Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
prosím o radu jakou mouku požít pro celiaka místo hrubé, hladké a polohrubé. Dost peču a vařím a tak bych dětem chtěla dopřát domácí buchty, bábovku apod.
Díky za radu, jsme nováčci
Ahoj, já používám téměř na vše Jizerku a zahušťuji pohankovou moukou…
Díky. A to je přímo mouka nebo nějaká směs na chlaba či buchtu. Takže bezlep. mouka se musí ještě zahustit, aha. A můžu použít své normální recepty?
Pohanková mi přijde nejpodobnější klasice a mně z ní věci i chutnaly, což se o všech bezlepkových moukách říct nedá
. Ale stejně to chce recepty trochu upravit, nestačí jen nahradit mouku bezlepkovou. Držím palce, ať to co nejdřív vychytáš!
@catie Díky,no toho se právě bojím, že než se naučím poměrově bude plno zmetků
. Takže koupím pohankovou mouku, našla jsem že je hladká.
A jak děláte třeba kynutý knedlíky, děti je milují a tam je potřeba dát tu hrubou. Stačí tedy taky jakoby zahustit tou pohankou?
Já používám na všchno mouku Jizerku. Pokud je v receptu polohrubá nebo hrubá mouka, dám tam Jizerky méně, než je uvedeno v receptu, a postupně přisypávám podle konzistence.
Tady http://www.senzarecepty.cz/…nedliky.html najdeš video, jak udělat bezlepkové ovocné knedlíky
@jnk píše:
@catie Díky,no toho se právě bojím, že než se naučím poměrově bude plno zmetků. Takže koupím pohankovou mouku, našla jsem že je hladká.
Nojo, těmi mými prvními chleby se dalo zabíjet, bylo to jak brok tvrdé a nepoživatelné
. Ale časem se to zlepšilo. Knedlíky neporadím, ty jsem v životě z bezl. mouky nedělala (dietu jsem měla jako bezdětná, tak v tom to bylo daleko jednodušší, teď už ji nedržím, tak jsem vyšla ze cviku).
Taky si myslím, že je třeba si to vyzkoušet a praxí vychytat. Já kupuju v Kaufu mouky Doves Farm, jsou levné, bez soji a mléka. Dcera hodně používá i rýžovou mouku.
@1024 přesně tak. Biopsie u mě nikdy celiakii nepotvrdila, lékaři mi poradili zkusit držet dietu, protože někteří lidé na lepek mohou být citliví, i když nejsou přímo celiatici. Mně ale dieta nepomohla, takže už ji nedržím.
@1024 tak to ji lituju a přeju, ať to zvládnete. U dětí je to přece jen horší, než u dospělých, když nemůžou třeba sušenky od kamarádů, atd. Ale zase, když si zvyknou od malička, berou to jako součást života a dovedou se s tím vyrobnat ![]()