Jaký hudební nástroj pro tříleťáka?

1598
11.11.12 20:58

Jaky hudebni naastroj pro triletaka?

Ahoj mozna vam prijdu srandovni, ale muj synacek se zhledl v klaviru. Dokola chce at mu poustim nejake ukazky na netu jak nekdo hraje, sedi jak uhranuty u toho. Zkousela jsem mu nabidnout i jine nastroje, to obvykle okomentoval, ze to je taky pekny, ale ted uz chce klavir pustit. Nekolikrat denne si hraje, jako ze hraje na klavir a macka neviditelne klavesy. A taky mluvi o tom, ze by chtel hrat na klavir. Je to asi prvni vec, kterou opravdu sam chce, ale teda klavir mu koupit nehodlam, teda pokud by mu to vydrzelo tak treba nekdy v budoucnu. Nevite co mu poridit, aby si to mohl zkouset? Zkousela jsem jeden takovy ten maly detsky klavirek - hracku - ale znel hrozne a drhly tomu klavesy. Nechci za to dat majlant, ale zas aby to ten klavir trochu pripominalo uz. Neporadite? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31672
11.11.12 21:05

No my máme ještě po mě takový ty klávesy casio, cca metr na délku, to seženeš kolem 2000 dle mě. a je to na normální hraní. A hraje to všechny možný nástroje zvuky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.12 21:09

Nemohla by se mu líbit dětská zvonkohra? Já nemám ráda takové ty elektronické „klavírky“,není nad plnohodnotný a živý hudební nástroj.

My jsme malému koupili dětskou zvonkohru, má to barevné „klávesy“, dvě dřevěné paličky a tóny od c1 do a2 bez chromatiky, což ale na dětské písničky není třeba. Plátky jsou kovové a každý tón má jinou barvu. Výrobe G+W Cheb, stála 490 Kč. K tomu jsme mu dokoupili ještě „noty“ Barevné cinkání od Vlasty Beilové, jsou tam noty, které si dítko může vybarvovat podle tónů na nástrojku.

Pak jsou ještě různé dětské nástrojky - činelky na prsty, kastaněty, paličky, štěrkátka… tzv. orffovy nástroje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
11.11.12 21:17

Pokud umí někdo z rodiny hrát na klavír nebo klávesový nástroj, tak i tříleté dítě lze do toho zapojit - na nějakou dětskou písničku může „mačkat“ na jedné klávese toniku a dominantu - měnit tony, co by normálně dělala levá ruka hráče.
Dítko z toho má potom radot.

Na klasické hudební nástroje dostupnější - např. zobcová flétna, nemá dítě ještě vyvinutou jemnou motoriku.
Tak potom zbývají jen triangl, činely, dřívka apod., ale solo s tím taky nic nezahraje.
Pokud je v rodině hudebník, lze dítě zapojit už v tomto věku, pokud ne, tak podle mě výuka ještě nemá smysl.
Sama vidím rozdíl mezi šestiletým synem a čtyřletou dcerou(oba hrají na flétnu a zkouší klavír), skutečně se to může učit jen syn, ale my jsme všichni hudebníci, tak i malou můžeme zapojit.
Ona ještě nemá vyvinutou motoriku.
Je to o něčem jiném než o pouštění ukázek na netu a hraní na neviditelný klavír. Jinak ve variantě hračka jde koupit téměř každý hudební nástroj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
11.11.12 21:33

My jsme měli dětský klavírek, malý, který hrál úžasně. Seděly tóny a všechno. Žádná nakřáplina od ťamanů. Asi to bude chtít odzkoušet.
A nebo potom pořídit rovnou klávesy (casio, yamaha…).Měla jsem jedny za 3000,–když jsem chodila na klavír, který jsem v paneláku fakt mít nemohla. Nahradí docela dobře klavír. Na ten začátek by to bohatě stačilo, pokud by ho to chytlo a začal později chodit do lidušky, bude to chtít pořídit pianino.

• Citovat
  • Upravit
1598
11.11.12 21:49

@zichisek jee a nevzpomenes na znacku nebo kde jste ho sehnali? Ja prave bych radsi neco co nezni moc elektro, ale ten jediny, co jsem videla fakt znel strasne…
ja se v tom fakt nevyznam, bohuzel zadneho hudebnika v rodine nemame, ale maly se mi zda ze hudbu fakt proziva i vaznou, tak bych ho v tom chtela nejak povzbudit do doby nez by mohl chodit do lidusky… a nevite nekdo jsou mezi tema klavesama nejake co maji ten zvuk vic podobny tem klavirovym?
@Bačavelmistarý no ta zvonkohra by mohla byt taky dobry napad, zkusim nejake pohledat
dekuju za napady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
11.11.12 22:03

@katkatel My jsme dcerce pořídili klavírek, tuším se to jmenuje Little Amadeus. Vypadá úžasně, jako klasické křídlo, je k tomu i stolička a sluchátka s mikrofonem. Tóny sedí pěkně a dá se tam pustit pár písniček. Když jsme to kupovali, stál 2000, teď jsem ho viděla i za míň

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.11.12 22:16

Ahoj, jestli můžu ještě takové shrnutí mých postřehů ke klávesám:

nejlepší jsou většinou i nejdražší, protože ty dražší mají lépe „nasamplovaný“ zvuk (větší spektrum, takže zní věrohodněji), ale cena nových tak od 30000 výš

zásadní nevýhoda malých levných dětských pianek a menších keyboardů je ta, že je dítě dezorientováno, když je zvyklé hrát na tuto hračku a pak přejde na klasický nástroj. Dřevěný klavír má totiž jinak velké klávesy a úhoz probíhá jiným způsobem než na elektronice, což pak dítě zbytečně mate.

Pár takových keyboardových dětí jsem učila na hudebce a měly s hraním na normální klavír tyto problémy:
1. větší část hodiny si nejprve zvykaly na nový rozměr kláves (klasický klavír má širší klávesy než keyboard) a teprve pak byly schopny něco pořádně zahrát, což je samozřejmě stresovalo, protože doma hrály na svůj nástroj bezchybně a zde se nemohly leckdy ani „trefit“
2. jejich hra na klasiku byla nevýrazná, protože elektronika nevyžaduje tak pevný a hluboký úhoz a neumožňuje dítěti vnímat široké spektrum a přirozené vlnění tónů, nevtáhne člověka do hry
3. nemohly doma přirozeně pracovat s dynamikou - na klavíru se dá hodně docílit i odlišným kladením prstů na klávesy, jestli hraješ třeba plochou prstů nebo špičkou, na kraji kláves nebo uprostřed apod., ale u keyboardu to je všecko fuk, zní to pořád stejně (i když ty nejdražší elektronická piana jsou na tom trochu líp, ale to už vyjde cenově lépe koupit dřevěné), někdy dokonce ani s pedálem
4. když už něo uměly, přestával stačit tónový rozsah jejich malého nástrojku

Lepší už to bylo u puberťáků, kterým se daly vysvětlit rozdíly mezi oběma typy nástrojů a na základě těchto rozdílů pak mohli doma cvičt tak, aby byl výsledek uspokojivý i na normální klavír. Ale nejmenším dětem to vysvětlit nejde a to je pak blbé.

Moc bych ti doporučovala spíš ty neelektronické dětské nástrojky (orffa, xylofon, zvonkohru…), aby se třeba syn seznámil s tím, jak jdou tóny po sobě a uměl vyťukat paličkou nějakou písničku, a počkat až do té lidušky na pořádné piano, aby se učil hned od začátku správnou techniku, je to lepší, než ho pak odnaučovat chyby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí