Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zuzouš píše:
@Svistice hlavně neodkládat, to nevíš?
A to já si ho párkrát týdně do té školky ráda odložím. ![]()
@e-Surfařka píše:
A když ve školce máme odpolední kroužky, to by na ně moje dítě nemohlo, protože jsem na MD?
Evidentně ne…aby jsi neměla doma moc velké lehárko a čas na kafčo ![]()
@Monysek8 píše:
http://m.msprubezna.cz/…w-rodina-cz/
Citaci davam z duvodu odkazu na clanek, obsah neni miren adresne k puvodnimu prispevku.
Clanek jsem precetla. Moje dite i ja jako dite jsme meli ucitelky naprosto jine urovne (az na jednu vyjimku). A ja jim s uctou a respektem dekuji. Popis v clanku sedi na ucitelku, ktera by se pro dobro deti i sve se mela orientovat na jinou profesi. V ucitelstvi, stejne jako v mnoha profesich, je nutne mit vzdelani a schopnosti pro uspesne zvladani narocneho povolani. Ono vystudovany lekar bez vhodnych vyjadrovacich schopnosti take nikdy uspesny nebude, stejne jako zminena pani ucitelka, se kterou zacloumal uz fakt, ze ve tride je 25 - 28 deti.
Ucitelky, na ktere se i po letech s laskou vzpomina, jsou dukazem, ze to zvladnou lze, jen je potreba na to „mit“.
@tulipán Taky si myslím, že je to jen pro ty, co na to „mají“. Jinak se to nedá zvládnout. Ale věřím tomu (a potvrdily mi to i samy učitelky), že pocity a zkušenosti z článku, má i ta ta nejlepší učitelka s mnohaletou praxí. Ono je to totiž mnohdy mnohem horší s rodiči než se samotnými dětmi. To mi potvrdili i kamarádi dětští doktoři. Zvláště na dětském lůžkovém oddělení, kde jsou i rodiče, je to pro doktory hodně náročné.
Co se týče rd a školky, když jsem do školky dojížděla mhd hodinu přes celé město, tak bych si taky nedokázala představit vracet se pro dítě hned po obědě. To je opravdu něco jiného a nikdo to po maminkách snad nechce. Ale většinou se chodí do školek ve spádové oblasti, tak se to asi trochu zobecnilo. Když to mám domů 5 minut, je to rozdíl. I tak souhlasím, že často je lepší nechat dítě v klidu vyspat ve školce (když tam nebrečí, ale normálně si odpočine), nasvačit a pak teprve vyzvednout. Pak jsou všichni odpočatí a nálada je hned lepší. A to, že má občas rodič doktora, musí nakoupit nebo je nemocný, to určitě není každodenní záležitost, takže to je jasný, že pro školkové dítě je lepší zůstat tam déle. Ale rozhodně zastávám názor, že pravidelně nechávat dítě ve školce do půl čtvrté (u nás v papírech byla zmínka, že matky na rd mohou jen do 15:30) mu neprospívá, když ví, že jsem doma.
@monson píše: ..moje dcera s ADHD šla do školky až v 5-ti letech-nikdy nikoho nenapadla ani nebila…porucha pozornosti-nemusí ještě znamenat nevychované dítě…hranice mezi ADHD a nevychovaností je sice tenká, ale dá se to lehce rozpoznat
@Monysek8 Narocne a vycerpavajici povolani to jiste v mnoha ohledech je. S tim, ze maji vsechny ucitelky stejne pocity, jako autorka v clanku, se neztotoznuji. Ty, co znam ja, popisovany pohled na svou praci neprozivaji. Jsou ve svem povolani spokojene, mozna proto, ze jsou uspesne a deti i jejich rodice je maji radi.
Myslim, ze nejde navozovat podobnost narocnosti komunikace s rodici skolkovych deti a rodici hospitalizovanych deti. Pokud nejde diteti ve skolce o zdravi a zivot.
@tulipán Kdo ví, jak je to s pocity učitelek, nechci paušalizovat. Znám pohled jen některých a dovolím si říct, že právě taky oblíbených u dětí i rodičů. Jen je to někdy těžké, tak to vnímá i člověk, který svou práci cítí jako poslání a je spokojen. Ale to je jedno ![]()
Rodiči a doktoři, měla jsem na mysli to, že rodiče si často někde něco přečtou a „nastudujou“ a pak si myslí, že jsou chytřejší než doktor. Radí a tak. To není z mé hlavy
Ale jelikož jsem rodič a taky si všechno hledám, dávám si pozor na nějaké komentáře u lékařů. A myslím právě, že se to dá občas srovnat s rodiči ve školce.
