Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, naše dcerka v poslední době dost kašle a stále jí teče rýma.
Uvažovala jsem na posílení imunity a na horní cesty dýchací dávat preventivně jitrocelový sirup. Výrobců je přehršel, některé sirupy jsou pouze jitrocelové, jiné s přídavkem vit. C, s echinaceou, s medem, propolisem…
Nemáte někdo zkušenost s dobrým a účinným jitrocelovým sirupem?
Díky ![]()
@babice uplne obycejny jitrocelovy sirup slazeny cukrem. Pak delaji i se sladlem ale ten nebrat. S vitaminem C taky neni spatny.
@Bureschka
Děkuji za tip.
Taky jsem si říkala, že čím víc je tam dalších přísad, tak aby tam byl ten jitrocel. ![]()
Nebo uvařit doma tymiánový sirup. Svařit cukr s vodou (cca 150 g cukru + 100-150 ml vody) a do horkého vysypat sáček sušeného tymiánu. Nechat vyluhovat než sirup schladne, scedit do lahvičky. Náklady jsou minimální, v lednici vydrží cca měsíc a účinek je stejný jako u jitrocelového sirupu.
@Jahru
děkuji za recept. Asi vyzkoušíme, protože ty jarní famfulice jsou skoro pořád. Raději sáhnu napřed po bylinkách, než abych dávala stále nějaké léky. ![]()
@Anix
Máš recept?… nevím, zda v přírodě poznám jitrocel, pokud ho budu muset jít nasbírat. ![]()
@babice
Uvaviratelna nádoba a vrstva jitrocele, vrstva trin. cukru a opakovat. Pořádně to tam nastosovat. Dát na 3 týdny za okno a potom zcedit ![]()
@Anix
Děkuji za bezva recept. Takto podobně dělám cibuli s cukrem proti kašli.
Jak dlouho tento sirup vydrží? Musí být v lednici? ![]()
@babice
Ano lednice je lepší. Nevim jak dlouho vydrží, u nás si ho davame všichni tak je brzo po něm ale nejdyl jsem ho měla v ledničce asi 2m.