Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosím o radu od rodičů malých táborníků
Holky (7 let) začnou jezdit na víkendovky a tábory, jaký byste poradili batoh (krosnu) aby se do něho vešel spacák a karimatka+další potřebné věci ale zároveň aby jim to nezruinovalo záda? Máte někdo osvdčenou krosnu na tyto účely doma? A jaký nejlépe koupit ešus? Ty co byly za nás už zřejmě vyšly z módy ![]()
@mikela Tak batoh vybrat s nima, chce to vyzkoušet, každopádně bych nebrala nic nad 40 litru, spis min, pokud maji kvalitní spacak. A esus se nekupuje podle mody, ale prakticnosti a klasicky hlinikac se da hodit na ohen, mnohe moderni jsou max na jidlo.
Teď jsem se dívala a jediná krosna pro děti je od značky Boll. Synovi moc hezky seděla. Spacák mu budu dávat na krosnu. Ešus máme nějaký nerezový. Přijde mi fajn.
@mikela S krosnou neporadím, na tábory v divočině u nás doporučují starý kufr, aby vlezl pod postel ve stanech s podsadou a je dětem dovážen auty poblíž základny.
Ešus máme klasický hliníkový a k tomu klasický plechový hrnek s uchem na ranní horký čaj ![]()
O krosně bych se asi poradila přímo u vedoucího kroužku nebo tábora.
Ale co tak vídávám, tak spacák i karimatky bývají zvlášť.
Ešus určitě hliníkový, nerezové nedrží na sobě. Takže se každá část musí držet zvlášť a dětem se to pak špatně nosí.
Krosna je dost problém, spíš bych se podívala po větším batohu, kde lze nahoru připnout spacák nebo karimatka tak aby se nehýbala (nebyla pověšená). Je důležité při zkoušení dát do batohu i zátěž ( to dělají i v dechatlonu). Ony ty děti toho v 7 letech moc neunesou.
Je hloupost davat spacak na batoh, ten musi být uvnitř, meni to těžiště a blbe se to nese… Pripnout max tu karimatku.
No ono jde taky o velikost spacáku, protože když narveš úplně dovnitř spacák, tak se do malého batohu (pro 7lete dítě) už nic jiného nevejde. Jinak samozřejmě souhlasím, že je ideální ho dát dovnitř ![]()
Většina dětí od nás má krosnu z Decathlonu. O kvalitě si iluze nedělám, ale takto malým dětem stačí. Mrnatum vzdy spacáky a karimatky vozime autem (stejně veze zásoby, všechno bychom na zádech neodnesli, tak to snadno přihodíme do kufru). Co vím, u téměř vsech oddílu z okolí to funguje víceméně stejně. Poptala bych se, jak je to u vás. Ať zbytečně nekupujes krosnu za 5tis, ze které ti za 2 roky vyroste. Esus kup jakýkoliv, ucel splní všechny, jen ho hlavně podepis. ![]()
@mikela píše:
Prosím o radu od rodičů malých táborníkůHolky (7 let) začnou jezdit na víkendovky a tábory, jaký byste poradili batoh (krosnu) aby se do něho vešel spacák a karimatka+další potřebné věci ale zároveň aby jim to nezruinovalo záda? Máte někdo osvdčenou krosnu na tyto účely doma? A jaký nejlépe koupit ešus? Ty co byly za nás už zřejmě vyšly z módy
Ešus vozíme ten klasický starý, ale určo už jsou lepší vychytávky, neporadím.
Batohy mi nesmí už do domu nic jinýho, než Deuter. Oba mají Foxe, od 7mi let 40l a maximální spokojenost. Vejde se i do 30tky, ale pokud pak v 10-12 ti letech přesedlají na dospělácký spacák, budeš muset koupit i větší batoh ( pokud do nich něvrazíš 5 tis za péřák a neumlátíš ho pak tyčí za to, že na táboře ho 2 týdny nevyvětrá a ještě k němu hodí do pelechu mokré plavky s ručníkem ).
