Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj všem.
Prosím o radu,holky. Vyprala jsme malému kožené botičky
(což jsem zřejmě neměla dělat,ale byli uvnitř děsně špinané z napadaného písku a pod.). A protože jsem je nechtěla sušit na radiátoru,aby třeba nepopraskaly,nesrazili se,tak jsme je nechala sušit volně. Což samozřejmě trvalo delší dobu a v botičkách se vytvořila plíseň a smrděj. Vytřela jsem to octovou vodou,trochu se to vylepšilo,ale nic moc.
Prosím,je nějaká šance na záchranu nebo je může zrovna vyhodit??? ![]()
Poraďte. Díky moc a hezký večer všem.
Lucka
Maty,
já bych je raději vyhodila. Vím že to asi nechceš slyšet, ale Vítek se potýká s plísní mezi prsty a trvá to už opravdu dlouho. Čisté botičky jsou základem.
Já bych si mu je netroufla obout.
Je mi to líto.
Andrea
A co je zkusit vyprat znovu na vyšší teplotu třeba s vanišem (nebo i s tím octem) a pak je dobře vysušit u radiátoru? to by tu plíseň snad mělo zahubit… asi už nebudou vypadat jak nový, ale na občasné obutí… nevím, já bych zkusila všechno možné. na vyhazov je času dost ![]()
ahojky
![]()
předpokládám, že plíseň je uvnitř boty??? Tohle se nám stalo ve sklepě, ale vystříkavala jsem je uvnitř stoppanginem do krku či něčím podobným a vystlala novinami a usušila. Několikrát podle potřeby bych to zopákla a normálně používala.
Nám se to přihodilo v dětských zimních botičkách, jsou vevnitř vystlané něčím jako fleece a na povrchu to není kůže ale kombinace textilu s obrázkem a nějaké koženky či co to je. Jsou použivatelné, nedávno jsem kontrolovala vel. pro malého.
Dcerka měla taky plíseň na nehtech u palců na nožkách, vyléčila ji to Dr. kožní.
Hodně štěstí Ti přeji AHojky I.
Maty, prosim te, jaka to byla znacka bot? Nam taky podzimni boty zacali plesnivet.
Zrejme provlhly, jinak nevim, ale najednou jsem si vsimla, ze dcera ma neustale cerne spicky puncoch a ponozek, tak jsem se podivala dovnitr a byly trosku plesnive. Ptala jsem se v prodejne bot a tam se na me divali dost divne, ze se s nicim takovym jeste nesetkali. Tak jsem sla do lekarny a nakoupila pripravky proti plisni na nohou.
Prvni jsem boty vevnitr vydrhla (v ruce) kartackem na zuby a antibakterialnim mydlem, ktere jsem mela doma na desinfekci koupelny. Vysusila a potom vytrela octem. Boty jsem vycpala novinama a dala poradne uschnout na topeni. Lezely tam vlastne celou noc. Rano jsem je vystrikala sprejem z lekarny, ktery tvrdi, ze je proti plisnim, nechala opet uschnout a nakonec vysypala pudrem na nohy a rozetrela ho vevnitr.
Plisen jsem objevila asi pred tydnem, zda se mi, ze uz je pryc, i kdyz vevnitr jdou porad cerne fleky a tech uz ty boty asi nezbavim. Zatim pro jistotu, aby se ta plisen nevratila boty kazdy vecer strikam sprejem, pres noc jsou na topeni a rano pred odchodem ven je vysypu pudrem. Jak dlouho to budu delat nevim, asi az budu mit 10000000% jistotu, ze seplisen nevrati. Prece jenom bych byla nerada, kdyby se to dostalo na nohy. A kupovat nove podzimni boty, ted, kdyz zacina snezet se mi nechce.
Pokud budes chtit muzu se ti podivat na jmena tech vyrobku, ktere jsem dostala v lekarne.
Lenka
Ahoj holky,děkuju za odpovědi. Octovou vodou jsem to vytřela už včera,dneska to zopakuju a koupím něco na tu plíseň na nohy a zkusím to tím vystříkávat. Teď si zpětně uvědomuju,že malý měl často zpocené nožičky a špinavé punčošky z těch bot. A ono se tam už asi něco dělalo. Jenže to nebylo ve špičce vidět a mě to nenapadlo
Až teď po vyprání to vylezlo v celé botě.
to lenka: Jsou to botičky Buble gummers,kupované u Bati. Jsou moc pěkné,krásně sedí na nožce,malému se v nich dobře chodí,je mi jich líto. V lékárně se poptám,oni mi určitě něco nabídnou. Děkuju.
Lucka
Já bych se sušení na radiátoru nebála, mnohokrát jsem klukům prala boty i kožený a suším je zá:,–(ně na radiátoru
.
Botám zdar a plísni zmar
!!
Katka
Maty - tak to nase deti maji stejne boty.
Jestli mas jeste ucet, tak bych to sla reklamovat. Ja uz jej bohuzel vyhodila.
Jinak boty jsem vytrela octem, nicim jsem jej neredila. A od doby, co jsem plisen objevila, tak uz je nedavam do botniku, ale na topeni. Tam do dalsiho pouziti vzdycky proschnou
Tak oživuji tuto diskuzi. Máme botičky DPK a před 3 dny jsem zjistila, že v botičkách - hlavně v té levé jsou takové neidentifikovatelné tečky - dle mého názoru je to plíseň. U této značky mě to překvapilo. Myslíte si, že se na toto vztahuje reklamace? Nejsem si vědoma, že bych udělala nějakou chybu a je zjevné, že takovouto obuv dcerce dávat je ohrožující zdraví nohou. Vzhledem k cenám těchto bot se divím, že se něco takového může stát. Reklamovaly byste botky a nebo vzaly a vyhodily? Nebou koupily nové vložky do bot? U DPK je nevýhodou, že vložka, která je super měkkoučká a hezky udělaná klenba, tak jsou tam na pevno, takže bych je musela vytrhnout a tím pádem se bojím, že bych stejně botku poškodila a navíc jsem se dnes dozvěděla, že 12,5cm vložku s klenbou stejně neseženu. Musela bych koupit větší a podle původní si ji ustříhnout.
Tak sem s radami ![]()
Dnes jsem vytáhla stélku ze synovych zimních botu (boty jsem kupovala před 2 a půl mesici) a stélka je zespodu plesniva ![]()
Takže boty můžu asi vyhodit, co
@pajule022 doprala bych tomu lazen v savu a vyhodila pripadne az pak
A co vyhodit (vyměnit) jen tu stélku, boty pak vydesinfikovat a vysušit? ![]()
Stélku lze koupit novou, boty vystříkat desinfekcí.. např. v DM prodávají dezinfekci jejich značky na různé použití, od kuchyně po boty, na plísně, viry, bakterie atp a nezničí boty jako by mohlo Savo
@pajule022 vsak jo, nalejt savo dovnitr. kdyz uz to chfes stejne jinak vyhodit, proc to nezkusit