Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Je to v podstatě tvůj bratranec z druhého kolena. Příbuzní určitě jste.
Tak jeho dědeček je strýc tvého otce nebo matky, což je myslím dost blízký příbuzenský vztah na to abyste spolu něco měli, pokud to myslíš takto.
Tzv. druzí bratranci (krajově i jiné názvy), ale z hlediska dědické posloupnosti už příbuzní nejste.
@Luboš P píše:
Tzv. druzí bratranci (krajově i jiné názvy), ale z hlediska dědické posloupnosti už příbuzní nejste.
Z dědické ne, ale geneticky pořád jo.
@lexiik blízký příbuzenský vztah to rozhodně není… Vždyť je u nás legální i sňatek mezi bratrancem a sestřenicí (což si teda já osobně neumím představit
) , takže bratranci z druhého kolena jsou mnohem víc v pohodě…
@milktea to není pravda, u tzv. „druhých bratranců“ mizí riziko vrozených vad u jejich dětí na minimum. Pravděpodobnost, že budou mít postižené dítě je stejná jako u nepříbuzeneckého páru. Dělala se na to studie ![]()
Příspěvek upraven 22.02.19 v 11:17
příbuzní jste, (u nás se říkávalo sestřenice, bratranec z prvního kolene a sestřenka, bratránek z druhého kolene). Vy jste to druhé koleno.
Nicméně dle zákona je všechno v pořádku a geneticky, no asi tak na hraně. Tam je průšvih - respektive zvýšená pravděpodobnost genetických vad hlavně v bližších příbuzenských svazcích (proto je to i zákonem ošetřeno).
Takže jestli se toho bojíš z tohohle hlediska, tak bych byla v klidu. Ale nejsme tu genetici, že jo… ![]()
U nás se tomu říká stříně. Vaši rodiče jsou bratranci nebo sestřenice. Jako je to příbuzenský vztah no.
@lorelai947 píše:
@milktea to není pravda, u tzv. „druhých bratranců“ mizí riziko vrozených vad u jejich dětí na minimum. Pravděpodobnost, že budou mít postižené dítě je stejná jako u nepříbuzeneckého páru. Dělala se na to studiePříspěvek upraven 22.02.19 v 11:17
nemusí mít postižené dítě, ale neříkej mi, že nemají podobnou část genů… jinak mě osobně by takové partnerství divné nepřišlo ![]()
@Anonymní píše:je trochu podivná, přece to, že jsou v nějakém příbuzenském vztahu je jasné.
Tak me zajima jestli jsem s tim muzem v nejakem pribuzenskem vztahu.
@milktea píše:
nemusí mít postižené dítě, ale neříkej mi, že nemají podobnou část genů… jinak mě osobně by takové partnerství divné nepřišlo
však to neříkám ![]()
Zdravim. Mame nejaky pribuzensky vztah s muzem…kdyz nasi dedecci byli bratri. Nevim jak jinak to popsat. Muj dedecek a jeho byli bratri. Tak me zajima jestli jsem s tim muzem v nejakem pribuzenskem vztahu. Nemuzu to nejak najit nikde.