Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
chci se poradit, ucházíme se o státní byt, jde o přednostní nájem, jedná se o to, že musíte dát co nejvyšší nabídku, chtěla bych se s Vámi poradit, jak velký nájem byste dali Vy.
Jedná se o byt 2+1, který má 57,5 m2, má balkon, vypadá moc pěkně. Lokalita je také dobrá, jsou blízko obchody, MHD, MŠ i ZŠ.
Minimální nájem bez služeb (voda, teplo..) je 40kč/m2. Moc Vám děkuji za každý příspěvek. Fotky jsem dala na adresu http://pa1981.album.cz/byt/
No ono jde hlavne o to, kde ten byt je
Napsat, ze v dobre lokalite nestaci, dobra lokalita v Praze znamena neco uplne jineho nez dobra lokalita v Horni Dolni. Zkus si zjistit, jake jsou najmy v te lokalite v podobnych bytech a podle toho se rozhodni.
Hodne stesti
Kacica
a nejsou to zbytečně vyhozené peníze - pokud tedy nemáte bytovou krizi…, tak bych raději šla do družstevního nebo v os. vlastnictví, peníze - které tam vložíte totiž rozhodně neztratíte jako v případě státního bytu, navíc nájemní smlouva je na dobu neurčitou ( u družstevního), u státního to budete mít na dobu určitou a do budoucna musíte počítat i s regulovaným nájemným - známí kupovali takhle byt 3+1 v Havířově, sice před 5 lety a dali 200 000, pravda je to myslím na pět let a platí jen inkaso+voda a teplo, ale v družstevním bytě to zaplatíte taky, ne-li tedy míň(pokud je splacena anuita). Tak to zkuste ještě zvážit - je tolik stavebních spořitelen…, popř. si na družstevní byt můžete vzít i hypotéku, pokud ho do roka převedete do os vlastnictví - je to sice větší investice, ale rozhodně se do budoucna vyplatí.
Ahoj,
a kolik máte představu o výši placení nájmu?
Jen orientačně pro představu,pronajímáme byty v NJ všech velikostí, byt 2+1 (kuch.linka vč.sporáku, plastová okna,plovoucí podlahy,terasa,sprchový kout,společné prostory) se pohybuje kolem 6500 Kč bez služeb.
K.
Ahoj,
nad družstevními a v os. vl. jsme taky uvažovali, a když jsme si to spočítali, celkový příjem máme 19.500,–, z toho bychom dali 6.000,– nájem, 5.000,– hypotéka na 30 let, stavebka 1.500,– (pro nás 3), a nějaké jiné výdaje (drogérka, oblečení pro syna), tak by nám toho moc nezbylo.
Katarinko, uvažovali jsme těch 70kč/m2, to bylo dělalo 4025,– jen ten holý nájem.
Milá pa - vis myslim, ze na takovy problem nelze dostat nejakou opravdu dobrou radu. Tyhlety nabidky se proste delaj, a nekdy muzes byt ziskat za fakt maly penize, protoze mas stesti, a nekdy i pres tvou velkou nabidku te nekdo preplati.
Muj nazor tedy: Nema smysl nabizet moc - za nerozumne bych povazovala jit nad 55 za metr. ( to je pokud vim takova max. castka, za kterou se běžně nabizi zadatelum o byt najemne v mestskych bytech, ktere uz nejsou pod regulaci )
A navic vzhledem k soucasne situaci rozbehle deregulace: Ja osobne bych dokonce pri sve nabidce sla jen cca na castku, ktera se ted po zvyseni plati v nejdrazsi casti Ostravy v regulovanem byte - a to bude podstatne min nez uvedených 55 (jestli nevis kde to na webu najit, tak ti to pohledam). a v dalsich letech to nechala zvysovat podle stejneho vzorce jako ti co jsou vregulovanych.
(ale jinak se nezlob, pokud neplanujes se s Ovy vyhledove odstehovat, taky v podstate souhlasim s prispevkama vyse - sla bych radsi do koupe OV nebo druzstevniho). H.
jestli je to zmateny, a zajimaj te moje myslenkove pochody, rada dovysvetlim ![]()
tak to já byh šla raději do slušného podnájmu a šetřila na stavební spoření a počkala bych (předpokládám, že jsi na mateřské), až se vám příjem zvýší a investovala ty peníze do družstevního bytu nebo v OV. Zkuste to ještě zvážit…Protože jednou nezaplatíš nájem ve st. bytě (může to být třeba díky nějaké chybě) a mohou tě bez nároku na byt vystěhovat (okamžitě) anebo ti neprodlouží smlouvu (obvykle u regulovaného nájemného to bývá vždy na 1 rok) - u družstevního to tak jednoduché není…
Ahoj Harpyje,
vím, že na to je těžká rada, ale chtěla jsem se s Vámi poradit.
Přemýšleli jsme jít na vyšší částku asi těch 69,5kč/m2. (Požadované minimální nájemné je ve výši 40 Kč za m2 měsíčně (ceně je již zahrnuto nájemné za předměty vybavení bytu, nejsou zahrnuty služby spojené s užíváním bytu).
Z Ostravy se stěhovat nehodlám, bydlím tu odmalička, ale tam kde bych chtěla bydlet, jsou ceny bytů šílené (Zábřeh).
A podnájem, to jsou u nás taky šílené pálky jen za garsonku chtějí 5,400,–. Momentálně bydlíme u tchýně, té dáváme 3.200,–. a už je na čase zvednout kotvy. Ahoj Petra ![]()
Petro, tak hlavne, aby Vam to vyslo. Presne jak pises, ono je take treba zohlednit v jake jsi situaci - a pokud je bydleni s rodici uz tezke, pak i vyssi cena za samostatny najemni byt muze byt pro vsechny zucastnene prijemnejsi.
u toho státního bytu je take podstatne, na jak dlouho bude podepsana smlouva, a jak by se ta cena pripadne zvysovala během let…Jen tedy jeste jeden postreh, jestli tedy uvazujete o temer 70 Kc, a opravdu byt chcete ziskat, pak bych sla rovnou na 70,50Kc. (kdyz prodavas, je dobre nabizet cenu s devitkou na konci, kdyz ovsem kupujes, je to presne naopak - je to stejna situace jako treba u aukci
Zvaz to, je to jen koruna a pritom sance muze byt mnohem vyraznejsi… H.
PS: koukala jsem na fotky- pekny byt.
Ahoj tak my mame mestsky byt o rozloze 92m2 podlahove plochy, 89m2 zapocitane plochy 5+1 a cisti najem je 16,55
kc/m2 cili 1480Kc + se plati za spolecne prostory a vytah a sporak......a to je i s najmem 1636 Kc
Ted od 1.2 se zveda najem o 17,22%
No a ktomu si zapocitej zalohy na TUV, plyn, elektrinu a jine........my platime mesicne kolem 7000
NAstesti, ted je v jednani odkupovani od mesta budeme ve svem
Je to Jablonec n/Nisou
Ahoj Harpyje,
teď jsem koukala na ministerstvo a je tam kalkulačka na výpočet nájemného, cena by se zvyšovat neměla. Nájem je na 12 měsíců, a když platíš, tak se Ti to prodlouží zase na další rok.
Je tam taky nařízení, a za m2 chtějí teď v Ostravě 30,64kč/m2, tak jsem taky uvažovala jestli nedat jen dvojnásobek 61,24, ale mám strach z toho požadovaného minima, byt je opravdu moc pěkný, a okolí taky pěkné, můžeme chodit na procházky do nedalekého lesa, i chráněná oblast je nedaleko. A přitom jsou je všechno blízko. Tak zase uvažuji jestli dát 73,50. Jinak s těma cena, mi stejně radila i mamka. ![]()
A k žití s tchyní, tak to je kapitola sama pro sebe. Je hodná, ale dva roky jsou dva roky.
Petro, snad mas jeste par dni na premysleni: proste urcite to jeste zvaz. tech 73 za metr uz je vazne dost, aby sis pak treba nenadavala.
kdes nasla, ze v Ostrave je ted aktualni najem 30,46? Ja jsem cca tuto castu nasla jako cilovy stav najemneho v Ostrave v roce 2010 u regulovanych bytu 1, kategorie (teda kategorie uz nejsou, ale proste byty, ktery jsou kvalitni a nemaj snizenej najem). To je rozhodovani, co? a kdyz je v prijemne lokalite, tak je jasne, ze ho chces ziskat. No napis, az se nakonec rozhodnes… H.
Ahoj Harpyje, čas ještě máme do 1.2., to už musím odeslat. Našla jsem to na http://www.mmr.cz/index.php?… v příloze č. 3. Určitě Ti napíšu, ještě to zvážíme, ale kdyby mi v tom tak někdo mohl pomoci, tady je opravdu každá rada drahá. ![]()
Ted se zasmejes: ja jsem se smala pred par dny taky.
Ta tabulka č. 3 - je fakt divne nadepsana. ale to cilove najemne je fakt k roku 2010
. jsme to resila s hooodne vysokymi odborniky.
Zkusim to vysvetlit (ale je to formular, proste v tom logiku nehledej)
Existuji ted vzhledem k deregulaci jakesi vzorce - kde vzdy musis vlozit „cilovy stav k roku 2010“ - a ten je v te tabulce. to ze je v nazvu tabulky napano, ze je to pro rok 2007 znamena, ze pro vypocet do vzorce najemneho v roce 2007 mas pocitat s cilovym najemnym v roce 2010 tu castu 30,46. Ono se totiz na zaklade zmen na trhu s byty muze cilove najemne jeste menit, ale ted, v roce 2007 to vypada, ze v roce 2010 bude cilove najemne v Ostrava 30?46 Kc za metr. Desne zmateny, co? asi se to neda moc pochopit. a neni to podstatny. Podstatny je jen to, ze ted, se i v nejlepsich regulovanych bytech v Ostrave plati jeste podstatne min - ted uplne hadam, rekla bych tak neco kolem dvacky. (mozna proto navrhuji tu 40Kc za metr, jako dvojnasobek soucasnych cen. ale to se jen dohaduju.
Bože, kdyz to po sobe ctu, tak to asi nepochopis
, ale snad to neni tak dulezite…