Přečetla jsem si celou diskusi a musím říct, že nechápu, jak mohou některé maminky zde kritizovat práci učitelek v MŠ, které jsou zde popisovány (šroubovák, tužka, „pouhé“ napomenutí, když dítě něco provede apod.).
Učitelka v MŠ nejsem (kdysi jsem učila na střední, ale stačilo mi to:-))), ale NIKDY bych to ani dělat nechtěla. Je to s prominutím strašné povolání, pro mě absolutní noční můra (doufám, že pochopíte, jak to myslím:-))). Vždycky se najde rodič, co bude prudit, protože přece není možné, aby se dítě píchlo pastelkou, když si způsobně kreslí u stolečku. Ježiš marjá, ale těch dětí je tam 25!!! Mám jedno dítě a klidně se píchne pastelkou, i když u ní sedím u stolečku!!!
Milé učitelky v MŠ, obdivuju Vás a pro mě jste světice, zasloužily byste si milionové platy! Já mám osypky už jen když s představím, že bych měla víc dětí než jedno, už s tím jedním mi to stačí nadoraz. Mít celý den na starost 25-28 dětí je pro mě nepředstavitelná věc, to může dělat opravdu jen hodně zapálený člověk, osobnost, trpělivá duše.
Moje dítě ještě ve školce není, ale jsem přesvědčená, že nebudu nikdy ten rodič prudič, co si vyskakuje na učitelku, že dělá něco špatně. Uvědomuji si, že může nastat situace, že učitelka něco nezvládá apod., ale vždycky budu mít na vědomí, že má na starost 25 takových, jako mám já jednu a asi budu trochu přístupnější v řešení problému.
Mimochodem, ten článek - ta paní, co tam šla dělat učitelku, si přece nemohla myslet, že všechny děti jsou slušné, způsobné, hodné a dle mého měla zcela pomýlenou představu o tom, co se ve školce děje. Já jsem třeba ve školce nikdy nepracovala, ale nikdy by mě nenapadlo si myslet, že učitelka má veget, když si děti hrají na zahradě. Já nemám veget, když si tam hraje jedno moje…
Ten článek je trochu mimo…
Tak jsem si ten článek přečetla a ta paní, co ho napsala je s prominutím pipka. Naprosto chápu, že se jí nelíbí, že má ve třídě 25 a víc dětí. S tím se dá jen velmi těžko pracovat a ty děti něčemu naučit (jestli vůbec) a uhlídat je musí být masakr. Přiznám se bez mučení, že já bych jich z každé procházky přivedla polovinu.
Také rozumím, že není nadšená z rodičů notorických stěžovatelů nebo dětí, co jdou do školky s teplotou (podle mne by měla existovat nějaká pojistka a moct při opakovaných případech takové dítě ze školky vyloučit), ale to, co píše o matkách na mateřské, to je už totálně mimo. Řešit, že si někdo nevyzvedl dítě po obědě, když je to dítě přihlášené na celý den a hlavně, kdo to dítě ráno do školky odvedl, to ať se nezlobí, to nejen že není její náplň práce, ale je to na úrovni vesnické drbny.
@Monysek8 No jasne, souhlasim, je to drina. Ja bych to ale videla jako plus - rodic se zajima a diskutuje, chce pro sve dite to nejlepsi. Na druhe strane diskuze stoji profik - ucitelka, ktera to musi umet ukocirovat, s rodici se domluvit.
Nedavno jsem vyposlechla debatu ucitelky s matkou, ktera nemohla pochopit, ze privedla dite v mokrych botach a ponozkach, tak proste prinese jine nebo jeste jedny ponozky do gumaku. Ja jsem tam stala opodal, protoze me ucitelka zastavila a chtela o neco pozadat v soukromi. Proces pochopeni trval snad 10 minut. Nakonec matka ke spravnemu zaveru dosla pod vlidnym vedenim ucitelky. Proste uzasna ucitelka matku neurazila (a mohla pravem) a dosahla sveho a jeste ji matka duveruje. Profik.
Omlouvam se zakladatelce za pleveleni.
Zakladatelko, mi přijde jednání učitelek zcela v normě, nevím, jaké reakce by sis představovala. Omluva, odnést šroubovák z herny, když tam nepatří… Podle mě se moc zaměřuješ na své dítě, ono je svaté, ostatní chybují. Píšeš, že děti se mají rády, hrají si spolu, ptají se na sebe. Takže není to agresor, ze kterého by měl/a trauma. Pošťuchování, bití, hádky, to prostě k dětem patří, i když se mají rády. Některé je bojácnější, jiné průbojnější, jiné více agresivnější.
Ty jsi půl roku na MD, problémy trvají poslední 2 měsíce - dítě je plačtivé, budí se. Mi se to teda taky jeví jako reakce na mladšího sourozence. Můj prostřední syn taky klasicky nežárlil, byl jen plačtivější, citlivější. Nehledala bych chybu v učitelce ani v druhém dítěti, ale spíše se soustředila na své dítě a snažila se pochopit jeho pocity…
@enny3 píše:
Jj právo na t nemají, ale já bych tam díě na celý den necpala, když jsem doma, já jsem na to taky alergická ale![]()
To je super jednostranný pohled na matky na MD. Ona každá matka na rodičovské není jen doma, okolnosti neznáš, někdo to má do školky daleko, jiná pracuje z domu, další se stará o nemocné prarodiče… Navíc každého věc, jak si to zařídí a uzná za vhodné. Já jsem na všech RD pracovala (ale každý to nevěděl, tak jsem možná byla pro někoho za tu hroznou matku, co nechodí pro dítě po obědě). Jeden rok jsem měla každé dítě v jiné školce, do obou jsem musela dojíždět, to by se mi opravdu nevyplatilo pro jednoho jet po obědě a pro druhého po spaní (ten nejstarší po obědě zásadně nechtěl). Navíc i tak byl ten nejmladší jako miminko chudák, který se odpoledne v klidu nevyspal, protože jsme měli se staršími různé kroužky, a on v kočárku spal nerad. Tak jsem ho nechala vyspat aspoň přes poledne v klidu doma. Zhruba jednou týdně jsem vyzvedávala po obědě, a to měl pak rozhozený režim. Nemůžeš posuzovat jen podle sebe, není to vždy tak jednoduché, jak to vypadá…
Ještě jednu věc jsem chtěla napsat - teď máš jedno školkové dítě, které je boucháno. Představ si, že tvoje druhé dítě bude to bouchající. Budeš to vidět zase z jiného úhlu
. Děti se bijí, perou, kdybych měla doma řešit každé bouchnutí, tak se z toho zblázním
- mám tři kluky, z toho dva akční, jeden klidný, ten byl ve školce též citlivý a bojácnější. Samozřejmě vysvětlovat, že se bouchat nesmí, nesmí brát hračky atd. Můj dvouletý se někdy zapomene a během bitky kouše a štípe, doufám, že se to odnaučí, starší kluci mi to nedělali…
@bramburka81 píše:
To je super jednostranný pohled na matky na MD. Ona každá matka na rodičovské není jen doma, okolnosti neznáš, někdo to má do školky daleko, jiná pracuje z domu, další se stará o nemocné prarodiče… Navíc každého věc, jak si to zařídí a uzná za vhodné. Já jsem na všech RD pracovala (ale každý to nevěděl, tak jsem možná byla pro někoho za tu hroznou matku, co nechodí pro dítě po obědě). Jeden rok jsem měla každé dítě v jiné školce, do obou jsem musela dojíždět, to by se mi opravdu nevyplatilo pro jednoho jet po obědě a pro druhého po spaní (ten nejstarší po obědě zásadně nechtěl). Navíc i tak byl ten nejmladší jako miminko chudák, který se odpoledne v klidu nevyspal, protože jsme měli se staršími různé kroužky, a on v kočárku spal nerad. Tak jsem ho nechala vyspat aspoň přes poledne v klidu doma. Zhruba jednou týdně jsem vyzvedávala po obědě, a to měl pak rozhozený režim. Nemůžeš posuzovat jen podle sebe, není to vždy tak jednoduché, jak to vypadá…
No já jsem na první RD dělala vysokou
Však říkám a už jsem o psala něolikrát, byýt jen doma s miminem a dávat starší dít, které není předškolní do školky na celý den, to je to na co jsem alergická, k pracování při rd a podobný věci jsem se nevyjdařovala ![]()
Ale, jak už tu někdo psal, většinou to vyzvedávání dítka ze školky dost zasahuje do režimu mladšího dítěte, které třeba zrovna v té době jí, spí a starší, které by se ve školce v klidu vyspalo, pak doma už nespí, protože je pozdě a je protivné celé odpoledne. K čemu je to pak dobré? Záleží to od případu, pokud to někomu vyhovuje, tak nevidím důvod, proč by nemohla maminka nechat dítko odpoledne ve školce, i když je doma s mladším.
Navíc, jak tu někdo psal že mají matky pracující přednost, jak jim asi pomůže že dítě matky na MD půjde domů po obědě? Stejně tam to místo ve školce není.
Je to každého věc.