Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Obecně platí zásada, že mlíko se tvoří hlavně v noci, takže přikládat nejvíc v noci. Zkus si sehnat ve svém okolí nějakou laktační poradkyni.
Já jsem si sama sobě řekla, že taky nejím přesně na čas, ale tehdy, kdy mám hlad, takže jsem malýho kojila tehdy, kdy měl hlad…
Já jsem vždy přikládala dle potřeby, když syn ublinkával, tak jsem se snažila mít rozestup alespon hodinu a půl, ale někdy to byla jen hodina, nechtěla jsem ho nechat plakat hlady. Časem se to různě upravovalo, jsem zastáncem toho, že dítě si samo řekne, jak často potřebuje kojit, já taky nemám hlad podle hodinek.
Nejlépe zalézt obě pod deku - kůži na kůži a nechat to na přírodě
Hlavně žádný pevný časy a žádný vážení.. Uvař si třeba vývar a hodně pij.. Nech jí ať si cucá jak bude chtít - i v noci.. Je to otázka nabídky a poptávky, čím víc bude cucat, tím víc bude mlíka.. Časem se to ustálí a najedete si na nějakej vám vyhovující režim..
@Anonymní píše:
Zdravím všechny maminky,
mám doma týdenní miminko a stále bojuju s kojením, v porodnici malé zavedli příkrm, ten se snažím odbourávat, ale nějak se mi to nedaří. Malá mi trošku zlenivěla, když jsem jí přiložila, párkrát pocucla, prsu se pustila a začla vyvádět… to se nám už trochu podařilo zlepší, přisaje se, kojím jí třeba i 45 minut, prsa střídám, ale i tak nemá dost. Třeba mi u toho usne, jak s ní pohnu, rozpláče se a je k neutišení. Včéra jsem tu měla doktorku, ta mi řekla, že tím, že je malá poměrně velká, mám jí přiládat nejdřív za dvě hodiny, ale to mi malá po kojení propláče
Nevím, jaký si zvolit režim toho příkládání, aby to bylo v pořádku a malá byla spokojené napapaná mého mléka a já nemusela sahat po příkrmu aby neploplakala půl dne
Já přikládala kdykoliv dítě chtělo. prvních pár dní byl syn přicucnutý i hodinu (měl silnou žloutenku tak u toho odpočíval) postupně se doba kojení zkracovala, až pil nějaké 3-5 minut a pak už si jen dumlal.
A hlavně mléko je i pití, takže držet dítě třeba 2 hodiny o žízni taky není žádná lahoda…
Přikládat alespoň co dvě hodiny (častěji to nemá moc smysl, protože dřív se Ti mlíko stejně nevytvoří, tak abys malou zasytila). Kojení je o nabídce a poptávce…Pokud dítě předá slinami do tvého těla informaci o hladu, bude tvoje tělo mléko vytvářet podle této poptávky. Mně na rozkojení pomáhalo přikládat miminko co dvě hodiny, hodně pít tekutiny (vodu, čaje), pravidelná strava (hlavně polívky), napařovat prsa (před kojením jsem si vlezla do sprchy a sprchovala prsa velmi teplou vodou a masírovala si je).
Hlavně se nestresuj a jak radila @lleennttiillkkaa zkus si třeba najít laktační poradkyni, může hodně pomoci ![]()
Držím palečky ![]()
Zdravím,
u takto malého miminka je podle mě běžné, že kojíš v podstatě pořád. Rozhodně bych to neomezovala na dvě hodiny. Kojení musí být ale efektivní, dítko musí sát a né si prso jenom dudlat a pospávat u něj. Takže pokud bumbá, nechala bych délku a četnost kojení na potřebách dítěte. Z toho co píšeš, mi připadá, že si z tebe malá dělá živého dudlíka. Znám to z vlastní zkušenosti. Jako nezkušená matka jsem žila v domnění, že mám málo mléka. Syn chtěl být u prsa pořád a jak jsem ho odpojila, hned spustil. Pak jsem si půjčila váhu a zjistila jsem, že náš drobeček za 5 minut vyžunkne 200 ml mlíka a pak si jenom dudlá. Vážení po kojení ti ale zásadně nedoporučuji, je to blbost a zbytečně tě bude stresovat, kolik dítě vypilo či nevypilo.
