Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chci se Vás zeptat, zda máte zkušenosti s jednou z těchto cyklosedaček. Psala jsem do jedné diskuze, ta se ale týkala pouze sedačky Hamax.
Rozhoduji se mezi sedačkami Hamax Siesta a Bellelli Tiger Relax. Chci, aby se dala sedačka použít i na delší cesty a dítě se v ní cítilo pohodlně a mohlo v ní případně i spát.
Hamax Siesta mi přijde hezčí, víc vymakaná, dá se posouvat směrem od sedla a hlavně má úhel naklopení 20°. Jenže jsem slyšela názor, že u některých kol to nemusí jít naklopit o tolik (např. překáží sedlo). Co mi ale hlavně vadí na této sedačce, tak si lidé stěžují, že když má dítě helmu, tak mu hlavička padá nepřirozeně dopředu.
Bellelli Tiger Relax má úhel naklopení pouze 12,5°, ale zase má v opěradle otvor, do kterého údajně dítě helmu zastrčí. Posouvání sedačky od jezdce nemá, ale nevím, k čemu je to přesně důležité???
Děkuji za Vaše názory.
Bellelli sedacky neznam, takze nemuzu porovnat. Ale my mame Hamax a jsme spokojeny. Pokud sedacku naklonis tak diteti pri spanku hlavu dopredu neprepadava. Pri jizde to ze neni vykrojena pro helmu nijak nevadilo, dcera stejne vetsinou koukala po okoli a kdyz se oprela tam mi neprislo, ze by ji hlava trcela nejak dopredu, mozna zalezi i na helme
(my mame Uvex).
Máme právě onu Bellelli a příště bych koupila Hamax a to z důvodu toho naklopení, pokud je ovšem takové, jaké výrobce udává. Začeli jsem v ní dítko vozit když mu byly 2 roky a je to vyloženě spací typ, ač vyspán, tak usne po 10 minutách jízdy na kole zase a v sedačce je v dost nepřirozené poloze a hlava mu padá.
On to ale bude asi problém všech cyklosedaček.
Ten otvor na helmičku špatný není, nepřekáží mu zadní část helmičky která přečnívá a může se jakoby víc opřít.
Máme tu Hamax, tu druhou neznám. Jsme naprosto spokojený, sice nemáme tu siestu nad ní jsem také uvažovala. Nevím jak máš staré dítě, ale děti do 18 ti měsíců by v ní neměly jezdit vůbec, kvůli vývoji páteři, a větší děti by v ní měly být také jen chvíli. Já teda malýho vozim od 14 ti měsíců, ale tak hodinu maximálně…letos už ho povozim normálně.
S tou helmou nevím, malej mi v sedačce ještě nespal, ale popravdě, je mi nějak proti srsti když vidím jak v ní dítě spí a kymácí se mu tam ta hlava dolu…
Tak my máme Hamax Siestu a opravdu ta helma při spaní trošku není kam dát, ale malý se vždycky otočil na bok, helma trochu sjela do čela a spal. To naklonění na spaní je dost velké, ale když jedeš po dost houpavém terénu tak dost poskakoval, ale nějak mu to nevadilo a spal dál i s dudlem ![]()