Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V tomto věku všeobecná průprava formou her v organizacich typu Sokol, Gymnathlon, cvičení v mateřském centru, plavani.
Nic jiného nemá smysl (jednostranná zátěž, tak na výkon a nutnost disciplíny, chápání a schopnost plnit pokyny).
A hlavně se zklidní ty a neblbni. Není nic horšího než ambiciózní rodic co chce mít ze sotva odrostleho batolete profi sportovce, modelku, doktora, právníka, ajtajka…
@Anonymní píše: Více
Takovej klasickej triketak, ne?
Mame doma 2,5 letou slecnu a je taky k nezastaveni. Chodime do Sokola, nejradsi by behala celej den za micem, kolo miluje. Pres leto chci zapracovat na plavani.
Jinak pises profesionalni sport, ten bude ve vetsine pripadu vzdycky drahej.
Příspěvek upraven 26.05.24 v 12:50
Určitě mrknout na skol případně gymnastika/atletika (nějaké všeobecně pohybové hrátky) a do budoucna nechat vyzkouset lezení. To je dobre jak pro tělo tak pro hlavu
Nebo pak i plavání je super na vybití energie
Jestli je ADHD, tak se musí hlavně naučit s tím pracovat, to je základ. Což nemůže umět ve 3 letech.
Ve 3 letech, pokud on nemá něco co vyloženě chce, bych ho dala na všestranný rozvoj,. Sokol, přípravka, atd…. Ovšem pokud je ADHD může mít problém udržet pozornost, zvládat pokyny trenéra, atd….
Jako když ho srovnám s jinými dětmi stejného věku, tak on je prostě vždy nejaktivnější, totální raketa. Ale taky opravdu hodně šikovný.
@Svistice
Neboj se, neblbnu
A rozhodně v tomto nejde o moje ambice. Jen si sama pamatuji, jak mají puberťáci křehké sebevědomí a ráda bych mu pomohla, aby v něčem pozitivně vynikal. Mně to třeba mrzelo, že ačkoli jsem taky byla pohybově nadaná, tak mi rodiče nedali možnost dělat něco na závodní úrovni.
Ale jak píšu, rozhodně ho do ničeho nebudu nutit, jen chci nabídnout.
Bohužel teď žijeme v místě, kde nejsou žádné možnosti, kam ho přihlásit, ale na podzim bychom se snad měli stěhovat do většího města a určitě se poohlédnu po Sokolu a pod.
Mám tedy dítě již dospělé v profi sportu a tedy i tyhle kluci mají vzdělání, protože může přijít úraz, atd….a končí. Takže maturita jasná volba u všech.
Jinak je to o hrozné moc času, penězích. Musí se tomu přizpůsobit rodina a hlavně ale to musí chtít dělat to dítě. Vydržet a chtít se zlepšovat, ustát ten tlak, atd…. Protože to v prvé řadě je o tom dítěti ![]()
No, s těmi pokyny trenéra to tak zatím je. Zkusila jsem ho vzít na kroužek rugby a to nefungovalo, ten trenér tam vymýšlel různé edukační věci s barvami atd… Ale o tom přeci rugby není! Asi se chtěl zalíbit maminkám, že se tam děti naučí barvičky a počítat. Ale syn potřebuje jednoduché instrukce a dostat pořádně do těla, má v sobě úplný přetlak energie.
Ale podle mě to byla chyba trenéra. Počítat ho můžu učit doma sama, ale rugby s ním v obýváku hrát nejde
( i když někdy to tak u nás skoro vypadá
)
Ve 3letech je na nějaký konkrétní sport brzo. U nás třeba klub atletiky má pohybovou přípravku pro takhle malé děti. Nebo na plavani bych ho přihlásila.
Však píšu kromě jiného. Všeobecný rozvoj je pro mě priorita. Navíc máme v rodině chlapy šikovné rukama, takže určitě bude i hodně kutit s vrtačku atd, to taky miluje, mohl by z něj být šikovný řemeslník.
Ale když už musíme být denně tolik hodin venku, tak proč ho i nepřipravovat na nějaký případný sport.
