Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojík všichni, mám dotaz, v létě by jsme chtěli letět s manželem a prckem do Anglie za švagrovou. Akorát nevím jaký doklad bych měla synovi (3,5 roku) nechat udělat. S manželem vycestujeme na občanku, ale synkovi asi budu muset nechat udělat pas? Nebo jde nechat udělat nějaký jiný doklad? Chtěla bych to zařídit už teď, než bude na řadě nápor a bude se muset čekat. A co potřebuji k zařízení? Jen rodný list? Děkuji K.
@korunkaa Dělá i se dětská občanka, ale nevím, v čem je lepší - snad někdo poradí víc. K pasu potřebuješ rodný list. Taky jdu zavčas vyřídit příští týden ![]()
@korunkaa po EU by ti měla stačit občanka, máme ji i pro děti ![]()
@Aries6 občanka je levnější, stojí 50Kč, což když se dítě mění každý půlrok až rok, tak se oproti pasu vyplatí víc. Jinak je taky potřeba rodný list a OP zákonného zástupce. Sice taky platí 5 let ale dítě si tam musí být podobné
Myslím, že pas stojí 100Kč a občanka 50Kč, ale s občankou můžeš jen po EU. Nechávala jsem dělat pasy, protože jsem tou dobou netušila, že občanka lze. Na zařízení potřebuješ jen rodný list, vyfotí tě na místě.
I prckovi bude stačit občanka, stojí 50,– a my měli do týdne hotovou. S sebou k vyřízení rodný list a prcka ![]()
@Moise Takže nechat synovi udělat občanku? A kolik se za to platí? a to normálně dojdu na úřad na občanky nebo musím jinam?
Tak super, děkuji moc, takže nechám udělat občanku, to bude stačit, děkuji moc všem ![]()
@korunkaa 50 Kc, rodny list, svou obcanku a prcka s sebou
Normalne na urad, kde by sos vyrizovala OP pro sebe ![]()
Ja jsem se predem objednala, abych nemusela s tehdy rocni cekat. Koukni na web, zda to vas urad take umi ![]()
@jezzz Taky jsem objednaná… i minimální čekání se třeba dětma je šílený ![]()
@korunkaa jen aby ti do léta nezrušili schengen. pak by musel mít pas (a vy také). já bych teda radši udělala pas. Po zkušenostech, kdy mi při služebce uletělo navazující letadlo a jedna z alternativ mě vedla mimo Schengenský prostor, kde bych potřebovala už pas, tak už bez pasu na hranice nepojedu ani v rámci EU…
@nozu tak letět do Anglie mimo schengen si nějak nedovedu představit
![]()
@Moise No, klidně mohou zrušit let a může letět jinudy. To byl jen příklad. Počítám, že si doklad nepořizuje kvůli jedné cestě. Já třeba letěla jen kousek do Slovinska a málem z toho byl výlet přes Albánii… Prostě mi pas přijde univerzálnější a ten cenový rozdíl není až tak strašný…
Holky kolik stoji detsky pas, detem ted po peti letech expiroval a novy pry stoji sest stovek a vzhledem k tomu, ze mimo EU (Turecko) letos nepoletime, tak by jim stacila obcanka za stovku, prece jen dat a nedat dvanact stovek, kdyz ten doklad ani nevyuziji, tak to jim radsi neco koupim…