Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobre ráno. Mám 1,5 starou holčičku..je hodná, ale občas si chce vše vynutit vztekem. Třeba pouštime jí videa z youtube..žádná se jí nelíbí ne všechny ne. A tak to vypnu a toto nastane rev, brek..ted zkouší si i lehat a rvát. Holky to by jeden příklad ono je to i třeba myju nádobí..to stojí podemnou a tahá me za kalhoty a brečí no spíš vzteka. Co mám dělat mám jí jako neslyset nebo jak mám reagovat..jsem z toho občas vážně vytocena
Nová jeste nejhorší je, že přítel je přes zimu doma tak to zkouší na oba. Jo, když jí jdem po vůli tak je jak beránek
Jak jí naučit trošku sobestacnosti, aby si hrála sama. Nebo jak v takových chvílích postupovat..? Děkuju
Co by jsi proboha chtěla? je jí rok a půl, tohle dělají všechny děti. Prostě vysvětlovat, nastavit hranice, ale ne moc tvrdé, protože je to ještě prcek, a půlku věcí co po ní chceš nechápe, a hlavně zapomene.
Takže jeden den ti vyhází prádelník, ty ji vysvětlíš, vynadáš že to se nedělá, a ona to za dva dny udělá znova, takže pořád opakovat, opakovat. Osobně nechápu že někoho může takhle moc vytočit takový trpajzlík ![]()
Potrestat? V takových situacích netrestat, pustit pohádku a nazdar.. Trestám jen když třeba i přes upozornění vlítne do silnice. No a že tě tahá za kalhoty, no některé děti jsou prostě takové vyžadují pozornost
Je to přirozené, čím dřív to příjmeš, tím dřív ti bude lépe
Já teda trvám na základních věcech, ale jinak jí celkem nechávám být. Ale už je starší a už se s ní dá lépe dohodnout.
Wubec jsem nemyslela fyzicky trestat, ale kdy jí mám nechat vztekat!
@Anonymní píše:
Wubec jsem nemyslela fyzicky trestat, ale kdy jí mám nechat vztekat!
nechat vztekat? Kdzkoli si myslíš, že má neoprávněný požadavek. Jako vyhovět ve všem jen aby byl klid je cesta do pekel
@kudrnka89 ignoruju, malej dělá to samé ještě ve vyšší levelu…občas ho jen přenesu na bezpečnější místo, a by si tím neublížil (mlátí hlavou do země a tak) ale ignoruju…občas taky vypěním, ale má to opačný efekt…já doufám, že ho to přejde, jinak poletí na mars
@Sibyla0 No jo já bych jí pohádku nechala, ale ona na každou, že ne! Ale stejně jí chce, ale o žádnou nemá zájem ![]()
No jistě malej taky zkouší, má tři pokusy na ne, pak má smolíka ![]()
@kudrnka89 hele u nas to s vybiranim funguje tak, ze je prvni navrh, druhy, treti. Potom se vypina PC a pokud se chce vztekat, odnesu dite do chodby. Na vztek je nejlepsi ignorace. Ono je to prejde a dite testuje co az si muze dovolit. Zacina vam obdobi vzdoru. Velmi pravdepodobne bude jeste hur.
Ahoj, ja jsem taky vytaceci…taky me vztek dokaze nakrknout…mne se vyplatilo ignorovat a popripade izolovat do pokoje,,,kdyz uz bude starsi, tak pusobit autoritativnim--/ne-nastvanym/ hlasem
mockrat jsem musela odejit a napocitat do 30ti a dychat a taky jsem obcas vyletela---myslim, ale ver tomu, ze kdyz se nechas vytocit casto,,,zacne to mit opaacny efekt---bude to delat prave proto, aby te vytocila–nicmene oni to takhle cilene nedelaji-
trpaslici jedni ![]()
Tohle je nejběžnější reakce dítěte od roku a půl zhruba tak do dvou, dvou a půl roku. vzteká se a vzteká se a vzteká se. (později se sice taky bude vztekat ještě několik let, ale už to bude mít propracovanější
)
pro sebe si opakuj- je to normální je to normální
, u vztekání jen zajisti, at si nedá hlavou o obrubník nebo o šuplí v kuchyni, mrkni jestli v dosahu není něco čím hodí a rozmydlí to
a nech ji vztekat.
můžeš vyzkoušet, ale bez záruky: po chvíli vztekání - namočit si ruku a stříknout jí kapky vody do obličeje, nebo jí omýt obličej studenou vodou, nebo také když vidíš, že už je trochu vyvztekaná vzít do náruče a potulit, případně jen se k ní sehnout a obejmout to potulení bude každopádně potřebovat až se vyvzteká, protože ji to strašně unaví. Takže během záchvatu si rychle udělej co akutně potřebuješ v kuchyni atd, at pak máš aspon pár minut na potulení.
Ten vztek je o tom, že její nervová soustava je nezralá a ted když dozrává, tak se musí organismus vyrovnávat s tím, co nechápe, co chce jinak.
A jo, leze to na nervy, strašně
. Mně občas pomohlo zajít do koupelny a omýt obličej sobě, když už mi to rvalo ušní bubínky ![]()
@K-Black - taková normální praštěná
baba, a taková lehce slepicoidní reakce? ty už si nepamatuješ, když jsi měla rok a půl leté dítě?
Příspěvek upraven 11.01.14 v 09:16
Nechávám vyvztekat a nevšímám si jí. Naopak mě vytáčí její babička, protože když malá udělá scénu, tak jí běží utěšovat, jaký je chudáček ![]()
Nas prcek taky dokaze predvest solidni vztekaci sceny. doma ho celkem zvladam (ignoruju a vydrzim). ale co vazne nevim, je co si pocit, kdyz jsme venku a on si lehne na zem a odmita se zvednout (kdyz zvednu ja, skrci nohy a nechce se postavit) - nechat ho tam lezet? ted v zime?
nebo kdyz potrebujem jit ven a on se vzteka tak, ze lezi v predsini a neni v mych fyzickych moznostech mu navlect bundu nebo obout boty… jit musime, bez bundy a bot nemuze
cekat 20min nez bude zase v klidu a spolupracovat vzdycky nejde…
nejake rady? ![]()
Ale to je normální, že ti na všecno říká ne a pak řve, když jí to nedáš.
Její rok a půl, nepřisuzuj jí mnyšlenkové pochody dospělého.
Neví pořádně co chce…
Souhlasím s K-black. TAky nechápu, jsk někoho může takhle vytáčet 18m dítě. Fakt je ještě mrňavá, počkej, až se ti bude vztekat ve čtyřech - některé exempláře to nepřejde ani v šesti ![]()
To samé mam doma taky
, manžel hned běží že chudinka je smutná a já jak kdy, ale moc dobře ví že něco nesmí. oblibou si sedá do trouby
, otevře dvířka a už tam sedí a když jí řeknu že to se nesmí tak řekne ne, ne, ne a směje se
a hned leze dolů. někdy když něco řeknu že ne tak si lehne na zem, řve a jednim okem kouká co já na to, jo manžel hned přiběhne a když jí chová tak se normálně směje, když manžel neni přítomn tak po chvilce se zvedne a jde si hrát
@micelinka
tohle dělá manžel a ještě prý at kouknu jak chudinka je smutná, jo smutná směje se že na manžela vyzrála což si on nepřipouští že tak vyčůraná ještě být nemůže ![]()