Hledat nějaký vyloženě sportovni oddil má smysl až pro školáka
Do té doby opravdu déčku postaví sokol, nějaká sportovní přípravka, plavání v kombinaci s tím, že ho rodič zkusí postupně učit na obojích bruslích, koloběžce, kole, lyžích, naučí ho placat raketou (tenis, benbinton, když dosáhne na stůl tak pingpong), vezme ho třeba do lanového parku pro prcky, koupi mu florbalkunebo hokejku a bude s ním chvilku honit balónek na hřišti.
A nějaké pubertální mindraky neřeš. Do té doby spousta času, ono i to tvé teď pohybové šikovné sikovne dítě můžou vrstevníci hravě předbehnout i v tom sportu. Děti dozrávají různým tempem a mají na to v podstáte do té puberty čas.
Příspěvek upraven 26.05.24 v 12:19
[
Ten trénink ty děti musí bavit a ne se u toho zničit. A ten rozvoj tam je celkově.
Tak ho znič pak 20 km na kole ![]()
A rugby s nim hraj někde na hřišti.
Kluci při kontaktním sportu měli i bazén, gymnastiku, atd….
Promiň, sle začínám mít pocit, že si z nás děláš srandu.
Příspěvek upraven 26.05.24 v 12:24
Jinak já úplně nesouhlasím, že aktivní sport by se měl hledat až školák, třeba u toho fotbalu ty vzorce mezi 5-6 rokem jsou důležité. Ale zase ne ve 3 letech, to ať zkusí přípravku někde.
Jinak akční 3 leté bude akční i mezi tréninky ( ty budou tak 1× týdně), takže k tomu stále budeš dělat ten milion aktivit hodin okolo…. To ve 3 letech hodiny týdne nevytrhne. Rozvíjej ho, uč ho … Kopejte spolu, hrajte tenis, jezděte na kole …. 1× týdně Hošek do Sokola, ať se učí poslouchat a je mezi dětmi … a uvidíš ….
Male dite nema mit jednostranou sportovni zatez ani neni uplne optimalni ho zamerit jen na jeden sport. Skala pohybovych aktivit by mela byt pokud mozno co nejsirsi. Nase dite v tomto veku chodi do plavani, gymnathlonu a brzy pridame atletickou skolicku. Zbytek pohybu, jako kolo, prolezacky, herny, lezeckou stenu a podobne, zajistujeme v ramci rodinnych aktivit.
Syn je velmi hyperaktivní, má opožděný vývoj řeči i určitou abnormalitu v obličeji. Bojím se o něj, že časem bude mít mindráky, podpořené ještě tím, že ho učitelé ve škole budou nenávidět, protože pro ně bude obtížný atd.
A napadá mě, že KROMĚ JINÉHO by mohlo být dobré ho vést ke sportu, aby ta jeho hyperaktivita alespoň někde byla přínosem a pomohlo mu to k sebevědomí. Je pohybově velice nadaný, silný, rychlý, odvážný, se skvělou rovnováhou. Aby ne, on se za celý den nezastaví, tak má hodně natrénováno. Miluje ježdění na kole (ještě bez šlapek, ale to jen proto, že jsem mu je zatím nedala), cokoli s míčem, lezení po opičích dráhách, v podstatě se nadchne pro jakýkoli pohyb.
Nevím, jestli bude schopný si v budoucnu vydělávat „hlavou“, tak mě napadlo zkusit najít sport, který by, pokud by chtěl, mohl v budoucnu dělat profesionálně. Samozřejmě pokud by ho to nebavilo, tak ho nebudu nutit. On ani není typ, který by se do něčeho nutit nechal. Je mi jasné, že to bude fungovat, jen když pro to bude mít vášeň.
Nechci fotbal, protože tam dochází k mikropoškození mozku při dávání hlaviček. A rozhodně ne parkour, byť na něj má nepochybně vlohy. Na basket nejspíš nebude mít výšku. O hokeji jsem slyšela, že je hodně drahý.
Zatím je to spíš jen teoretická úvaha, protože je jasné, že chci aby dělal, co ho baví, a rozvíjel se celkově. Takže si denně kopeme a házíme s míčem, jezdí na balančním kole, vyleze kam se dá, teď jsem mu pořídila raketu, tak se učíme pinkat s raketou. Ale zároveň vím, že pro profesionální sport se musí začít brzy, tak už o tom přemýšlím, aby mu neujel vlak.