Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Zdravím šátkovací maminky,
už jsem jednou se jednou probírala elastickýma šátkama. (vím, že zkušené maminy mi budou asi doporučovat pevný, ale mám nulové zkušenosti a nejspíš ho bude uvazovat i manžel, takže jsem četla, že pro začátečníky je to lepší).
Rozhoduji se mezi: MaM earth, Moby, Hoppediz, sleepy wrap..
a ještě jsem našla http://www.mimibazar.cz/foto.php?… - Calin bleu - na něj jsem vůbec nenašla zkušenosti a ještě tento: nepíšou tam ale značku: http://www.mimibazar.cz/foto.php?…. Jo a ještě taky šátek Liliputi ![]()
Budu moc ráda za jakékoliv připomínky a zkušenosti. Původně jsem chtěla koupit jen levný medley, ale recenze na něj mě odradily.
záleží na tom, jak moc pružný by měl být. Třeba vím, že liliputi jehodně pružný, usnadňuje to vložení dítěte do úvazu - s elastikem se váže tak, že šátek namotáš natěsno na tělo a pružností se vytáhne místo pro mimčo. U nejpružnějšího šátku vůbec neuvažuješ nějakou vůli, že by sis šátek nechávala někde povolený, aby se dítě vešlo. Na druhou stranu, miminka často velmi rychle přibírají, třeba i kilo za měsíc. Nejpružnější šátek se tím pádem začne brzo prověšovat a ačkoliv dáš šátek natěsno a zprvu tam máš dítě natěsno, tak se povoluje, je prakticky nedotažitelný. Takže se ti může stát, že s cvaldou už ve 3m tam dítě nebude dobře vložené, bude v šátku moc volně, bude se ti třeba různě hroutit do stran a tak. Naopak MaM by měl být pevnější elastik, u něj už je potřeba si nechávat trochu vůli, když uvážeš úvaz, do kterého se dítě vsune až po navázání, tak kdybys ho namotala těsně k tělu, tak tam dítě nedáš, nebo mu přitom utrhneš nějakou končetinu.Šátek vydrží na dýl, nebude se tak rychle prověšovat, ale budeš muset být od začátku velmi opatrná, aby sis tam nenechala moc velkou vůli a dítě v šátku nebylo mocvolně, jakmile by nebylosprávně šátkem podepřené (hlavně páteř), tak mu tím začneš ubližovat.
já měla ten medley a kvůli němu málem přestala nosit, dítě furt zhroucené bokem, šátek uzounký, takže mi nepokryl vlastně ani tu oblast od pod zadečku po úroveň oušek.
Pokud bych si teď vybírala elastik, šla bych do nějakého pevnějšího elastiku, kvůli tomu povolování, sice jsou ty pružnější většinou levnější, ale i těch 800 mi na 3m přijde jako drahá sranda. Úplně nejlepší je samozřejmě šátek vyzkoušet a nejlépe se ho i pod dohledem zkušené osoby naučit vázat a nechat si poradit, což se nejlépe dělá až s nošencem venku z břicha ![]()
Myslím, že pro začátek je pružný šátek dobrá volba. Nejpevnější by měl být Moby, zkusila bych sehnat nějaký z druhé ruky. Zvlášť pro tatínky je to dobré řešení, navážeš ho na něj a pak už jen vyndavá a zandavá. Navíc jsou tyhle šátky dost dlouhé, takže vystačí i na muže.
Nejuniverzálnější z elastiků je asi Moby (měli jsme) nebo ten MaM, jinak viz Gladys ![]()
Právě, že nechci ten úplně nejvíc elastický, protože čekáme prý cvalíka
a aby nám vydržel nějakou chvilku. Který je teda lepší moby nebo Mam earth? A koukali jste na ty odkazy? Nevíte něco o těch méně známých šátcích? A do kolika kg zhruba Moby a Mam vydrží?
Priznavam, ze do neznamych satku bych nesla, nevis o nich vubec nic, jake budou, ja si takto jednou koupila ringsling, chtela jsem usetrit
Na obrazku vypadal super, jenze pak se ukazalo, ze misto satkoviny je vyroben z nejakeho tenounkeho kanafasu
Zkratka takove platene prosteradlo s krouzky
Od te doby jdu na jistotu.
Zkus se podivat na www.nosenideti.cz, nahore vpravo je odkaz diskuze, je tam celkem rozsahle forum a v nem kategorie Reference, nebo tak nejak, tam urcite najdes prave i reference na jednotlive elastiky. Plus se muzes uzivatelek na konkretni satek zeptat ![]()
ahoj, tak já nosila párkrát, díky tomu,že máme dvojky, mám koupený elastický moby a od kamarádky pevný a můžu říci, že do elastického už bych nešla… i když jsem nezkušená, mnohem lepší pocit mám z pevného,tak to ještě zvaž, raději kvalitní zanošený z druhé ruky než nový elastický - ale kdybych toto věděla hned na začátku
![]()
Tak jsem načetla ty recenze na www.nosenideti.cz a na Moby i MaM jsem četla chválu. Jelikož to je i pro toho mýho chlapa, tak to risknu s tím Moby (našla jsem obchod, kde ho mají za 799,– - sice ne barvička, kterou bych si představovala, ale napsala jsem jim, jestli není možnost i jiné, ale za tu cenu vezmu i tuhle. http://www.amimi.cz/…seni-miminek
Ahoj, taky jsem chtěla ze začátku pružný, že je lepší pro začátečníky… Mám Moby, jsem s ním spokojená, ale vážu jen kolíbky, protože vertikálnímu úvazu u Moby nevěřím. Jak je pružný, tak nejde dotáhnout a mimi tam pak pořádně nedrží. Ale na kolíbky je super.
