Jaký je váš denní rytmus?

Anonymní
30.9.25 09:27

Jaký je váš denní rytmus?

Ahoj,
toto chci prosím anonymně. Popíšu sebe a jsem zvědavá na vaše názory a jak to máte vy ostatní.
Někdy mám pocit, že jsem pořád unavená. Je mi 40, nemám nadváhu, jím (snad) vyváženě. Nejsem vybírává v jídle, jím vše. V týdnu jídelna v práci, o víkendu vařím. Snídám, svačím…
Jsem asi sova. Večer ožívám, ráno vstávám až po několikátém zazvonění budíku. Nejde mi to na první a to už asi od 6 let. Když už vyletím, motá se mi hlava a stejně potřebuji čas na probrání. Vstávám mezi 6 a půl 7, což se mi nezdá nějak brzy. Ale odpoledne padám únavou. Spát chodím okolo půl 11 až 11, spím tedy 7 hodin a více. Spánek mám odjakživa slabý. I když jsem chodila na brigádu a vstávala po 4 hodině, tak mě vzbudilo skoro každé klapnutí. Když nemusím vstávat, tak spím asi do půl 9.
Potřebuji docela často tak 30 minut spánku a pak zase funguju. Když si odpoledne nelehnu, tak jsem někdy v pohodě, ale někdy už večer nemůžu. Ale jak lehnu, nespím hned.
Když slyším, že někdo vstává kolem 4 nebo 5, pak celý den maká, tak nechápu. Říkám si, že nejsem přece lenoch. Máme dům, zahradu, starám se o děti… ale vidím, že bych mohla udělat i víc…
Práci mám náročnou spíše psychicky, ale pohybu je taky dost.

Jak to máte vy? Povedlo se někomu přepnout ze sovy na skřivana?
Napadlo mě i vysadit nějakou potravinu - lepek nebo tak. Ale jak píšu, mám to tak, kam má paměť sahá.
Díky za názory.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
871
30.9.25 09:43

Podle mě jsou tyhle věci dané, stejně jako např. temperament. Někdo je prostě skřivan a jiný sova a násilné předělávání na druhou variantu dlouhodobě nefunguje. Píšeš, že práce zvládneš dost. Pokud tě to nijak výrazně neomezuje, což pochybuju, brala bych to tak, jak to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
30.9.25 10:47

Asi to tak člověk prostě má. Já roky vstávala brzo a pak celý den byla produktivní. Teď poslední rok se mi kolikrát taky nic nechce, naučila jsem se spát i přes den když mám volno. Od 15h si nedávám kafe. Před spaním si dávám bylinkový čaj, beru ashwagandhu a magnesium. Hodinu před spaním už nekoukám do mobilu, místo toho čtu knížku. A řekla bych, že se ten spánek taky o dost zlepšil. Dřív mě bolela ráno hlava, teď se mi to nestalo už hodně dlouho a vstávám na první zvonění v půl 5 ráno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1644
30.9.25 10:55

Já silně obézní.
Vstávám zpravidla v 9, v 9:15 už pracuju z HO. Sem tam snídaně, sem tam oběd. Končím s prací někdy ve 3 nebo v 5. To máme s přítelkyní první společnou večeři. Pak většinou nějaký raid, něco programuju nebo nějaká jiná online zábava. Ve 23 hodin si většinou děláme druhou večeři. Pak pokračování v online zábavě do času spánku, většinou ve 3:30.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106595
30.9.25 11:52

Přepnout se můžeš max. z donucení
Já jsem vyloženě sova, ale on týden musím vstávat před čtvrtou a těším se na pátek, že budu ponocovat :D
Kolikrát jdu spát třeba až ve 4 ráno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.25 12:45

Jsem sova, vždycky jsem byla a nic na tom nezměnilo noční vstávání k diteti nebo ranní vstávání do některé prace.
Potrebuju spat alespon 8 hodin denně. Někdo to může rozporovat, ale je mi 40+, vim uz moc dobre, co je pro me vhodné.
V týdnu vstávám v 8, pracuju remotly, takze od 9 uz jedu. Osma uz je snesitelna, ale i tak me vetsinou budi budik.
O víkendu obvykle spím do 9-10 hodin (to chodim spat cca v 0-1 hodinu).
Přes den jsem plná energie, nepotrebuju denní sloficky, nabeham 40 km tydne.
Kdyz jsem musela vstávat dřív, vždycky jsem trpěla a nikdy jsem si na to nezvykla.
Jo a nesnáším teror ranních ptacat (Jak můžeš tak dlouho spat? To jsi jeste vzhůru? Vždyť tolik spánku nemůžeš potřebovat.. Ale ano, MŮŽU :mrgreen: )

