Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím Vás, jakou teplotu mají Vaše roční děti? Syn má kolem 37,7 v zadečku bez odečtu. Ale když měl teplotu (39) a dala jsem mu Nurofen, tak mu teplota spadla na 36,5. Máte podobné zkušenosti? Děkuji
Jako myslis beznou teplotu nebo jakou miva horecku v dobe nemoci? ![]()
37,2 po odečtu pro mě u dítěte není teplota. Stačí aby předtím popoběhl nebo zaječel a má hned víc. U dětí to lítá.
Dceru už jsem dlouho neměřila, ale třeba tak před půl rokem (teď má 15m), i jako malé miminko, mívala běžnou teplotu tak 36,9-37,2 (po odečtu). Už to neřeším, neměřím, jen když je opravdu teplejší, mudra pravila, že to může být…
Tak to jste mě uklidnily. Syn má takhle teplotu stálou. Mudr. se to nelíbí. Posílala krev, to vyšlo OK. Ale povídala, že je to divný.
@lili8 tak jen namátkou, třeba zde.. Je to normální http://mudrsvec.cz/…-u-deti.html
Nevím. Neměřím ho. Já ho vlastně ani neměřím, když tu horečku má. Pak si u doktorky akorát vymýšlím, jak vysokou horečku měl ![]()
@omites píše:
Nevím. Neměřím ho. Já ho vlastně ani neměřím, když tu horečku má. Pak si u doktorky akorát vymýšlím, jak vysokou horečku měl
jé, to jsem ráda že nejsem jediná „nezopovědná“ matka
u nás je s měřením takovej tyjátr, že měřím málokdy..tuhle na pohotovosti se na mě dívali jak na exota, když jsem řekla, že jsem přes den přesně neměřila, jen že ečer měl čtyřicítku. a utrousila cosi o době kamenný, když jsem řekla že jsem to zkoumala jen rukou ![]()
@slavuska1 píše:
jé, to jsem ráda že nejsem jediná „nezopovědná“ matkau nás je s měřením takovej tyjátr, že měřím málokdy..tuhle na pohotovosti se na mě dívali jak na exota, když jsem řekla, že jsem přes den přesně neměřila, jen že ečer měl čtyřicítku. a utrousila cosi o době kamenný, když jsem řekla že jsem to zkoumala jen rukou
Jo a ještě jedna věc mě naučila, řídit se svým instinktem - to neuvěřitelně pitomé ukazování digitálních teploměrů, kterým se vlastně nedá věřit. ![]()
Jé ja taky neměřím, máma na mě vždycky kouká jak na vraha. Ale pokud to snáší dobře, je to pro mě naprosto nepodstatné, nesrážím. Pokud jí padají oči, je apatická, potřebuje si odpočinou atd. dám lék. A myslím, že odhadnu kolik má víc než dobře.
@omites píše:Já s tím začala právě taky tak. Rozbalovat ho furt, přeměřovat, zkoumat, vlastně trápit. Naučila jsem se odhadovat teplotu svýma rtama na jeho spáncích. Nejsem pitomá, abych nepoznala, jestli je studený, teplejší nebo hoří. Teploměr pak vytáhnu, když opravdu hoří. A to zkoumám akorát to, jestli nemá třeba 40°C.
A doktoři s jejich tabulkama ať si trhnou. Pro mě ten údaj stejně není podstatný. NA svém dítěti poznám, že mu není dobře a že je teplejší a nemusím vědět, jestli mám 37,5 nebo 37,6
Ale vtipné je okolí - má teplotu, měřilas ho? Ano má, neměřila
tak okolí se mě naštěstí ani neptá, jestli jsem ho měřila, jen doktoři..a teploměr taky vytahuju když vidím že je to blbý. matka to pozná, jak je na tom dítko, to máš pravdu
zajímavý že za bezdětna jsem pohmatem nikdy u nikoho nepoznala, jestli teplotu má, nebo ne, a že jsem se o to snažila, u mamky, a tak. ale u dětí to poznám najednou neomylně, stačí sáhnout na čelo
@Sibyla0 já už ani nesrážím. Je celkově živý. Takže, když ho chci při nemoci udržet v posteli, musí mít horečku. Jinak tady lítá, jak splašený.
Když měl 39,5°C, tak to jsem teda už srážela. Jsem měkká, někdo nesráží vůbec s opodstatněním, že tělo bojuje a samo si určí, kdy má teplota klesnout. Ale já se bojím febrilek.