@Billi píše:
Teď jsem se dívala a jediná krosna pro děti je od značky Boll. Synovi moc hezky seděla. Spacák mu budu dávat na krosnu. Ešus máme nějaký nerezový. Přijde mi fajn.
spacák na krosnu je blbost. To si dovedu představit u nějaké jednorázovky, kdy vyrazím jednou s dětmi, které jinak nejsou zbyklé ( letos jsem nesla v igelitce neteřím
)
@Markéta1992 píše:
No ono jde taky o velikost spacáku, protože když narveš úplně dovnitř spacák, tak se do malého batohu (pro 7lete dítě) už nic jiného nevejde. Jinak samozřejmě souhlasím, že je ideální ho dát dovnitř
Ale vejde, uplně v pohodě. I do třicetilitrové krosny. Samo ne, když vezmeš 15l batůžek na jednodenní výlety
@modravlocka Tak tohle ale neni taboreni
pod taborenim si predstavuju, ze se jede vlakem a vse potrebne si tam clovek odnese. Nebo pak zedy tabor, ale tam zas jedou s lufrem a tedy se do batohu ten spacak vejde.
@Lama Lama já to beru podle toho, jak to je u nas. Mají akci, kde jdou 300 metrů. Takže mu klidně pridelam spacák na krosnu. Navíc má takovy spacák, že by ho byla plná ta malá krosna.
Já jsem měla od těch cca sedmi klasickou krosnu 60 l, kterou jsem používala až někdy do předloňska, takže fakt hodně let, přijde mi zbytečné vybírat nějakou speciální dětskou, za chvíli už ji neužije. Teď si do ní prostě dá o něco méně věcí, aby se mu lépe nesla, a přenastaví se zádový systém na nejmenší velikost.
Spacák na krosnu není nejšťastnější. Jo, to jsme vždycky měli nejradši, když přijelo děcko s malým batohem (ještě nějakým, který se ani pořádně nedal nosit), ověšeným dalšími x věcmi + se třemi igelitkami v ruce. Je rozhodně dobré, aby se do toho batohu vešlo všechno, co si s sebou dítě veze (vyjma tedy té karimatky - je lepší, když se dá přidělat na batoh zboku - svisle - než pod víko nahoru napříč, to je méně praktické, překáží to i třeba při cestování vlakem, nevejde se člověk do uličky apod. Na to je dobré se při nákupu podívat, jestli tam jsou na to popruhy). Je dobré počítat raději s tím, že to někam ponese (my jsme si vždycky nosívali cca 1,5 km), než naopak spoléhat na to, že neponese a pak být v blbé situaci v opačném případě (nešťastné, že někam musí tahat lesem a přes kameny svůj kufr na kolečkách).
A ešus určitě klasický hliníkový + plecháček na pití. Co jsem viděla ledasjaké moderní vychytávky, nebylo to lepší, než osvědčená klasika. Akorát je třeba na tábor dobře podepsat všechny díly (ideálně vyškrabat zespoda), jinak to poztrácí a povyměňuje, protože tam dětí s takovým ešusem bude spousta.
Dcera jezdila s pionýrem na víkendovky právě od těch 7-8 let. Měla krosnu 40l, na spacák je dole kapsa a karimatka se připne. Měla nějakou neznačkovou z Tesca, ale byla super, máme ji pořád, už ani nepotřebujem, nezničená, jako nová a posloužila. Občas jim teda ty spacáky a zásoby jídla vezlo auto, to je pravda, ale párkrát ne, to pak mělo každý dítko v krosně po 2 bramborách, cibuli, nebo třeba konzervu a polívku v pytlíku apod., to když jeli jen na jednu noc, pečivo kupovali cestou nebo na místě. Ešusy jsme nevedli, vždy jeli do chatek, kde byla v areálu jakástakás „jídelna“ a „kuchyň“, nikdy pod stan.