Dneska už bych si asi pořídila rovnou pevný, i když prý je lepší, když už je pěkně zanošený - tj. použitý, měkčí ![]()
Ahoj všichni, vybírám šátek a po přečtení mnoha a mnoha diskusí nejspíš začnu šátkem elastickým, nejspíš Moby nebo Mam Eco
Jen jsem se nikde nedočetla, jestli je lepší koupit elastický šátek už zanošený nebo je lepší koupit nový.
A ještě mám dotaz ohledně barvy … miminko budeme mít na léto, je tedy lepší šátek spíš světlejší barvy, aby se mi tam neupeklo? Samozřejmě s ním nebudu nikde lítat v poledne, ale i tak …
Nebo přemýšlím, jestli nepořídit šátek do červena, tu prý mají miminka rády, protože ji znají z bříška ![]()
Předem děkuji za příspěvky ![]()
Maxak u pružného je jedno, jestli koupíš nový nebo z druhé ruky, je měkký/pružný pořád stejně.
A na léto si bude lepší nějaká světlejší barva, přecijen to slunce se opírá a šátek bývá těsně na těle. Ale jinak to záleží na tobě ![]()
maxak píše:
Ahoj všichni, vybírám šátek a po přečtení mnoha a mnoha diskusí nejspíš začnu šátkem elastickým, nejspíš Moby nebo Mam EcoJen jsem se nikde nedočetla, jestli je lepší koupit elastický šátek už zanošený nebo je lepší koupit nový.
A ještě mám dotaz ohledně barvy … miminko budeme mít na léto, je tedy lepší šátek spíš světlejší barvy, aby se mi tam neupeklo? Samozřejmě s ním nebudu nikde lítat v poledne, ale i tak …
Předem děkuji za příspěvkyNebo přemýšlím, jestli nepořídit šátek do červena, tu prý mají miminka rády, protože ji znají z bříška
ahoj,
ja mam doma MaM eco a jsem velmi spokojena! kamaradi maji zase mobyho, zkousela jsem ho take a myslim, ze kdyz vyberes jeden z techto dvou tak urcite chybu neudelas. elasticky satek bych urcite z druhe ruky nebrala. zanoseni je dulezite u satku pevnych.
ja osobne bych svetly satek nebrala, kdyz ho budes venku vazat, tak ho budes mit vecne usmudlane ty konce. my mame tmave hnedy, mala se narodila v kvetnu, takze jsme nosili v kolibce cele leto a nemyslim si, ze by kvuli barve nejak hicovala ![]()
Taky bych elasťák brala raději nový, pevný šátek je zkrátka pevný, ale elasťák se může po intenzivnějším nošení vytáhnout, obzvlášť pokud v něm bylo nošeno intenzivně a i těžší dítě (v tomto případě bych řekla dítě s více jak 7-8kg)
Nošený bych brala jen z ověřeného zdroje, kde bych věděla, že se v něm moc nenosilo.
Barva, já teda mám na mimi připravené pevné šátky, ale mám jeden červený a jeden úplně světlounký. Ale myslím, že je to fuk, protože stejně s malým miminem nebudeš lézt na přímé slunce ![]()
Jako stínění ve slunečný den, kdy nejde výhradně jít stínem, doporučuju obyčejný deštník ![]()
Ahoj maminy,
rozhodla jsem se, že vyzkouším šátkování teď u druhýho prcka. Mám doma týdenní holčičku a myslím, že by mi to ledacos ulehčilo, vzhledem k 28 měsíční druhé dceři
Pročítám diskuze, koukám, sháním a vzhledem k tomu, že nemám s šátkováním žádné zkušenosti, určitě by to chtělo elastický. Čtu různě, že se vytáhnou a tak..já plánuju šátkovat (zatím) tak půl roku, takže se mi nechce dávat hromada peněz a co jsem tak vyčetla, tak elastický je lepší nový, už kvůli prověšování. Zeptám se-co řikáte na tenhle? LILIPUTI S PANELEM Má tam ten panel, tak by měl být o něco pružnější…co vy na to? Díky moc ![]()
@Ewista Já se v šátcích nevyznám, ale byl mi doporučen Vatanai a byl perfektní. Není elastický, ale i jako naprosto nepolíbená jsem se to podle youtube naučila. Malou jsem nosila denně celé šestinedělí - byla silně dráždívá, jinak nedokázala spát.