Pročti si už zde tolik zmiňované stránky kojení. net, tam je vše kolem kojení moc hezky popsané. A když si nebudeš jistá, pozvi si domů laktační poradkyni, abys byla klidná. Ta ti se vším poradí a překontroluje, jestli máš správnou techniku kojení. ![]()
Příspěvek upraven 10.04.13 v 11:05
Taky se připojuji s kojením podle potřeby. Dělám to od narození už 4,5 měsíce, nikdy jsem nepřikrmovala a všechno v pořádku. Když si řekne, kojim, jak je pánovi libo.
Nechala bych to na ní, zvlášť pokud máš jen jedno dítko… Tohle omezování často bývá začátek konce kojení…
Bože já mám na ty doktorky vztek, ženský tohle by se mělo už řešit, to není možný! Dítě v týdnu prakticky pořád pije, co je to za doporučení, kojit jednou za dvě hodiny? Vždyť jen ubližují! To by se mělo nějak začít hlásit, když jim maminka bezmezně věří, tak je to pro mimčo docela průšvih, ať odevzdají diplomy, tohle už je za hranicí.
Ahoj, já měla malého lenocha-museli jsme kojit s kloboučky ty se podařilo po třech měsících odbourat. Jinak já to u malé měla tak, že jsem nakojila-i třičtvrtě hodiny to trvalo a pořádně nechala odbrkat a po 20 min. jsem ji musela dožduchat jinak byl jekot a po dvou hodinách nanovo, když byl sprut tak jsem kojila klidně po půl hodině. Určitě bych dítko neomezovala jen protože je větší. Jinak pro podporu laktace doporučuji smetanové omáčky a zasmažené polívky. Neboj ono to nakonec pujde
.
U kojení je nejlepší režim neřešit a prostě malé dej prso kdykoliv bude chtít, na tyhle chytré rady, kojit nejdřív po hodině atd. se vyprdni, to je v mnoha případech začátek konce kojení. Já jsem první měsíc snad jenom kojila a přebalovala ale pak se to ustálilo, tak vydrž, půjde to.
Přikládej jak malá bude chtít, určitě i v noci, to se mléko tvoří nejvíc, zkus kojící čaje, Gravimilk, homeopatika na podporu laktace, samozřejmě je nutné dostatečně pít a jíst…na doktorku se vyprdni a řiď se svým miminkem ![]()
Ze spojení slov režim a kojení mám osypky
Žádný režim, dítě si řekne, já jsem jen pochodující mlíkárna. Třetí měl ty první tři týdny taky poměrně náročné, byl to jeden nekonečný spurt s kojením snad furt, když nespal nebo nebyl na prsu, tak řval, peklo. Porodní váhu měl 4kg. Ale upravilo se to, stačilo chvíli vydržet. Teď už je to zase běs, rosou mu zuby ![]()
Týdenní miminko bych zavinula http://i-vet.blog.cz/…inko-v-okoli aby se cítilo v bezpečí, které mu jinak poskytuje tvoje přítomnost. Nebude se pak lekat, snáz usne… Já jsem to dělala tak, že jsem ho zavinula, nakojila na posteli v leže a pak jsem malíčkem vypáčila prso a rychle zmizla, on třeba jednou dvakrát hejknul a pak spal dál
Pokud ti u toho usina, je to obvykle proto, ze se tok mleka zpomaly. kdyz zacne klimbat, tak to prso pevne stiskni, zvysis v nem tak tlak a zacne to tect rychleji, mela by se probrat a sat. urcite neres casovani. bordel doma taky neres
kojit a spat ![]()
Zdravím všechny maminky,
… to se nám už trochu podařilo zlepší, přisaje se, kojím jí třeba i 45 minut, prsa střídám, ale i tak nemá dost. Třeba mi u toho usne, jak s ní pohnu, rozpláče se a je k neutišení. Včéra jsem tu měla doktorku, ta mi řekla, že tím, že je malá poměrně velká, mám jí přiládat nejdřív za dvě hodiny, ale to mi malá po kojení propláče
Nevím, jaký si zvolit režim toho příkládání, aby to bylo v pořádku a malá byla spokojené napapaná mého mléka a já nemusela sahat po příkrmu aby neploplakala půl dne 
mám doma týdenní miminko a stále bojuju s kojením, v porodnici malé zavedli příkrm, ten se snažím odbourávat, ale nějak se mi to nedaří. Malá mi trošku zlenivěla, když jsem jí přiložila, párkrát pocucla, prsu se pustila a začla vyvádět