbec nechtěla komplikovat, mě to přijde zbytečné a budou-li o to stát, aspoň mají mezi jménem a příjmením místo ještě na to jedno jméno.
Ahoj, gratuluju k miminku.. Tu máš nějakou inspiraci i s významem:
Vít Dušan - „veselá duše“
Vít Alan - „veselé dítě“
Vít Alexej/Aleš - „veselý obránce“
Vít Alwin - „veselý přítel“
Vít Andrea - „vesele mužný“
Vít Artur - „veselý medvěd“
Vítek Ben/Bart - „veselý syn“
Vít Bohdan - „veselý dar boží“
Vít Bruno „veselý brunet“
Vít Ctirad „veselá čest“
Vít Damian „veselý krotitel“
Vít Edgar „veselý bohatý kopiník“
Vít Edmund/Eduard „veselý bohatý ochránce“
Vít Emilién „veselý soupeř“
Vít Erik „veselý ctihodný vládce“
Vít(ek) Finn „veselý běloch“
Vít Florian „veselý květ“
Vít(ek) Hugo „veselý duch/duše“
Vít Hynek „Veselý domov“
Vít Ivar „veselý válečník“
Vítek Ivo „veselý tis“
Vít Juraj „vesele hbitý“
Vít Jonáš „veselý holub“
Vít Julian, Killian
Vít Leon / Vítek Leo „veselý lev“
Vít Lubor/Luboš „veselá láska“
Vít Lucian „veselé světlo“
Vít Marcel „veselý malý bojovník“
Vít Marian „veselý muž“
Vít Noel „veselé dítě Vánoc“
Vít Odin „veselá inspirace“
Vít Oskar „veselý milovník jelenů“
Vít(ek) Oto „veselé bohatství“
Vít Roman „veselý Říman“
Vít Ronan „veselý tuleň“
Vít Štefan „veselý vavřín“
Vít Theodor „veselý dar boží“
Vít Viktor „veselý vítěz“
Vít Viliam „veselá rytířská touha“
Vít Vladan „veselý vládce“
Vít Merlin, Milan, Miloš, Mojmír, Mnata, Nikola, Přemysl, Radim, Radan, Rastislav, Vincent, Vlastislav, mír, Zbyněk, Zbyšek
@blecha72 píše:
Tomu se říká otčestvo - oni se tak i oslovují a rodová příjmení nemají pro ně význam
Na Islandu mají to samé - ale ti rodová příjmení nemají vůbec.