Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A divíš se, že se ve škole posunuli jen o tři lekce, když se rodiče dožadují výborných známek? To holt učitel hustí do dítka látku tak dlouho, až ji konečně pochopí a zvládne aspoň na tři. Dost rodičů totiž považuje špatné známky za selhání pedagoga a nikoliv za hloupost vlastního dítěte…
Mě se třeba u angličtiny nelíbí, že děti učí si zapamatovat slovíčka.. pak neumí složit věty a celkově konverzaci ![]()
Angličtina by měla být hravá a naučná ![]()
Ale také záleží na tom, aby dítě mělo zájem… To je hodně důležité
Mám sportovní gympl, takže nároky asi top nebyly. Ale za sebe to hodnotím dobře, co jsem potřebovala, to mě naučili - a jazyky zrovna fakt obstojně. Vysoké školství mi přijde velmi dobré, ale je fakt, že to asi záleží od oboru. Dítě ještě na ZŠ nechodí, takže zkušenost rodiče školáka dosud nemám, ale tak trochu doufám, že zdravý jedinec si poradí se vším. ![]()
Řekla bych, že pravda je tak nějak mezi. Ano, v dost věcech české školství neumí rychleji reagovat na požadavky doby. A hodně se na tom podepisuje i to, že každý ministr, a co jich je, má pořád potřebu dokazovat, že vymyslí něco lepšího než jeho předchůdci. Takže smaže to, co se udělalo a zase jede jinou cestou. Učitelé v tom kolikrát lítají, a nebo si prostě pořád jedou to svoje.
Na stranu druhou, se kolikrát opravdu pohybuješ šnečím tempem a o nějakých extra super aktivitách si můžeš nechat jen zdát. Protože na to děti i rodiče dlabou. Je štěstí mít třídu, kde se dá dělat i něco navíc. A ty děti to berou. Nicméně písemky, které jsem dávala před 5ti lety všem a zvládali celkem všichni, dneska zvládne ta lepší třetina.
Mám na systém českého školství negativní názor a premyslim, jak pořešit výuku u mladšího syna - ideálně to bude velmi jiná soukromá/komunitní školka/škola. Vidim, co se učí starší syn - vpodstate to samé, co já před 20ti lety, a to chodil na jedno z nejlepších gymnázií
děti se učí fakta bez souvislosti a nepřipravuji se na život - svět se změnil, ale obsah učiva nikoliv. Hlavně, že znají obrozence, ale neumí se vyznat ve zdrojich, nerozpoznaji fake news, neuci se poradne pracovat s počítačem, výuka jazyků je katastroficka, na matematiku není kladen důraz, nepodporuje se diskuze, počet hodin tělocviku je nedostatecny,.. Je toho strašně moc. Podle mě je chyba už na pedagogické fakultě, jakým způsobem a co se uči. Dokázat vysvětlit věci v souvislostech je strašně těžké, k tomu je trebait praxi a přečíst spoustu knížek, což ani každý jednotlivý učitel nemuze zvladnout, proto si myslím že by to chtělo výraznou podporu státu nebo zřizovatele.
@PetraKk souhlasím, mám osobní zkušenost s učitelkou angličtiny, která nám zadala 50 slovicek a za týden se psal test, člověk se je sice naučil, ale za další týden už ani nevěděl, za co tu jedničku z testu dostal. Naopak ucitelka francouzštiny s námi mluvila, každou hodinu na začátku s námi slovíčka nenásilně zopakovala a doteď si nejrychleji vzpomenu, jak se to řekne francouzky, i když jsem měla angličtinu 2× delší čas.
Dítě musí mít zájem, to je jasný. Ale taky v něm ten zájem musí někdo vzbudit, nebo minimálně nepohrbit.
@Janli jenže já právě vidím, že dost často do nich učitel nehusti nic. Přijde na hodinu, na děti při hodině angličtiny mluví česky, zada samostatnou práci do konce hodiny, kterou pak ani nekontroluje a odejde. Žádná interakce, žádná diskuze, žádné mluvení, žádné využití moderních technologií.
Tohle samozřejmě neplatí pro všechny učitele, díky bohu za ty, kteří se snaží dětem něco předat a naučit. Bohužel v mém okolí převažuje ta první část.
@Anonymní píše: Řekla bych, že pravda je tak nějak mezi. Ano, v dost věcech české školství neumí rychleji reagovat na požadavky doby. A hodně se na tom podepisuje i to, že každý ministr, a co jich je, má pořád potřebu dokazovat, že vymyslí něco lepšího než jeho předchůdci. Takže smaže to, co se udělalo a zase jede jinou cestou. Učitelé v tom kolikrát lítají, a nebo si prostě pořád jedou to svoje.Na stranu druhou, se kolikrát opravdu pohybuješ šnečím tempem a o nějakých extra super aktivitách si můžeš nechat jen zdát. Protože na to děti i rodiče dlabou. Je štěstí mít třídu, kde se dá dělat i něco navíc. A ty děti to berou. Nicméně písemky, které jsem dávala před 5ti lety všem a zvládali celkem všichni, dneska zvládne ta lepší třetina.
Super, děkuji za pohled z druhé strany ![]()
@uživatel2 cítím to dost podobně a jsem ráda, že zatím takové dilema řešit nemusím.
