Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a poradit. Když se dítku pořizují uplně první botičky, (mi jsme dceři kupovali-kožené stály kolem 500kč, kdysi se jim říkalo capáčky,za dob našich maminek.) Celkem často slýchám že maminky kupují obyčejné papučky.Tak jsem chtěla vědět, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti. A jsou papučky vhodné, nehrozí u nich nějaké deformace nožičky?Děkuji. ![]()
Má dcera má velice plochou nohu, proto s ní chodím již od 1,5 na rehabilitace. Paní doktorka tvrdí toto: pokud má dítě zdravou nohu, může nosit i papučky, pokud má však trošku plochou nohu, či zvrácený kotník, měl by určitě nosit kotníkové papučky s vyztuženou klenbou. Tak to máme my. 2× ročně nám přispívá pojišťovna na zdravotní sandálky(papučky), k tomu máme ortopedické vložky a úpravu bot zdarma. Myslím si, že v tomto období by se nemělo nic zanedbat.
Pzn. k prispevku pojistovny:
jestli jsi u vzp tak pojistovna prispiva co 4mesice, takova je evidovana doba „pouzitelnosti-platnosti“ botek u tech nejmensich deti, ale
1.musi ti to predepsat ortoped
2.schvalit revizni lekar od VZP.
Kac
Ahojky,
už mám většího prcka, ale když jsme byli na očkování, vykládala sestřička, že byli na školení a největší novinka je - pokud dítě nemá nějakou vývojovou vadu (tedy ty co se týkají nožiček - což by ti měla říct doktorka či rehabka), tak doma doporučují nepoužívat papučky ani capačky, prostě bosky.
Když byl Hany ve věku kdy se začal stavět a obcházet nábytek, měl vyšší (ale ne přímo kotníkové) papučky na zapínání ale s otevřenou špičkou, ptotože se mu strašně potí nohy, tak aby alespoň trochu větral. Ale nikdy neměl problém s plochou nohou či zvýšenou klenbou.
Jana
kdyz jsem chodila pri prvnim tehotenstvi na ruzne kurzy a posleze mi info, kterou napisu potrvrdila i doktorka. DOkud dite preferuje lezeni pred chuzi a jen obchazi nabytek, tak je dobre nechat dite bez papucku, idealni jsou protiskluzove ponozky, obzvlaste kdyz mate doma parkety. Cili my jsme prvni papucky koupili az v 11.mesicich (starsi dcera chodila od 10.mesicu). Jina je situace, kdyz je dite venku, tam ho asi nenechas chodit v ponozkach, cili ven poridit boticky, rozhodne zirafkove (dobre jsou od DPK Zlin).
kdyz jsem chodila pri prvnim tehotenstvi na ruzne kurzy a posleze mi info, kterou napisu potrvrdila i doktorka. DOkud dite preferuje lezeni pred chuzi a jen obchazi nabytek, tak je dobre nechat dite bez papucku, idealni jsou protiskluzove ponozky, obzvlaste kdyz mate doma parkety. Cili my jsme prvni papucky koupili az v 11.mesicich (starsi dcera chodila od 10.mesicu). Jina je situace, kdyz je dite venku, tam ho asi nenechas chodit v ponozkach, cili ven poridit boticky, rozhodne zirafkove (dobre jsou od DPK Zlin).
Já jsem také začala kupovat boty až když holky začaly opravdu chodit. Doma mají bačkory nebo sandálky a boty kupuji téměř výhradně od Essi. Spíš mám pořád problémy s velikostí.
Halka
Ahojky,
dcera má 10 měsíců, sama ještě nechodí, bojí se. Zajímalo by mě, jaké jí mám koupit botky. Když jsme venku a někde zastavíme, chce chodit (za ruky). Pěkně prošlapuje nožičku od paty po prsty. Dívala jsem se v prodejně se žirafou na nějaké celoročky, ale všechno mě to přijde hrozně tvrdé ty podrážky. Nechci, aby kvůli tomu přestala prošlapávat ty nožičky. Teď má jen látkové capáčky botasky, v tom to pěkně prošlápne jak jsou ohebné a ještě má sandálky Befado s plnou špicou, tam už jí to tak pěkně prošlápnout nejde. Tak co teď? Teď na podzim už v těch plátěných venku chodit nemůže. Poraďte prosím. (doufám, že to dává smysl
)
@Nikolllet hlavné je aby mali tvarovanú klenbu a pevný členok, neboj, bude chcieť chodiť tú nožičku zohne ![]()
@Nikolllet Nevoď za ruce a problém se trochu odsune ![]()
Jindra měl od Jonap první botičky, jsou fakt měkké. Dělá i Pegres a určitě i další značky, Superfit, víc si nevzpomenu.
Mrkni třeba tady
http://www. detske - boticky.cz/capacky/
(umaž mezery, nechce mi to pustit odkaz)
Nějaký barefoot, Kidofit, Jack and Lily, možná Pediped, Livie & Luca, Bobux…
Malá měla Pegres a naprostá spokojenost, podrážka je měkoučká, jsou i na úzkou nohu.