Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu někoho, kdo by měl třeba podobnou či stejnou zkušenost. Malej má 3roky a 2 mesice, myslela jsem si, že mám normální dítě, co se zlobivosti týče, jediná jeho neřest je, že po všech střílí, at uz z hracky pistole nebo z fiktivní pistole, ale ted mi ucitelka uz 2× rekla, ze ve skolce bije deti, kdyz mu nekdo neco nedá nebo, že jsou tam ruzné spory a mnohdy ani uč. neví proč, děti už jí to pak neřeknou. Prý vzal z kuchynky nuz a podrezával jako deti, no jsem z toho byla hotová, doma to nikdy nedelala, ani nechápu, kde by to byl videl, ted prý holcice rekl, ze má doma pistol, ze ji zastreli a svaze provazem, ona z toho byla spatná, byla uz starsi, no jsem totalne bezradna a co chodi do skolky, pozoruje, ze je i drzejsi, odmlouvá, neposlouchá, drze na me jeste ukazuje prstem, praskne mi pred ocima dverma, jsem z toho fakt mimo, nevím, oc mám delat, chci mit hodne dite, ne nejakyho grazla, nechápu, kde se to v nem bere. Prosím máte nekdo podobnou zkusenost, co delat? Zakazat nejaké hracky nebo tv? Pomuze to u tak malého?
@werunkaw123 píše:
A kde tyhle fráze bere? Někde z filmů?
hm to mě taky napadlo, že to musel asi vidět někde v televizi… ![]()
No taky bych rekla ze to ma z tel. nemate radi westerny??
tam takovy fraze byvaji, ne?? ja bych ho nenechala koukat na takovy filmy, nas mladej kouka jen na pohadky a semnou na ordinaci ![]()
Ja bych trosku doporucovala jak ty ke me, tak ja k tobe… Je maly, ale deti v tomhle veku uz rozumi co se deje, i kdyz se treba nemluvi. Zkus o tom s nim mluvit, kdyz umi rict neco takoveho, tak ti bude rozumet, kdyz se mu budes snazit vysvetlit, ze takhel teda nee a ze si s nim nebude chtit nikdo hrat, jestli by si to takhle pral. A taky, kdyz dite neco udela dobre, tak jsme zvykle ho pochvalit, proto bych, kdyz se tohlensto bude dit, potrestala, ale ve stylu : Dobre, kdyz se takhle chces chovat, tak bez prosim pryc, ja s tebou takhle nechci ted byt.
Druha moznost je ta, ze je to jedina situace kde si maly prijde, ze se mu ve skolce nekdo venuje…
A kazdopadne ho nenechat koukat na CSI a podobne
Sama jsem celkem pohorsena tim, ze tyhle serialy frci normalne cely den, misto pohadek, nebo High School Musical nebo tak..je to s tou televizi cim dal tim horsi.-(
Drzim pesticky ![]()
@eldarka píše:
Vubec na nic takovýho prave nekouká, nechápu, kde to vzal…
tak to je tedy docela divné
někde to slyšet určitě musel, kor když má ještě jako hračky pistolky apod…
Asi bych s ním zkusila promluvit, vysvětlit mu to nejdřív po dobrém, ale důrazně a pak když to neklapne vymýšlet tresty..
Doufám, že se neurazíš, ale takovéhle vyjadřování a takovéhle nápady (svázat provazem, apod.) dítě nemá z vlastní hlavy.
Pokud to nepochytil přímo ve školce - což není pravděpodobné, pokud je jediný, kdo to tam dělá a používá - tak bude potřeba zapátrat doma. V rodině, v nejbližším okolí. Jak doma mluvíte Vy sami? Rodiče, prarodiče, sourozenci? Jak často se malý dívá na televizi? A na co se dívá? Na svoji Kouzelnou školku nebo když přijde tatínek z práce, zapne si zprávy a celá rodina dobrovolně i nedobrovolně poslouchá? Běží u Vás doma televize běžně jako kulisa? S čím si hraje? Má doma běžně k dispozici „bojové“ hračky? Když se stýkáte s přáteli, jak se společně bavíte, co děláte, resp. jakým způsobem v přítomnosti dětí mluvíte?
Tyhle věci jsou vždycky skládačkou různých drobností… a většina z nich má původ v rodině.
