Řešení problému ve školce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
13.4.16 13:48

Řešení problému ve školce

Prosím o anonym, chodí sem známí a není to pro mě příjemné téma, děkuji.

Prosila bych o pohled jiných maminek, ideálně pohled paní učitelky.

Mám předškolní dítě (dítě X). Kamarádí se s dítětem Y. Vždy kouká, jestli už je ve školce, nebo hlásí, že třeba chybí, atd. Mají se rádi, hrají si spolu, ale poslední dobou slyším, že Y bouchne X, atd. Během pár měsíců 2 noci časté buzení, až jsem se dozvěděla, že prostě dítě Y zase bouchlo dítě X.

Včera jsem byla dokonce svědkem, když jsem přišla do školky, že zase došlo k bouchnutí. Omluva žádná, prostě žádná komunikace. Všechno tohle řeší paní učitelky stylem TO SE NEDĚLÁ, BĚŽ SE OMLUVIT. Ať se děje cokoliv a že si to mají děti samy vyříkat.

Několikrát byl i manžel svědkem hádek či bitek a děti si jedou své a to i v případě, kdy bodne dítě Z dítě X šroubovákem. Zanes šroubovák do dílny, do herny přece nepatří. Tím to hasne. Takže příště budou bodat nožem a nic se nebude dít? Maximálně Promiň a tím to končí?

K tomu jsem půl roku na mateřské, dle paní učitelky je dítě X nešťastné, brečí a nechce ležet. Že žárlí na sourozence a bylo by lepší, aby chodilo po obědě. Proč? Že tam brečí, ale je tam dítě X jinak spokojené? Brečí, protože se ostatní děti smějou a je terčem bitek? Teda posld epú teda se nic neděje, protože nikdo o ničem neví a brečí, protože jsem doma s mladším dítětem, tak se to dítěti X nelíbí a tečka. A že včerejší bouchutí bylo proto, že dítě Y jen chtělo uklidit kostku a dítě X ji chtělo uklidit taky, prostě bouchnu a dej mi to.

Super, však se přece nic nestalo.

Prosím jen o pohled a názor, zda jsem prostě jen taková, že chráním své dítě, nebo práce učitelek pokulhává a děti si dělají co chtějí, maximálně jen poslechnou, že se toto nedělá a je vše v pohodě?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
13.4.16 13:50

Edit: POSLEDNÍ DOBOU se teda nic neděje, protože nikdo o ničem neví a brečí, protože jsem doma s mladším dítětem, tak se to dítěti X nelíbí a tečka.

• Citovat
  • Upravit
30300
13.4.16 13:54

Řešila bych to ve školce, ale zkusila bych i zjistit co předchází útokům od Y. U nás jsme řešili podobný problém s tím, že naše dítě bylo to co bouchá. Doma jsem z něj vytáhla, že mu ten druhý bere hračky. Jenže my máme problém s řečí a i učitelka vidí, že náš malý nezvládne reakci nech mi to auto, ale bouchne. Pomohlo, když jsem malému vysvětlila, že bouchat nesmí a učitelka druhému, že nesmí brát hračky. Teď je snad klid, minimálně si nikdo nestěžuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.4.16 13:55

Tak předně si myslím, že když je maminka na MD, dítě by mohlo chodit jen na dopoledne, ale tak každá to máme jinak.
Ohledně „bitek“ jsem také zastánce, že dokud nejde o život, ať si to děti vyříkají, neboť nikdy nevím, co vše tomu předcházelo, a kdo je prapůvodním viníkem každé šarvátky.
Běž se omluvit je dobré řešení. Nedá se ve třídě vyslýchat každé dítě, jak se co stalo. A pokud nemá učitelka jiné problémy s dítětem Y ani Z, tak si na něj ani nedá zvýšený pozor.
Předpokládám, že šroubovák to byl dětský? Pokud ne, tak bych začala řešit i toto!
Proč dítě brečí je dohad jak učitelky, tak i tvůj.
Nejsem učitelka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
13.4.16 13:56

Mlátí se tam děti obecně nebo je to pouze šikana tvého dítěte?
Jestli je postup učitelky dostatečný těžko posoudit. To, že se vyžaduje omluva a vysvětlení, že to není správné chování, bych v situaci, kdy nedošlo k ždánému zranění, považovala za dostatečné.
Nicméně mám ze školky velmi špatnou zkušenost (s učitelkou, nikoliv s dětmi) a plačtivost, noční buzení apod. dítěte v souvislosti se školkou bych nebrala na lehkou váhu. Zvážila bych skutečně chození dítěte domu po obědě. Snažila s ním problémy ve školce probírat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
13.4.16 13:58

Já jsem taky hodně vztahovacna, co se týče mých dětí, ale naučila jsem se podívat se na to z druhé strany. Jak bys reagovala ty na místě učitelky? Mě to přijde v pořádku v rámci pravomocí, napomenout a nechat omluvit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499
13.4.16 14:01

Nevím, jestli práce učitelek pokulhává, nebo ne, na to je uvedeno příliš málo úhlů pohledu. Učitelky mají vést děti k samostatnosti, aby se uměly omluvit, poradit si. Zároveň nemůžou přehlížet zranění. Ale každé bebíčko jít pofoukat asi taky nemůžou.
Nejlepší bude zasáhnout v tu chvíli, když ty nebo manžel uvidíte nějaké nevhodné chování ostatních dětí, které učitelky nechávají být.
Ale co můžu říct s jistotou, je, že ohledně žárlení na mladšího sourozence mají pravdu. Když budeš brát dítě domů po obědě, bude rozhodně šťastnější. Užije si maminku víc, nebude mít pocit, že je ve školce dlouho kvůli mladšímu sourozenci, pravděpodobně zmizí pláč. Občas spinkat může, ale určitě nebude problém brát si ho většinou domů po obědě, když jsi doma. Mám to taky tak.
Tady je odkaz na výstižný článek. Mamka učí ve školce a prý není co dodat: http://m.msprubezna.cz/…w-rodina-cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.16 14:03

Problémy se snažíme právě řešit. Tam se vše řeší ala To se nedělá, omluv se. Chápu, vede to k samostatnosti a tak, ale aby se tam praly děti o hračky a podobně, ano, jsou to děti, ale jedno dítě se domluví, že to druhé mu to pak půjčí. Jde si pro to a třetí to začne rvát, že to chce a ostatní se zblázněte. Učitelka opět řeší Nedělejte to a tím to hasne.

Snad denně vidím, že se tam něco děje, ale dle učitelek a dětí se tam neděje nic. Když to řešit nebudu, odnese to dítě právě akorát tím, že jako citlivější všechno ods**e a zbytek je v pohodě.

Dítě X je ve školce rádo, byla doba, kdy chodila domů, že už učitelka opravdu musela školku zamknout, takže nechodí do školy s odporem, naopak. Proto tam je až do odpoledne, jen nemusí to ležení. Ano, tam je potřeba více komunikovat s dítětem, že se leží a neruší, takže vím, že jinak školka není s odporem, jen prostě vejdeme do třídy, vidí některé děti a už začíná slzet. Takže něco se tam prostě děje a to chceme zjistit.

Navíc dítě Y nic nezajímá. Byli jsme s dětmi jako doprovod na exkurzi a dítě Y dělalo bugr, exkurze pro nějak neznamenala nic, nic ho tam nezajímalo. Bouchá děti, hází věcma. Učitelka kolikrát s maminkou něco řešila, takže to není jen vůči dítěti X, ale obecně je to chování dítěte Y špatné.

Šroubovák nebyl dětský, byl právě klasický kovový!!!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.4.16 14:06
@Monysek8 píše:
Nevím, jestli práce učitelek pokulhává, nebo ne, na to je uvedeno příliš málo úhlů pohledu. Učitelky mají vést děti k samostatnosti, aby se uměly omluvit, poradit si. Zároveň nemůžou přehlížet zranění. Ale každé bebíčko jít pofoukat asi taky nemůžou.
Nejlepší bude zasáhnout v tu chvíli, když ty nebo manžel uvidíte nějaké nevhodné chování ostatních dětí, které učitelky nechávají být.

Právě že jsme oba s manželem byli přímo svědci nějakého špatného chování a dle nás to učitelka přešla jen mávnutím ruky. Proto nás to chování začíná čím dál více štvát a snažím se přijít tedy na to, zda je to jen náš pohled, nebo to tak prostě je.

Chápu, že nejde mít oči všude a foukat na každý bebíčko, ale když je někdo vyloženě provokatér, tak je potřeba se na něj zaměřit a více s ním pracovat. Jak s dítětem, tak s jeho rodiči.

• Citovat
  • Upravit
1607
13.4.16 14:09

My řešíme v MŠ obdobný důvod s tím, že jedno problémové dítě bije ostatní.
Učitelky o problému ví, dávají zvýšený pozor na toto dítě, ale ve státní MŠ prostě nemůže jedna učitelka sledovat celý den jen jedno dítě. To není v lidských silách.
Učitelky nemohou nařídit, aby takové dítě šlo do poradny. Ony mohou jen doporučit.
Paní ředitelka mi přímo řekla, ať naučím malého bránit se.

Maminka problémového dítěte u nás odmítala, že by chyba byla na jejich straně a tak jsme se domluvily s učitelkami na svolání schůzky rodičů. Následně došlo k změně, schůzka se nekonala, chlapečka začal vyzvedávat tatínek, etc.

Problém se ještě občas objeví a můj syn je instruován, že:

1. říct problémovému chlapečkovi, že se mu to nelíbí a pokud nepřestane, ať mu to vrátí;
  2. říct to učitelkám;
  3. říct to mě.

Malý už hlásil, že kopance vrátil a začíná se bránit.
Mimochodem, tento problémový chlapeček si nedovoluje na děti, které si to nenechají líbit. Ona je děsná prča mlátit, ale když jsem bitý, už to taková legrace není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9012
13.4.16 14:10

Tak to máš ještě dobré, my se včera dozvěděli ve školce, že problém s jednou holčičkou, která je velmi agresivní a bije děti běžně a kope do nich…se řeší tak, že poškozenému dítěti je poraděno, aby jí to vrátilo :zed: :zed: A že holčička říkejme jí třeba Evička. tak o té se prostě mluví stylem, „Evička je hold Evička“ :mrgreen:
A tak ta Evička roztrhla našemu dítěti tento týden bundu. Nechci to řešit ve školce, při nejbližší příležitosti chytím jejího tatínka, který je náš kamarád ze střední školy a povím mu, že by bylo dobré si jí okrotit. Už jsem ho upozornila v zimě, že jí má vysvětlit, že se jídlo do vlasů ostatních dětí nehází :mrgreen:
Prosté a jednoduché, jsem pro, aby si to děti mezi sebou v rámci možností řešily samy, ale od učitelek mi nepřijde rozumné, jim radit, aby jí švihly taky.
Myslím, že si brzo stejně u učitelek někdo začne stěžovat, protože jedna babička včera v šatně povídala, že má té jisté Evičky už fakt dost, jelikož vytrhla jejich vnučce chomáč vlasů na hlavě a ona tam má teď holé kolečko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LN
15521
13.4.16 14:13

Tak především by měli rodiče sami zapracovat na chování svého dítěte. Znáte rodiče?
Nevím, jak byste si představovali, že učitel zasáhne při takovém nějakém běžném pošťuchování dětí? I já doma bych to řešila domluvou, vzájemnou omluvou :nevim:
Co se týče šroubováku, tak tam bych viděla chybu školky a to hodně velkou. Rozhodně šroubovák nemá co být v dosahu dětí!

Pokud je největší problém ležení (nevidím při ležení souvislost s ubližováním ostatních dětí), tak pak je skutečně otázkou, zda tam dítě nechávat. Zamyslete se tímto směrem. Vyzkoušejte, uvidíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880

Neřešila bych nic- dramaticky.. Nejsi tam nevíš, jak se chovají děti obě, když to nevidíš.
Možná bych bych se zaměřila na to, jak se chová - jakoby ubližované dítě. Jeslti je hodně nešťastné, jeslti nechce chodit do školky..
Pokud ti to jenom oznamuje, tak ti to jenom oznamuje, možná, aby sis ho i víc všímala. Mě to taky dělal kluk, že mi říkal, co kde kdo ho bouchl, chodil, a pak jsem šla okolo školky a ten co by mu jako měl ubližovat, tak se spolu smáli a běhali. :nevim:
Pokud by to bylo a žtak vyostřené, tak bys nepsala, že se děti mají rádi a hrají si spolu. Myslím, že kdyby mu bylo opravdu blíženo, tak to dítě se nebude chtít hrát s tímto dítětem..
Každopádně myslím, že slovo, nedělej to, nesmí se to, odebrání asi stačí.. Věřím, že kdyby učitelka plácla, nebo vyhnala dítě na nějakou hanbu, že by se polovina maminek zblánila..

Příspěvek upraven 13.04.16 v 14:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499

@demian Tento přístup se mi líbí.

Ono dítě může být ve školce rádo až do zavíračky, nebo alespoň to tak může vypadat, ale podle mě je stejně nejlepší trávit s ním ten čas doma, dokud to jde. To dítě to ocení a rozhodně to jsou plusové body pro jeho vývoj, vztahy v rodině, k sourozencům.. a může se to projevit mnohem později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6605
13.4.16 14:14

@Monysek8 tak článek jsem přečetla a i když mám už dítka dávno školou povinné (nyní na střední) a učitelkou jsem nikdy nebyla, nelze než souhlasit :palec: velmi výstižné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí