Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@BlueFairy píše:
No tak RTG asi fakt ne
Kdyby to bylo tak škodlivé tak to asi nedělají.
Vyšetření JE pomocí rentgenu. Mně to dělali cca před co já vím osmi lety a bolelo to hodně. Ale teď už asi dávají něco na znecitlivění.
@BlueFairy píše:![]()
![]()
chápeš podstatu RTG a průběh toho zákroku???
Dela se to za pomoci rentgenu, kdy je se kontroluje rentgenem jestli kontrastni latka prosla vejcovodem
@Tarinka píše:
Dela se to za pomoci rentgenu, kdy je se kontroluje rentgenem jestli kontrastni latka prosla vejcovodem
Přesně tak
Tech metod je vic, ja dvakrt podstoupila kymoinsuflaci, coz je orientacni zjisteni, kdy do vejcovodu pousteji plyn a poslechem kontroluji, jak prochazi, je to velmi rychle a v podstate nebolestive, ale uz se provadi dost malo. Castejsi je HSG, hysterosalpingografie:
http://www.ulekare.cz/…roblem-16632
Bolestivejsi, ale presnejsi metoda.
A ano, je tam rentgen.
@BlueFairy píše:![]()
![]()
chápeš podstatu RTG a průběh toho zákroku???
Spíš ty asi ne ![]()
A jinak tedy praktickou zkušenost nemám, ale co jsem tak slyšela od kamarádek, tak mi přišlo, že když jsou průchozí, tak to zas tolik nebolí, při neprůchodnosti víc.
Já jsem je měla průchodné a bolelo to jak sfiňa
. Ale některé baby to nebolí skoro vůbec. Tak nevím, od čeho se ta bolest odvíjí. Každopádně nic moc vyšetření. Ale přežít se dá. A když je pak výsledek ok, určitě to stojí zato
.
Tak to se holky omlouvam, me bylo receno ze se to dela nejakymi sondami. Mpje chyba, pardooon
![]()
Ale tak pro doplneni prehledu, mimo HSG jeste existuje metoda HyCoSy - ultrazvukova hysterosalpingografie, kde se vysetreni opravdu provadi pomoci ultrazvuku. Dost casto je zpoplatnena, ale pry je mene neprijemna. Informovala bych se, kterou metodu dane pracoviste nabizi a ma v planu pouzit, HSG je dnes preci jenom nejrozsirenejsi.
Ahoj, chystám se na vyšetření průchodnosti vejcovodů bez anestezie a zajimalo by mě jak to celé probíhá pomocí ultrazvuku? nebo rentgenu? co bude mín bolestivé? Dík za rady.