Příspěvek upraven 08.11.12 v 20:36
U nas telka pres den vubec nebezi, az tak kolem pate ji zapinam a tom JIM JAM, nekdy, malokdy se mnou videl Ordinaci, to je vse. Jsem z toho opravdu straslive zoufala, neumím si vysvetlit, kde se to v nem vzalo. A chci to napravit a hledám spravnou cestu, at neco nepokazim. Dnes jsem si s nim promlouvala, sla jsem na to pekne, vysvetlila jsem mu par veci, treba mi dnes ukazal plastovým nozem, ze si ureze hlavu! Boze! Tak jsem mu vysvetlila, ze se to nesmi, nedela, ze je to strasne zlý a skaredy a ze se nozem reze masenko, mrkvicka a jablicko a dortík a ptala jsem se ho, kde to videl a on, ze ve skolce, myslim ale, ze kecá, pac ucitelka to videla prave u nej..
@eldarka píše:
U nas telka pres den vubec nebezi, az tak kolem pate ji zapinam a tom JIM JAM, nekdy, malokdy se mnou videl Ordinaci, to je vse. Jsem z toho opravdu straslive zoufala, neumím si vysvetlit, kde se to v nem vzalo. A chci to napravit a hledám spravnou cestu, at neco nepokazim. Dnes jsem si s nim promlouvala, sla jsem na to pekne, vysvetlila jsem mu par veci, treba mi dnes ukazal plastovým nozem, ze si ureze hlavu! Boze! Tak jsem mu vysvetlila, ze se to nesmi, nedela, ze je to strasne zlý a skaredy a ze se nozem reze masenko, mrkvicka a jablicko a dortík a ptala jsem se ho, kde to videl a on, ze ve skolce, myslim ale, ze kecá, pac ucitelka to videla prave u nej..
Ale tak třeba to fakt mohl v té školce pochytit od nějakého spolužáka ![]()
jestli před ním někdo neřezal hlavu panence nebo plyšákovi… a váš malý postřehl, že tím přitáhne pozornost k sobě a zkouší to na děti ![]()
Zakladatelko, to, že učitelka ve školce vidí, jak Tvůj syn jako podřezává děti a nikdo jiný to nedělá, neznamená, že to ve třídě nedělal někdo dřív, mimo zraky učitelky, a syn to odkoukal…
a určitě nepanikař, ve třech letech to maj děti samy se sebou těžký, říká se, že je to nácvik na pubertu, chování syna určitě nevypovídá nic o tom, co z něj vyroste! prostě se obrň trpělivostí a do úmoru vysvětluj, ono se poddá, uvidíš!
Ja bych mu takove hracky zabavila, at si hraje treba s autickama a plysakama nebo se stavebnici, ale pistole a plastovy nuz nepotrebuje. ![]()
@eldarka a syn má i pistoli jako hračky? Jestli ano tak bych takové militantní hračky zrušila. Taky je možné, že to v té školce odkoukal od nějakého méně nápadného vrahounka
jen je tvůj syn víc vidět. ![]()
A co bratranci nebo kamarádi mimo školku - ti ho to nemohli naučit? Nebo táta, děda, nehrajou si s ním na vojáky, zloděje? Někteří chlapi jsou fakt na ránu s těma svejma srandičkama ![]()
Ale ať už ho to naučil kdokoli, tak to jistě napravíš vysvětlováním. Pochopil, že nožem může někomu způsobit „velké bebí“?
Holky, nehlídá, máme to s hlídáním na prd… Uz jsme o tom s tatkou mluvili, jsem se rozbrecela, nechci zadny zly dite, musím to napravit, budu prisnejsi, pistole doma má, zboznuje je, zajímá ho vse o vojákách, jeho kamarádi jsou spise hodni, jeden je raubir, ale to jsou spis bezne rvacky. S tema pistolema vím, ze si za to muzu asi sama, nejak jsem to neresila a az ted ve skolce se ukazalo, co z toho je. Zatím mu pistole ponechám do první prilezitosti, ze na nekoho namiri, pak je seberu, ted bezduvodne nemuzu, chci, at vse chape, proc tomu tak je. Moc dekuju za veskere rady a tipy, uvítám i dalsí. Bala jsem se, jak me budete odsuzovat, ze jsem spatna matka, ale verte, ze sve dite miluju nade vse na svete a svuj zivot bych za nej dala. Tatka rikal, ze jsem málo dusledná a prisna a bohuzel, malej má trochu horsi povahu a ja musim pritvrdit. Drzte palce, nasledující dny budou kruté hlavně pro mě, když budu přísná. Šíleně mě trápí, když malej pláče, hned bych se mu šla nejradsi omluvit, kdyz ho za neco plácnu, Ach jo…