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.9.25 12:54

Jsem odjakživa vláčná. Nesnáším vstávání a honění se. Mám ráda svoje vláčné, utahane ráno. Vstávám po 5 ráno. Nasnídam se, umyju, obleču, chvíli čučím nikam a kolem 6 odjíždím. Kolikrát mám poobědový únavový syndrom, kdy mi opravdu padají oči a otevřené zůstávají na sílu. Naštěstí to není často.
Pokud jsem doma režim se v týdnu posouvá o hodinu, kdy vedu dítě do školky. Stejně pak nějakou dobu sedím v autě a čučím nikam. No a pak začíná můj válecí maraton. Nikam nepospícham, nikam se doma nehonim. Přijde mi, že mám na všechno čas.
Pokud se stane, že je nějakej chaos a já musím aktivně nějakou dobu kmitat. Dávám to, v tu chvíli. Nedělá mi to problém. Ale za den, někdy dva, jsem jak vzata válcem. Úplně bez energie. Okamžitá aktivita mi nedělá dobře. Takový to teď, hned, okamžitě, ještě to a ono! Takový to neustáli honění se za něčím, vlastně ani nechápu. Mám několik kolegyni co jsou neustále v pohybu, pořád někde, něco dělaj, něco honí, ve výsledku jsou to maličkosti, děvčata jsou pořád někde pryč a vlastně nikde. No a samozřejmě to pak vypadá, že jsou výkonnější. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
106595
30.9.25 13:01
@Anonymní píše: Více

Hezky jsi to nazvala, mám stejný typ temperamentu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.25 14:51

Moc děkuji za všechny vaše názory a zkušenosti.

Co mě trápí? Lidi, co vidím, že toho udělají mnohem víc, než já. Nebo z nich mám takový pocit. A ano, jak někdo výše píše - takový ty kecy - jak můžeš tak dlouho spát… Ale od toho jsem se už naučila ve svým věku odpoutat.

Jakože ano, vidím, že se toho dá udělat i mnohem méně. Jsem zdravá a to je zásadní. Známá s depresemi zvládá stěží práci a na domácnost a děti už není energie. Vážím si toho, že jsem v pohodě.

Asi na mě padla teď na podzim depka… děti mají kroužky tak, že je něco denně. Já dělám jednou týdně volnočasovou aktivitu pro děti. Teď je potřeba zazimovat zahradu a učím se na státnice… který jsou sice daleko, ale zároveň strašně blízko… Nějak jsem ještě nechytla rytmus tohoto školního roku. Každý týden je nějak moc plný :zed:

• Citovat
  • Upravit
4514
30.9.25 16:05

Já jsem skřivan. I víkendu mám i dny kdy se budím bez budíku před šestou.
Upřímně závidím manželovi, který spí klidně i do jedenácti ( není to na denní bázi.).
Každý to máme jinak. Je potřeba se naučit fungovat sám se sebou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
30.9.25 16:22

Jsem skřivan, nedělá mi problém vstávat brzo, pokud před tím dostatečně spím. Aktuálně vstávám do práce v 5:15, v 6:15 jsem už v officu. Z práce chodím okolo 15 hod, chvilku si odpočnu, dám kávu a jdu zase ven nakoupit nebo na procházku, nebo cvičím. Chodím spát okolo 10. Není to ideální, potřebovala bych chodit spát dřív, abych měla svých 8 hod bezpečně. I když mám home office, vstávám brzo, abych mohla brzo „z práce“. Pracovat později odpoledne nebo večer bych nemohla, nemám už mentální kapacitu. I když mám volno, snažím se náročnou mentální i fyzickou činnost směřovat do rána a dopoledne. Btw, výčitky nebo pocity, že jsem líná jsem dávno hodila za hlavu, každý jsme jiný a nemůžeme všichni jet jako fretky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
30.9.25 20:49

Štítku máš v pořádku? Jeden čas jsem bývala strašně unavená, skoro pořád a zjistili mi špatné hodnoty u štítné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.25 22:30
@terien píše: Více

Nikdy jsem na vysetreni nebyla. Ale mam toto cely život. Nejsou to výkyvy.

• Citovat
  • Upravit
30.9.25 23:35

@HornyHippo to je teda parádní rozvrh :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení