Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Pokud je opravdu začínající chodec, nemá mít boty žádné. Maximálně capáčky (kožené, které smotáš do ruličky). Počasí a roční období tomu přeje, na zimu už bude moct dostat (lehké a ohebné) boty.
Syn taky začíná a chodí venku stále naboso.
Až se ochladí, dostane tenké capáčky a následně capáčky s ovčí vlnou
Poslední dítě mělo capacky (kožené) a pak na zimu nejprve zateplení capacky a pak barefoot. A jako jedine z děti nemá ploché nohy. První baredoot byly myslím DDStep a pak Protetica
@SlečnaDahlia za ruku chodí tak cca 4 týdny? Tím že začíná venku byt chladno a kočárek už jen tak nevytáhnu, chce chodit za ruku, tak nevím jaké botičky pořídit. Doma nebo když běhá po trávě tak nemá žádný a nebo jen capacky. Ale lámu si hlavu jaké, když chodi po chodníku.
@Kryptozoo já pravě už nevím co je správné. Někdo říká když už chodi i třeba jen za tu ruku a hlavně po rovném tvrdém povrchu. Mel by mít pevnou botu, co tu nozicku drží. Pokud po trávě tak měkčí.
Já se přiznám, že ho vypustím tam, kde jsme.
Chodí sám, klidně venku běhá tři hodiny denně.
Většinou po areálu, kde střídá asfalt, trávu, písek a gumu.
Kdyby jsme byli jen na chodníku, tak popravdě nevím.
Ale určité by měl mít boty co nejlehčí, co se dají bez problémů ohýbat ve špičce.
Já nedavala ze začátku boty žádné, mala měla capacky a když bylo chladněji, tak v nic tlusté ponožky, na tu chvíli co někde šla to stačilo. Jinak sme první boty kupovali barefoot. A co znamená chodí za ruku? Já bych dítě za ruce netahala, pokud nechodi úplně samo.
Pevná bota určitě ne, ani na chodníku. Koukni někdy co dělá tvoje chodidlo, když jdeš bosa - při každém kroku se ohýbá. Dítě v pevné botě chodidlo neohne, je to pro něj jako by sis ty nasadila lyžáky. Takže ideální jsou opravdu kožené capáčky (dobře padnoucí a s anatomicky tvarovanou špičkou, ne kulatou), až bude chladněji tak třeba zateplené bobux xplorer arctic (užší noha) nebo liliputi booties (širší noha), pokud by seděly
Nas chodil dlouho bos nebo v ponozkach, pak kozenych capackach a pak presel na Bobux Xplorer, ty mi prijdou fajn pro zacinajici chodce.
Za ruku znamená, že mě chytí a jde. Cítí se tak jistější. Sama ho za ruce netahám. Doma se kolikrát sam projde z místnosti do místnosti. Přiznám se, ze vůbec nemam tušení. Šli jsme do krámu aby nám poradili, změřili malému nohu a nic takového se nestalo. Paní vytáhla z boty stélku malý si na ni stoupnul a podle toho vzala botu a šlo se domu. Pak jsem četla to co jsem psala výše. Tak jsem koukla na net na boty. Buď mají tvarovanou stélku a nebo nemají opatek. Já si představují první botu ktera bude lehká, ohebná s pevným opatkem a rovnou stélkou. Ale nic jsem takoveho nenašla. Nebo spatne hledám. Jestli mate nějaký tip, tak budu rada.
Ze začátku jednoznačně capáky.
pak třeba prewalkery, pak barefoot. Hlavně něco, co má ohebnou podrážku bez podpatku a je dostatečně prostorné.
@aanysek ty botky co ted má, se ve špičce trochu ohnout ale celkové mě přijde ze ta podrazka je příliš tvrdá.
Parádní první boty jsou bobux explorer, ale vám první boty vychází někdy na listopad a to už možná bude potřebovat něco zatepleného. Ale moje starší dcera chodila od února, takže v zimě, taky v prewalkerech a bylo to v pohodě. To byly tehdy Froddo. A taky teda záleží na šířce nohy.
Co myslíte na tyhle boty? Jen teď koukám ze jsou širší ve špičce pro širší nožičku. Malý má bych řekla užší. To je asi nevhodné že?
Ahoj, jdu se poradit jaké boticky pro syna. Je zacinajici chodec. Venku chce z kočárku chodit za ruku a doma se projde sam z obýváku do kuchyně, ale spíše doma převládá chozeni po čtyřech a nebo zas za ruku. Byli jsem koupit boty v obchodě, ale doma po přečtení jsem zjistila, ze má mít spíše měkčí podrazku ( barefoot) Tyhle od Fare, co jsem koupila jsou dost pevný. Jdou těžce ohnout v podrážce. Taky jsem slyšela ze pokud chodí po chodníku tak má mít tvrdší podrazku. Tak teď nevím. Když venku chodi za ruku, je lepší barefoot nebo pevná podražká? Díky