Řešení problému ve školce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
80
13.4.16 14:57

Běžné (převážně holčičí) šarvátky a žalování neřeším. Snažím se naučit dítě, aby už odmala chápalo asertivitu a nedožadovalo se přátelství dětí, které se nechovají hezky.
Když vím že je tam nějaký nevychovaný sígr (kluk), čas od času se kontrolně zeptám, jestli mojí (vychované a přátelské) dceři neubližuje. O jeho chování se můžu přesvědčit během chvilinky v šatně, kde je vidět, že má maminku totálně na párku. Jo, vlastně se tomu říká ADHD… :lol:
Takže jednou jsem si ho chytla pod krkem, ve třídě, ještě se ke mně hlásil - a zasyčela jsem mu do tváře, že mojí dceři ubližovat nebude, nebo si to s ním vyřídím že si to za rámeček nedá…umím být hodně nepříjemná i na dospělé. Je klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7499
13.4.16 15:05

@sloninka Přesně. Ono dítě často hlásí, že tam chce být co nejdýl a hrát si,.. ale když se ho maminka ráno zeptá: „Chceš být ve školce dlouho, nebo si se mnou a bráškou udělat výlet/jít na písek/hrát doma?“ Tak myslím, že většinou je dítě radostí bez sebe, když bude mít tuhle možnost. Nehledě na to, že po obědě často sourozenec spí a on si užije maminku jen pro sebe. A to neznamená, že si maminka nemůže dát siestu s kafíčkem.
U nás taky někdy zazní věta, že chce ve školce spát. A nebo to určím já, protože nestihnu vyzvednout. Takže nevodím domů striktně po obědě. Ale kdž spí, vyzvedávám do tří. Protože myslím, že čas strávený v rodině je nejvíc a nic to nenahradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
13.4.16 15:13
@IWINN píše:
Běžné (převážně holčičí) šarvátky a žalování neřeším. Snažím se naučit dítě, aby už odmala chápalo asertivitu a nedožadovalo se přátelství dětí, které se nechovají hezky.
Když vím že je tam nějaký nevychovaný sígr (kluk), čas od času se kontrolně zeptám, jestli mojí (vychované a přátelské) dceři neubližuje. O jeho chování se můžu přesvědčit během chvilinky v šatně, kde je vidět, že má maminku totálně na párku. Jo, vlastně se tomu říká ADHD… :lol:
Takže jednou jsem si ho chytla pod krkem, ve třídě, ještě se ke mně hlásil - a zasyčela jsem mu do tváře, že mojí dceři ubližovat nebude, nebo si to s ním vyřídím že si to za rámeček nedá…umím být hodně nepříjemná i na dospělé. Je klid.
8o
  • Citovat
  • Upravit
1828
13.4.16 15:23
@IWINN píše
Takže jednou jsem si ho chytla pod krkem, ve třídě, ještě se ke mně hlásil - a zasyčela jsem mu do tváře, že mojí dceři ubližovat nebude, nebo si to s ním vyřídím že si to za rámeček nedá…umím být hodně nepříjemná i na dospělé. Je klid.

To je vtip ne…
Az jednou chytne nekdo pod krkem tvoji holku, tak co? Jak si to muzes dovolit?!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1828
13.4.16 15:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
13.4.16 15:34
@Anonymní píše: Řešila jsem to s maminkou dítěte Y hned ráno, společně učitelkou.Maminka říkala, že u něj je problém, že se zasekne a neřekne nic, proto je pak docela i agresivní a místo aby se omluvil, tak jde a kope třeba do něčeho. Takže si to děti vysvětlily, to souhlasím. Ale pořád mi přijde málo, že se stejně mávne rukou a pohoda, když se to děje častěji.

Šroubovák mají jako součást dílny, což je i v provozním řádu, který jsme podepsali, že tam mají i v kuchyňce struhadlo, že kdyby se děti zranily, tak víme, že to tam mají, ovšem to neznamená, že budou zraňovat ostatní vědomě.

Bránit se učíme. Že má říct, že se něco nelíbí a pokud ji někdo bije, tak když to viditelně učitelka neřeší, má ho plácnout a pak to jít říct, že ho plácla protože to a to.

Být učitelka není jednoduchý, mně je to jasné, samozřejmě budu více zkoumat, ptát se, co se děje a více pozorovat a kdyby toho bylo více, tak přikročíme k dalšímu šetření a skončíme třeba až u ředitelky, ale kdyby bylo dítě posláno třeba jen někam bokem, tak by to taky ničemu neublížilo. Dle mě právě naopak. Neumíš se dohodout? Bereš hračky z ruky, protože je musíš teď hned mít? Běž si sednout/stoupnout támhle a až se zklidníš, přijď.

Prostě to brát jako své dítě a řešit to tak, jak by se to řešilo doma - samozřejmě výjimkou by byly fyzické tresty, to je jasné.