Abych byla upřímná tak špatný, strašně záleží na tom, jakého učitele dítě má. Bohužel jsem se setkala spíš s těmi co si svoje,, odučí" a tím to hasne. Já si třeba pamatuji co jsme se učili v které třídě a opakovalo se to dokola a k tomu se vždy něco nabalilo. U dcery to tak vůbec nebylo. Jazyky, hrůza. Nejlépe jsem uměla angličtinu, když nás učila profesorka ze střední školy a pak když jsme měli černocha, který uměl jen anglicky a francouzsky takže jsme se s ním prostě museli domluvit. Ano neměla jsem nabiflovaná slovíčka a gramatiku, ale byla jsem se schopná domluvit. Sice trochu kostrbatě, ale šlo to.
A jak tu někdo psal o souvislostech, naprosto souhlasím.
S dcerou jsem se například učila přírodovědu a ona si myslela, že máme opravdu krev modrou a červenou jak bylo na obrázku v učebnici. Nebo sexuální výchova, domů přišel vzkaz, ať to s nimi probereme a ve škole ani ťuk.
Myslim, ze je to o lidech. Jako vsude. Ucitele prostor vicemene maji, takze by mohli zmenit vyuku jeho predmetu na jeho skole. Ale musi mit chut i motivaci. Coz je problem konceptu skolstvi obecne a tam ta zasadni zmena je tezce v nedohlednu. Porad se motame a budeme motat v kruhu. Prijde mi taky usmevne, jak na webech propaguji zamereni skoly, co vsechno maji v SVP a realita je uplne jina.
Podporila bych polosoukrome skoly s castecne alternativnim uceni. U nas je problem v tom, ze se jde z extremu do extremu. Stara skola (statni zdarma) vs alternativni (za vetsinou nehorazne prachy). Mezitim toho moc neni.
@Anonymní píše:
@uživatel2 cítím to dost podobně a jsem ráda, že zatím takové dilema řešit nemusím.
Já bych ideálně mezi známými dala dohromady 10-12 děti, co budou někam chodit (třeba i k někomu z rodičů) a rodiče se budou střídat ve výuce nebo zaplatí někoho, kdo danou látku obsáhne, ale jestli se mi podaří dát něco dohrady, to nevím. Osobně si myslím, že někdo z oboru a se zájmem o obor, dokáže dětem předat informací líp než spousta pedagogu. A nemusí to být nutně jejich chyba, jen je nikdo nenaučil aby se rozvíjeli, diskutovali, hledali informace. Ono je to podobné jak kdysi říkal Pohlreich o kvalitě jídel v restauracích - vetsinou odráží kvalitu výuky na ucilistich ![]()
Jeste deti ve skole nemam, mam mamku ucitelku, na stredni. Hodne veci vidi jak Anonymni vyse, obcas to nema hlavu ani patu, kazdy ministr neco zmeni, ucitele se v tom placaji, navic jsou zavaleni nesmyslnou administratiovou na jedne strane a vychovavanim deti, na ktere rodice nemaji cas na strane druhe. Vice mene uci bud ti, co na to rezignovali a jedou si furt to stejne uz 20/30/50 let a nebo opravdovi nadsenci (diky za ne!). Memorovani faktu by uz dnes opravdu nemelo mit moc prostoru, ale jeste toho byva dost. Uvidim, co ceka nas.
Na základce jsme měli výbornýho angličtináře. Podle učebnice jsme jeli tak napůl. Hodně pro nás připravoval například videa, který sám natáčel (přírodu, něco z výletu, památky, města…), a my jsme o tom museli hodně mluvit a popisovat co vidíme. Nebo jsme ve třídě hráli různý „divadla“ kde jsme museli taky hodně mluvit. O přestávce když nás potkal na chodbě, mluvil s náma skoro jen anglicky. Hrozně nás to tenkrát štvalo, brali jsme jako hroznou šikanu
ale je fakt že jsme skoro celá třída mluvili anglicky dost dobře. Bylo to super, pak jsem přešla na učňák a tam už to taková zábava nebyla…taky jsem se v angličtině hodně zhoršila. Myslím, že to je hodně o konkrétním učiteli.
Edit: jo a ten učitel hodně býval dřív i v Anglii a Americe, takže nás i učil jejich zvyky a tradice a hodně nám o tom povídal, samozřejmě v angličtině. Ráda na to vzpomínám ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ahoj, ráda bych tady rozjela diskuzi na téma ohledně českého školství.
Už delší dobu přemýšlím, jaké to naše školství vlastně je. Při vysoké škole si přivydělávám doučováním českého jazyka a angličtiny, případně chemie a biologie. Doucuji hlavně na přijímací zkoušky/maturitu, tam si rodiče přejí hlavně jet didakticke testy, případně dopilovat látku, která ditku úplně nejde, takže tam jsem to nikdy tak moc nepocitovala. Teď rok a půl mám 2 žáky na angličtinu a češtinu, děti chodí do 4. a 6. třídy, pripravuji je na hodiny a pisemky. Zaráží mě, když poslouchám, jak výuka probíhá a když vidím, že v učebnici se pohnuli o 3 lekce během toho roku a půl. Mimo učebnici nic nedělají, to se týká teda hlavně angličtiny, čeština je o něco lepší. Z tohoto pohledu mi přijde to školství dost na prd, hlavně co se cizích jazyků týče, ostatní předměty taky žádná sláva.
Z pohledu druhého, když jsem chodila na gymnázium stejne jako můj tatínek, často jsme porovnavali náplň uciva za mě a za něj. Nároky na žáky, minimálně na tomto gymnáziu, vzrostly.
Zajímalo by mne, jaký máte názor. V čem vidíte problém, nebo naopak pozitiva? Byl systém výuky na státních školách důvodem k tomu, abyste daly dítko na školu soukromou?
(Anonym kvůli informacím o dětech, které doucuji.)