Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@SIMONA1234 Tak to je jasné. Ale musí se to řešit, musí se o tom mluvit, ne? Nedovedu si představit, že by mé dítě chodilo domů denně například pokousané a nikdo by se se mnou o tom nehodlal bavit. Jinak obrovský obdiv za to, že dokážeš pracovat s 25-28 dětmi ve třídě. Mně by hráblo hned první den. Chtěla bych se zeptat, myslíš, že těch agresorů přibývá? Co dělají rodiče špatně?
A co má učitelka podle tebe teda dělat???
Nemá pravomoci na to dát dítěti y a zadek- ježiš, jsou to školkové děti, na exkurzi asi občas nějaké bude dělat bordel- jou to tříleťáci nebo větší?
Já bych dítě brala po obědě domů, ale já obecně nesnáším takovýto odkládání starších dětí do školky, i když má matka doma mladší- přijde mi to strašně nefér, hlavně vůči těm starším dětem- pak se cítěj odstrčený a žálrej o to víc
Moje předškolní dcera chodila do školky jen na dopoledne a jen ten den, kdy měla i kroužek, když jsem byla doma a to jen, prootže byla předškolačka, jinak bych s ní chodila jen na kroužky, do školky bych jí neodkládala ![]()
@nikko na tohle školka 100% nemá právo. Školka je vzdělávací zařízení, ne hlídací, tudíš se nemůže řešit, zda je maminka doma nebo ne.
Syn ve školce pravidelně spí, protože je větší šance, že usne a odpočine si a pro mě by bylo složité pro něj chodit ve 12, kdy uspávám mladší dceru a mít je doma oba, nespí ani jeden. Ovšem já chodím na 2 dny do práce, kdy hlídá babička a po té bych fakt nechtěla, aby ještě ve 12 letěla pro staršího a pro něj by to byl dobrý bordel, že jednou jde ve 12, pak ve 14. Je pravda, že pro něj chodím hned po svačince, výjimečně je tam dýl. A brek cestou ze školky jsem zažila jednou, přišla jsem ihned po svačině a on si nestihl pohrát. ![]()
Ahoj, nechci se určitě nikoho dotknout, ale paní učitelka je starší ročník?
Kdysi jsem učila na vesnické školce, kde byli dvě postarší učitelky, které měly odučeno každá 30 let a jejich přístup byl opravdu hodně podobný tomu co tu píšeš ty.
Dle mého názoru, to bylo asi zejména proto, že už je prostě některé věci nechávali úplně v klidu, kdežto já tenkrát tři roky po škole byla plná energie věci řešit.
A ještě jeden poznatek… Některé paní učitelky jsou prostě, nevím proč, alergické na to, že je maminka na mateřské dovolené ale dítko nechává ve školce i na spaní..Nechápou proč si ho jako prostě nemůže vyzvednout, když je stejně doma..
Nicméně bych si paní učitelku určitě vzala stranou a řekla jí co se ti nelíbí..
@LN píše:
@SIMONA1234 ano, nehoda se stát může, to samozřejmě vždycky. Ale pokud si dítě může vzít šroubovák, běhat s ním po třídě a píchat s ním do dětí, tak je asi něco špatně, nemyslíte? To už není nehoda, ale nezodpovědnost.
Neříkám, ž e se to vyřeší. Naopak považuju za ten postup, co psala zakladatelka, za dostatečný. Napomenout dítě, vysvětlit, vyžadovat omluvu… Ale pokud dítě pláče kvli bití ve školce a má noční děsy, tak by to učitelka měla vědět.
Stím souhlasím
@LN Tak nepředpokládám, že tam to dítě běhalo půl hodiny…hele, myslím si (ješitně) o sobě, že jako učitelka jsem fakt dobrá (
) a taky HNED nezaregistruju, že Pepíček popadl nůžky a běží s nima mezi děti…seděl u stolku, stříhal…já se otočila a…
Prostě pokud v tom pracuješ, vidíš věci jinak…protože víš jak snadno a rychle se něco stane. A můžeš mít oči všude, neohlídáš.
Nemám vůůůbec nic proti tomu aby to řešila…jen popisuju realitu. Kdybych nepracovala ve školství, taky bych si myslela jak je vše jednoduché…přesně bych věděla JAK to má ta učitelka udělat…ale ono to bohužel někdy tak jednoduše a rychle nejde, i když se učitelka snaží.
@Michaela.aela píše:
Ahoj, nechci se určitě nikoho dotknout, ale paní učitelka je starší ročník?
Kdysi jsem učila na vesnické školce, kde byli dvě postarší učitelky, které měly odučeno každá 30 let a jejich přístup byl opravdu hodně podobný tomu co tu píšeš ty.
Dle mého názoru, to bylo asi zejména proto, že už je prostě některé věci nechávali úplně v klidu, kdežto já tenkrát tři roky po škole byla plná energie věci řešit.
A ještě jeden poznatek… Některé paní učitelky jsou prostě, nevím proč, alergické na to, že je maminka na mateřské dovolené ale dítko nechává ve školce i na spaní..Nechápou proč si ho jako prostě nemůže vyzvednout, když je stejně doma..
Nicméně bych si paní učitelku určitě vzala stranou a řekla jí co se ti nelíbí..
Jj právo na t nemají, ale já bych tam díě na celý den necpala, když jsem doma, já jsem na to taky alergická ale
![]()
@enny3 píše:
Jj právo na t nemají, ale já bych tam díě na celý den necpala, když jsem doma, já jsem na to taky alergická ale![]()
A tak samozřejmě, že to záleží na každém jak to vnímá, já jsem ale nikdy nic špatného na tom, že maminka nechala ve školce dítko spát i když byla doma nějak prostě neviděla, kdežto u ostatních to bylo věčné téma ![]()
U nás je to tak, že do přihlášky se udá, jestli se dítě hlásí na celo nebo polodenní docházku. Za polodenní je méně bodů, menší šance přijetí, takže logicky všichni hlásí na celodenku. Pak se může učitelka stavět na hlavu, ale nemá co vyhazovat po obědě dítě, které si platí celodenní školkovné, i kdyby matka během dne seděla a hulila jednu za druhou.
K smíchu mi přijde srovnání- odpoledne ve školce/úžasná zábava s rodiči. Ona není kolikrát až tak úžasná a už vůbec ne každý den, často je na výběr- odpoledne ve školce/tahání dítěte na velký nákup, matky doktor, apod. Nebo odpoledne ve školce/ nemocný rodič nebo sourozenec a s takovými je ohromně legrace, že ![]()
@enny3 Asi jsi nemusela řešit, že dojdeš s dítětem a miminem před osmou ráno do školky, v půl deváte jsi doma. Mladší dítě nasvačíš, uspíš. Okolo jedenácté se ti probudí, pohrajetre si, ve třičtvrtě na dvanáct nejpozději musíš vysmahnout z domu, aby jsi starší nejpozději v 12:15 vyzvedla. Mladší dítě má hlad, neb je čas oběda. Se starším dítětem trvá cesta domů 45 minut, neb je již unavené. Dorazíš domů s jedním dítětem řvoucím hlady, druhým protivným kvůli únavě. Starší je samozřejmě přetažené a už Ti neusne a tak to nějak přetrpíte až do večera, ven už jít s dětmi nemůžeš, protože to starší je prostě grogy. Pokud náhodou usne třeba ve 4 odpoledne, máš o večerní program do 10 hodin postaráno.
Oh, jak hnusné jsou tedy matky, které nechají mladší dítě v klidu naobědvat doma a starší vyzvednou vyspaté okolo třetí hodiny a cestou ze školky jsou třeba na zmrzlinu nebo na hřiště. ![]()
@enny3 píše:
Jj právo na t nemají, ale já bych tam díě na celý den necpala, když jsem doma, já jsem na to taky alergická ale![]()
Dobře, ale to je tvoje rozhodnutí. Nechceš ho tam cpát, tak necpi. Ale zakazovat maminkám na MD všem paušálně tam nechávat dítě po obědě, je dost mimo…např. mě malá spí po obědě jen ve školce, doma ne. Navíc si opravdu nedovedu představit, jak tam s miminkem jedu přes hodinu MHD a pak s oběma (a dcerou unavenou po obědě) zase přes hodinu zpět a tak každý den…no, moc popravdě nevím, jaký by to mělo pro děti přínos. Navíc jsou i maminky, které třeba částečně někde pracují a omezovat je takto mi nepřipadá moc fér…
@nikko píše:
@Keyllah paní píše ze odpolední pobyt ve školce dite nezvládá - pláčeNavic my ve školním radě mame, ze maminky na MD mají právo pouze na dopolední docházku…dříve naprosto automatické!
A i z pohledu matky mi to přijde sobecké, jsem doma se sourozencem a vím ze se moje ve školce odpoledne trápí, to ho tam opravdu necháte jen aby byl doma klídek…ja tedy ne…:-)
A když ve školce máme odpolední kroužky, to by na ně moje dítě nemohlo, protože jsem na MD?
@Keyllah píše:
Dobře, ale to je tvoje rozhodnutí. Nechceš ho tam cpát, tak necpi. Ale zakazovat maminkám na MD všem paušálně tam nechávat dítě po obědě, je dost mimo…např. mě malá spí po obědě jen ve školce, doma ne. Navíc si opravdu nedovedu představit, jak tam s miminkem jedu přes hodinu MHD a pak s oběma (a dcerou unavenou po obědě) zase přes hodinu zpět a tak každý den…no, moc popravdě nevím, jaký by to mělo pro děti přínos. Navíc jsou i maminky, které třeba částečně někde pracují a omezovat je takto mi nepřipadá moc fér…
Maminky, co pracujou neřeším, to je jiná kapitola, já mluvím o tom, když jsou maminky doma- já to mám taky daleko do školky- teď do školy, chodím pěšky, dceru vyzvedám po obědě, chodíme na kroužky, mimino spív kočárku, po kroužkách jdem na hřiště, pokud je hezky, jinak domů
A já byhc osobně nedávala dítě mladší 4 let do školky ani náhodu, pokud bych byla doma, neviídm jedinej důvod- chodila bych s ním mezi děti na kroužky a na hřiště a tak
Já to nikomu necpu, jen vyjadřuju svůj názor ![]()
@Keyllah píše:
Ale jo jasně souhlasím, jako omezovat to zákazem, to je protiprávní ![]()