A jaké jiné řešení by sis prosím představovala? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
13.4.16 15:39

Mně teda přijde strašné, když učitelka napíše, že akorát řekne dítěti, aby se omluvilo a dál už to neřeší, že nic s jiného s tím dělat nejde. Nezlobte se na mě, to je alibismus a akorát se tím vytváří podhoubí pro šikanu. Když agresor vidí, že se mu nic nestane, maximálně se omluví, tak je to pro něj tak akorát stimul, aby v tom pokračoval dál. Že s tím učitelky nic nemohou dělat není vůbec pravda, možností mají spousty, stačí snaha. Je mi jasné, že uhlídat to v takovém počtu není vůbec sranda, ale pokud se objevují problémy kolem jednoho konkrétního dítěte, tak si toho nejde nevšimnout a učitelka by si na něj měla dávat větší pozor. U syna ve školce třeba děti, co něco provedou, musí sedět na židličce u zdi a nějakou dobu si nesmí hrát. Nesmět si hrát a jenom na ostatní koukat pro ně trest je. Taky jsem zjistila, že syn umí dělat kliky. Dost mě to překvapilo, tak jsem se ho zeptala, kde se to naučil a říkal, že ve školce. :mrgreen: Vypadlo z něj: „Tohle dělám, když zlobím.“ A holčičky prý za zlobení dřepují. :mrgreen: Musím říct, že takovýhle přístup oceňuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
13.4.16 15:50

@Keyllah paní píše ze odpolední pobyt ve školce dite nezvládá - pláče

Navic my ve školním radě mame, ze maminky na MD mají právo pouze na dopolední docházku…dříve naprosto automatické!

A i z pohledu matky mi to přijde sobecké, jsem doma se sourozencem a vím ze se moje ve školce odpoledne trápí, to ho tam opravdu necháte jen aby byl doma klídek…ja tedy ne…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12072
13.4.16 15:52

@nikko To by mě zajímalo, jastli má na tohle školka právo. Tipla bych, že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pohlazeni
13.4.16 15:53
@sisk píše:
To je vtip ne…
Az jednou chytne nekdo pod krkem tvoji holku, tak co? Jak si to muzes dovolit?!

Souhlasim. Me takto chytla pod krkem jeste za komara uca-matka holky, kterou jsem bouchla do zad. Bouchla jsem ji proto, ze rikala nepekne veci o me mamce. (Z pohledu dospeldho jd jasne, ze to tez neni reseni konfliktu)Vysledek? Nechtela jsem chodit do drive milovane skoly(druha trida)a porad me „bolelo brisko.“

• Citovat
  • Upravit
pohlazeni
13.4.16 15:54
@jdukolem píše:
A jaké jiné řešení by sis prosím představovala? :think:

Uplne presne na to same jsem se chtela zeptat taky.

• Citovat
  • Upravit
105
13.4.16 15:59

@Kakachna proc by ne? Přednost proste mají pracující rodiče! Neříkám ze tam některé deti které mají maminky na MD nezůstávají i odpoledne, ale jsou to deti které odpolední pobyt zvládají…

Díky bohu mame rozumné maminky a většina co jich je doma si své deti vyzvedává po obědě…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41045
13.4.16 16:00
@nikko píše:
@Keyllah paní píše ze odpolední pobyt ve školce dite nezvládá - pláče

Navic my ve školním radě mame, ze maminky na MD mají právo pouze na dopolední docházku…dříve naprosto automatické!

A i z pohledu matky mi to přijde sobecké, jsem doma se sourozencem a vím ze se moje ve školce odpoledne trápí, to ho tam opravdu necháte jen aby byl doma klídek…ja tedy ne…:-)

Tak to paní tak úplně nepíše -) nepíše, že dítě jí brečí protože je tam odpoledne. To že to dřív bylo nebo že vy to tak ve školním řádě máte, ještě neznamená, že to tak bylo nebo je správné a ve vašem případě zákonné. Takže abych nebyla sobec, naložím malé miminko do kočárku tak v 11hod, vyrazím na hodinovou cestu IDS/MHD, následně vyzvednu druhé dítko ve školce a s oběma vyrazím na hodinovou cestu zpět. A takto každý den, abych náhodou neměla doma „klídek“. No, to si to dítka opravdu užijí:-))) Ono je strašně lehké paušalizovat, proč řešit konkrétní případ od případu, že? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41045
13.4.16 16:02
@Kakachna píše:
@nikko To by mě zajímalo, jastli má na tohle školka právo. Tipla bych, že ne.

Nechat si od rodičů a státu platit za celodenní docházku a dítko vyšoupnout hned po obědě, aby maminka neměla doma „klídek“ s jedním dítkem? :-)) Tipla bych si, že na to právo nemá a stačí jeden rodič, co to začne řešit, a bude problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41045
13.4.16 16:03
@nikko píše:
@Kakachna proc by ne? Přednost proste mají pracující rodiče! Neříkám ze tam některé deti které mají maminky na MD nezůstávají i odpoledne, ale jsou to deti které odpolední pobyt zvládají…Díky bohu mame rozumné maminky a většina co jich je doma si své deti vyzvedává po obědě…:-)

Díky bohu za rozumné učitelky, co nevystrkávají děti ze školky už po obědě, jen proto, že mají maminku na MD…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí