Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Chtela bych poprosit o radu jakou koupit hračku (do cca 500 Kc). Jsme pozvani na oslavu narozenin ke znamym. Slavi dve deti 3 a 5 let (holka a kluk). Netusim co koupit, to co jsem nasla mi prijde bud ze uz je bude nudit nebo jsou na to moc male.
Co je/byla napr. oblibena hracka vasich deti?
Co tak nějakou deskovou hru ve stylu „Člověče nezlob se“, kde jsou na kostce barvy nebo obrázky? Pak nemusí při házení umět počítat. A zabaví se i tak…
Jenze na deskovou hru musi byt vic lidi. S tim si samo dite nepohraje. ![]()
Plyšák nikdy nic nezkazí
i když rodiče tě budou chtít ukamenovat, jelikož většina z dětí jich má plné koše. Nebo doporučuji hru Roční doby (je dělaná pro tuhle věkovou kategorii a na malé úspěšně odzkoušená).
Tak nám se ted nejvíc osvědčila modelína. Ale musí mít k tomu hodně vykrajovátek a různých tvořítek. Naše malá u toho vydrží i hodinu. Po vánocích si s ní hrála s malými přestávkami taky celý den.
bubli píše:
Jenze na deskovou hru musi byt vic lidi. S tim si samo dite nepohraje.
By ses divila. Dítě v tomto věku si s jakoukoliv společenskou hrou pohraje i samo - u nás pexeso, domino, člověče nezlob se,kloboučku hop! A někdy dokonce raději, než čekat na někoho jiného
Jinak samozdřejmě hrajeme i spolu, ale děti v tomto věku se s tím zabaví. A pokud píšeš 3 a 5 let, to by už měli být schopni hrát spolu.
U nás vedou puzzle, různá, obtížná i 3D - u čtyřletého.
Jinak různé stavebnice jsou vděčná hračka, neomrzí hned tak, jako třeba autíčko na ovládání.
Potom při společné hře mých dětí vedou - dětská kuchyňka a nádobí, panenky, plyšáci, doktorský set - ošetřují je, starají se, vaří.
V případě, že se jedná o cizí děti, šla bych do stavebnic. A upřímně, já bych se poradila s rodiči. 500 Kč není zrovna malý dárek, každý rodič má jinou vizi o hračkách pro své děti. Dnes toho mají děti hodně, může se stát, že koupíš něco, co už mají - jako se sešly stejné dárky nám.
Ja jednoznacne hlasiju pro magnetickou stavebnici Geomag. Je to univerzalni vec pro holky i pro kluky a 3 roky jsou bezpecny vek. Syn ji ma taky a hraje si s ni, veskere deti v pribuzenstvu taky. Daji se sehnat i levnejsi varianty (Magnastix apod). Verim, ze to bude mit uspech. Pokud ji uz maji, tak uvitaji, ze se muzou vic vyradit.
No já jsem ve čtyřech letech dostal na vánoce MERKURA a ten mě drží dodneška…
Ale byl jsem v mnoha směrech dítě dost netypické.
Jinak v cenových kategoriích 200 a 300 (a taky 400) korun je „malých MERKURŮ“ spousta…
![]()
Starší holka ( 5 let) a neteř dostaly k vánocům tenhle deštník: http://aukro.cz/…7580545.html#… V neděli ho dostala i ta tříletá. Je to docela originální dárek a vím, že ho ve školce nikdo neukradne.
Akorát nevím, jestli by to byl vhodný dárek i pro kluka. ![]()
Ahoj, máme stejně staré děti, holky. Starší neuvěřitelně baví a chápe a bravurně zvládá Dostihy a sázky Junior. A mladší ujíždí na legu a puzzlích všeho druhu. Jinak určitě nic nezkazíš výtvarnýma potřebama všeho druhu. Výbroný jsou taky pracovní sešity se samolepkama a různýma úkolama.
Já osobně nerada kupuju auta, vláčky apod. Většina rodin má nějaký sety a trefit se, je obtížný.
ja mam doma 3 chlapecka a nas nejvic bere plastelina PLAYDOH, ta zakladni sada plus ty vykrajovatka stoji asi 300kc, potom mistr manny, ale ten je drazsi. jinak je u nas oblibena hra ta SEVA , EXISTUJE ZAKLADNI SADA UZ OD 3 LET..
SEVU jsem měl už já ve školce, to je víc jak 35 let… To je „stavebnice za každého režimu“… ![]()
Ahoj,
jo s těma stolníma hrama je fakt,že náš víc jak pětiletý syn si s nima vyhraje sám
,má deskovou hru Kuky se vrací..něco ve stylu Člověče..postaví si figurky a jede
A není to tak drahé..A nebo nějakou knížku s úkolama pro předškoláky,to má u nás též úspěch ![]()
Pro holčičku jak tu někdo psal třeba Play Dooh nebo jak se to píše modelínu a k tomu vykrajovátka,váleček atd.,taky to budu kupovat mladšímu ![]()