Jaké prostřední jméno?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5808
26.4.15 17:09

Co Vítězslav? Jsou rovnou dvě jména v jednom 8) jinak v počátcích je starej Vítek a je to u něj trochu divný, ale třeba u Ivanky Deváté to nijak nevadí si myslím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
26.4.15 17:44
@elanaa píše:
@pe-terka mě se zdá že v historii byly vždycky takové vlny, nechci psát přímo módní, ale asi by to i tak šlo říct. Známe časy, kdy byla dvě jména běžná i kdy ne…napadá mě Petr Parléř, Jan Rokycana…když už, tak se dávaly ty přídomky alá Jan Žižka z Brandýsa, pak období kdy byly (Jan Amos Komenský), potom zas nebyly a frčely opět hodně ty přídomky u lidí výše postavených (viz. seznam popravených pánů 1621, tam se to jima hemží, za všechny třeba Valentin Kochan z Prachové nebo Kašpar Kaplíř ze Sulevic…mezi tou vyšší šlechtou asi frčely stále, třeba Jáchym Ondřej Šlik) a potom přišla ta dlouhá éra kdy se dost dávaly, barokní stavitelé, sochaři…skoro všichmi mají dvě jména (Jan Blažej Santini, M. B.Braun atd.), později různí ti básníci a spisovatelé (K. J. Erben, M. D. Rettigová) ale i nedávaly, asi na uvážení, křtěný tehdy byl prakticky každý, takže asi bylo na rodinném zvyku, zda jméno po kmotrovi k dítěti „přimkli“ nebo ne. Doba po vzniku republiky a komunismus tomu nepřály vůbec (tipuju že z jakéhosi puncu staromilství a „buržoazních přežitků“) a pak po revoluci přišla logická módní vlna dvou jmen, i v mém okolí se jich plno vyrojilo, dospělí si začali jména přidávat (za všechny Karla Nikola Mráčková, televizní rosnička, která se tak najednou začala představovat). Teď se mi zdá, že už to pomalu utichá, občas ještě někdo dvě jména dá (buď že se nedokáže shodnout s partnerem na jednom nebo třeba jako památku na nějakého milého příbuzného), ale celkem dlouho se kolem mě už žádné dítě s dvěma jmény v rodném listě nenarodilo. Já mám obě děti také křtěné, ale druhé (nikoli po kmotrech ovšem) mají jen v křestním listě, do RL jsem jim to vůbec nechtěla komplikovat, mě to přijde zbytečné a budou-li o to stát, aspoň mají mezi jménem a příjmením místo ještě na to jedno jméno.

Krásně jsi to shrnula :lol:. Asi to tak nějak v historii bude, každopádně je ten vývoj zajímavý. My jsme přesně ten případ váhavých rodičů, kteří měli problém ohledně jména, furt ne a ne se rozhodnout. No, jednalo se už o páté dítko, tak nějak došla inspirace :lol:. Tak jsme si v podstatě losli a druhého kandidáta dali při křtu, neoficiálně. Ovšem pohrávám si s myšlenkou, že jednou, pokud bude malá chtít, zapíšem ho i do RL. Ale záleží na ní.
Jinak ostatní děti mají „jen“ jedno jméno, tam bylo jasno brzy.
Jinak s tou Karlou „Nikolou“ Mráčkovou jsem to vůbec nevěděla. To je zvláštní, dát si ve 40ti druhé jméno…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.4.15 19:34

@Morrígan Ní_Boii

To je boží, hrozně moc děkuju:-)

• Citovat
  • Upravit
Bondatrova
26.4.15 20:00

Bonifác

• Citovat
  • Upravit
26.4.15 20:57
@pe-terka píše:
Krásně jsi to shrnula :lol:. Asi to tak nějak v historii bude, každopádně je ten vývoj zajímavý. My jsme přesně ten případ váhavých rodičů, kteří měli problém ohledně jména, furt ne a ne se rozhodnout. No, jednalo se už o páté dítko, tak nějak došla inspirace :lol:. Tak jsme si v podstatě losli a druhého kandidáta dali při křtu, neoficiálně. Ovšem pohrávám si s myšlenkou, že jednou, pokud bude malá chtít, zapíšem ho i do RL. Ale záleží na ní.
Jinak ostatní děti mají „jen“ jedno jméno, tam bylo jasno brzy.
Jinak s tou Karlou „Nikolou“ Mráčkovou jsem to vůbec nevěděla. To je zvláštní, dát si ve 40ti druhé jméno…

Ona má syna Nikolu - no možná proto, ale nevím to by byla domněnka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko