Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Keyllah píše:
Nechat si od rodičů a státu platit za celodenní docházku a dítko vyšoupnout hned po obědě, aby maminka neměla doma „klídek“ s jedním dítkem?Tipla bych si, že na to právo nemá a stačí jeden rodič, co to začne řešit, a bude problém…
Viděla bych to úplně stejně, ale nejsem právník.
@Kakachna píše:
Viděla bych to úplně stejně, ale nejsem právník.
Já ano a to by si na mě mohli někde zkusit. Jako v případě, že má dítě nějaký problém a já budu mít možnost, tak samozřejmě ho trápit nebudu a klidně si budu brát dítě po obědě. Ale aby mi někde direktivně říkali, vy jste teď na mateřské, tak si ho budete vyzvedávat hned po obědě (a my budeme mít aspoň odpoledne méně práce), tak to prrr. Chápu, že naštve, když maminka na MD chodí do školky jako poslední po zavíračce, ale proč by neměla mít stejná práva jako ostatní a mít dítě ve školce i odpoledne?? To mi hlava opravdu nebere…
Vy, co tady brojíte proti těm maminkám na MD a říkáte, že pracující mají větší právo na školku, víte, že ona maminka nepracuje, nepodniká, nehlídá jiné děti,…? Nebo je to jen paušalizování je na MD, tak má čas se dítěti věnovat?
@Keyllah Vybírat peníze od rodičů a hlavně od zřizovatele za celodenní docházku a zakázat jim tam mít dítě celý den mi přijde jako regulérní podvod a dost by mě zajímalo, jestli o tom vlastník (zřizovatel) ví.
@IWINN píše:
Běžné (převážně holčičí) šarvátky a žalování neřeším. Snažím se naučit dítě, aby už odmala chápalo asertivitu a nedožadovalo se přátelství dětí, které se nechovají hezky.
Když vím že je tam nějaký nevychovaný sígr (kluk), čas od času se kontrolně zeptám, jestli mojí (vychované a přátelské) dceři neubližuje. O jeho chování se můžu přesvědčit během chvilinky v šatně, kde je vidět, že má maminku totálně na párku. Jo, vlastně se tomu říká ADHD…
Takže jednou jsem si ho chytla pod krkem, ve třídě, ještě se ke mně hlásil - a zasyčela jsem mu do tváře, že mojí dceři ubližovat nebude, nebo si to s ním vyřídím že si to za rámeček nedá…umím být hodně nepříjemná i na dospělé. Je klid.
tak s tím ADHD bych byla moc opatrná…ono mít doma dítě s ADHD taková legrace není…vím o čem mluvím, ale moje dítě nikdo pod krkem naštěstí nechytal-a školku jsme taky zvládli-hodně záleží o přístupu a taky spolupráci rodičů a učitelek
@monson píše:
tak s tím ADHD bych byla moc opatrná…ono mít doma dítě s ADHD taková legrace není…vím o čem mluvím, ale moje dítě nikdo pod krkem naštěstí nechytal-a školku jsme taky zvládli-hodně záleží o přístupu a taky spolupráci rodičů a učitelek
Mě by zase zajímalo, proč by sígr měl být jedině kluk a proč by holčičí šarvátky měly být v pohodě.
Když by mé dítě chodilo domů od nějaké holčičky pokousané a poškrábané, tak bych z toho taky zrovna na větvi nebyla. A zabodnutý šroubovák do zad od holčičky je ok? Fakt nechápu představu některých lidí, že holčičky jsou nevinná stvoření a kluci malí hajzlíci. ![]()
@Kakachna
vážení školkovne za dopolední pobyt je nižší než za celodenní pobyt ![]()
@Kakachna píše:..moje dcera s ADHD šla do školky až v 5-ti letech-nikdy nikoho nenapadla ani nebila…porucha pozornosti-nemusí ještě znamenat nevychované dítě…hranice mezi ADHD a nevychovaností je sice tenká, ale dá se to lehce rozpoznat
Mě by zase zajímalo, proč by sígr měl být jedině kluk a proč by holčičí šarvátky měly být v pohodě.Když by mé dítě chodilo domů od nějaké holčičky pokousané a poškrábané, tak bych z toho taky zrovna na větvi nebyla. A zabodnutý šroubovák do zad od holčičky je ok? Fakt nechápu představu některých lidí, že holčičky jsou nevinná stvoření a kluci malí hajzlíci.
@nikko OK, tak to jo, pokud za to školka opravdu vybírá méně peněz. Já už jsem mockrát slyšela, že školky děti jen na dopoledne neberou, protože se jim to nevyplatí a pokud chceš dát dítě jen na dopoledne, tak ho musíš i tak nahlásit na celý den (a zaplatit si to). A přesto učitelky remcají, když si matka s kočárkem chodí pro dítě později.
@monson píše: ..moje dcera s ADHD šla do školky až v 5-ti letech-nikdy nikoho nenapadla ani nebila…porucha pozornosti-nemusí ještě znamenat nevychované dítě…hranice mezi ADHD a nevychovaností je sice tenká, ale dá se to lehce rozpoznat
To je skvělé, že existuje i rodič dítěte s ADHD s takovýmto názorem. Kéž by byli všichni takoví!
![]()
Hmmm…hezká diskuze. Šroubovák ve školce…děti to holt láká, nářadí…v Montessori s ním běžně pracují a mají i opravdová kladiva, pěticentimetrové hřebíky a ostré pilky (zraněná jsem byla jen já při asistenci dítěti, nešel mu zatlouct ten hřebík)
Ale ok, tohle asi není Montessori.
Jinak ostře ořezané 15 centimetrové PASTELKY vám dámy ve školkách nevadí…???
Nevidím moc rozdíl zapíchnutého šroubováku a pastelky v zádech…oku…nebo jiné části těla vašeho dítěte.
Ubližování je stálý problém VŠECH školek…dítě můžete napomenout a nechat omluvit. Případně ho oddělit jako agresora od dětí (sednout ke stolku, na lavičku na zahradě-ubližuješ? Nemůžeš si s dětmi hrát!) NIC víc…i to posazení ke stolku/lavičku může nějaký CITLIVÝ rodič brát jako psychickou újmu jeho dítěte (rozuměj agresora)a stěžovat si…Co má učitelka tedy dělat??? Nemáme ŽÁDNÉ pravomoce…resp.jich máme rok od roku méně. A rok od roku jsou, říkejme jim „náročnější děti“…nechci být neslušná.
Víte, ve školce s dětmi žádná z vás není…nemůžete vědět, že TO učitelky NEŘEŠÍ…to, že když vy přijdete a učitelka se před vámi chová „laxněji“ v takové situaci, může znamenat to, že se před vámi „drží“…ne každý rodič snese vidět právě třeba to vyřazení z kolektivu.
A žádná učitelka nestojí o stížnosti.
No…toliko z praxe.
Pro ujasnění, školku máme do 16h a pro dítě X chodím do 15:15 s tím, že kolikrát čekám, až si dohraje, nebo mají rozehranou hru, případně prostě jít domů ještě nechce. Proto se odcházelo se zavíračkou, protože prostě tam jsou super hračky, co doma nejsou.
Tudíž odpolední pobyt nevadí, samozřejmě i po obědě jít nevadí. A pochybuju, že by bylo levnější školné jen za dopoledne, o tom nikdo nic neříkal, takže jak se píše, pak je trochu nespravedlivé platit stejně a být tam méně.
Uvidíme, budu to ještě nějakou dobu sledovat. Buď bude klid, nebo se opět bude něco řešit.
Děkuji všem za názory, zkusím se na to dívat z pohledu všech tří stran - dítě, učitelka, rodič.
@SIMONA1234 tak asi jsme zázračná školka, ale u nás, když nějaké dítě kreslí pastelkou, tak sedí u stolečku a rozhodně se s pastelkama nelítá. Mají svá pravidla a děti je dodržují. Jsou prostě věci, které se pokouší, ale pak jsou věci, které se porušit nesmí. Jako třeba vyběhnout z řady u silnice… ![]()
Dovedu si představit i hřebíky, kladívka, ale rozhodně ne, že budou dětem volně k dispozici.
Jinak souhlasím, že se to z pohledu maminky jeví asi jinak, než je realita. Přesto promluvit si s učitelkou, nastínit, že to dítě má zjevně nějaký problém, budí se i ze spaní a pláče kvůli nějakému ubližování ve školce, by asi stálo za to, ne? Určitě by si pak učitelka dávala větší pozor na případné konflikty dětí s tímto dítětem ![]()
@LN píše:
@SIMONA1234 tak asi jsme zázračná školka, ale u nás, když nějaké dítě kreslí pastelkou, tak sedí u stolečku a rozhodně se s pastelkama nelítá. Mají svá pravidla a děti je dodržují. Jsou prostě věci, které se pokouší, ale pak jsou věci, které se porušit nesmí. Jako třeba vyběhnout z řady u silnice…
Dovedu si představit i hřebíky, kladívka, ale rozhodně ne, že budou dětem volně k dispozici.
Jinak souhlasím, že se to z pohledu maminky jeví asi jinak, než je realita. Přesto promluvit si s učitelkou, nastínit, že to dítě má zjevně nějaký problém, budí se i ze spaní a pláče kvůli nějakému ubližování ve školce, by asi stálo za to, ne? Určitě by si pak učitelka dávala větší pozor na případné konflikty dětí s tímto dítětem
A u stolečku nejde vypíchnout oko…???
No…když myslíš.
Víš co, já takovéhle problémy taky řeším…denně…denně řeším rozepře, bouchnutí, štípání, on se mnou neka…atd. Půl roku jsem řešila denně kousání cca 4 dětí. Denně rodičům vysvětlovala, omlouvala se…měli pochopení. Co může učitelka dělat? Fakt si myslíš, že může ve třídě s cca 25-28 dětmi stát stále za zadkem tomu jednomu…dvěma…třem…čtyřem, aby někomu neublížili. Denně jsem těm dětem vysvětlovala (velmi důrazně), že se NEKOUŠE!!! Z očí do očí…za 5 minut znovu někoho pokousaly…tak ke stolku!! Ok…ale to dítě tam NESMÍM nechat celý den…takže po pár minutách jde mezi děti…a ZASE…
Denně s rodiči…Váš Pepík pokousal toho…toho…a toho. Promluvte s ním doma, já to tu řeším, ale potřebuju vaši spolupráci. Rodiče se omlouvali, že to proberou…a asi jo, nemám důvod jim nevěřit, že ne…ALE nepomohlo to. Dítě třeba den nekousalo (asi pohrůžka z domova, že bude sekec, nevím)ale za dva dny nanovo…kousání. Trvalo to fakt půl roku. I teď sem tam někdo kousne…ale tak 1 x za měsíc. Takže pohoda…ufff.
Ale představa, že to učitelka vyřeší během pár dní/týdne…jen domluvou dítěti nebo rodičům je VELMI zcestná. Je to BĚH NA VELMI DLOUHOU TRAŤ…
@SIMONA1234 ano, nehoda se stát může, to samozřejmě vždycky. Ale pokud si dítě může vzít šroubovák, běhat s ním po třídě a píchat s ním do dětí, tak je asi něco špatně, nemyslíte? To už není nehoda, ale nezodpovědnost.
Neříkám, ž e se to vyřeší. Naopak považuju za ten postup, co psala zakladatelka, za dostatečný. Napomenout dítě, vysvětlit, vyžadovat omluvu… Ale pokud dítě pláče kvli bití ve školce a má noční děsy, tak by to učitelka měla vědět.