Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý podvečer, v září nastupuje moje dcerka do školky a řeším její vlasy. Má je momentálně po lopatky, bez ofiny ( docela husté, rovné a,,kluzké ). Problém je, že jakýkoli účes jí dlouho nevydrží… culík se během chvíle povolí, cop se rozplete, sponky sklouzávají a visí jen za pár vlásků. Od vstávání do oběda jí vlasy upravuji snad 8×. Napadlo mě proto, jestli by pro školku nebylo praktičtější kratší mikádo i třeba po uši, případně s ofinou. Na druhou stranu nevím, jestli by ofina nebyla naopak další starost. Zajímaly by mě hlavně zkušenosti učitelek ze školek. Upravují učitelky dětem během dne často účesy, nebo na to při běžném provozu není moc prostor? Co se vám ve školce osvědčilo nejvíc…dlouhé vlasy v culíku/copánku, nebo kratší střih?
U nás bylo jediné kritérium to, že při činnostech nesmí dětem padat vlasy do očí. V podstatě mi hned na začátku bylo řečeno, že sponky jsou nutnost.
Co se týče udržování účesu, tak z mojí zkušenosti si učitelky chtějí ulehčit práci, takže při nejbližší příležitosti holkám naprosto příšerně utáhnou culík, aby jim pokud možno až do odpoledne nespadla gumička. To je samozřejmě pro vlasy katastrofa, takže pokud by šlo vytvořit účes bez gumiček, který nepadá do obličeje, byl by to ideál.
Učitelky podle mě účesy moc často upravovat nemůžou. Třeba u nás je ve třídě asi 15 holek s dlouhými vlasy, to by pak nedělaly nic jiného.
Napadá mě nějaký kratší účes s čelenkou třeba, ale i ta musí na hlavě vydržet aspoň pár hodin. Ofina ve školce nevadí ničemu, jen se pak samozřejmě musí každou chvíli zastřihovat, což je otrava.
Dcera má něco takového s ofinou a nosí čelenky, aby jí při jídle/tvoření nepadaly vlasy do očí. Čelenku si zvládá upravovat sama. Je to teda z důvodu, že nic jiného jí nesluší.
Edit: u kadeřnice je kvůli stříhání častěji než já 😄
Příspěvek upraven 15.06.26 v 20:37
U nas ve skolce ma vetsina holcicek vlasy polodlouhe nebo dlouhe. Nekdy rozpustene se sponkami, culiky, copanky… nosi vsechno. A po spani je ucitelky cesou a jako klobouk dolu co jim jsou ochotne vytvaret.
A máte dobré gumičky? Mě se osvědčil jen jeden tip které fakt drží. Jiné padají a nedrží vůbec
Nějak si neumím představit v čem by krátká ofina měla dělat problém.
Jinak u nás učitelky holkám dělají culík a klidně zvládnou i sponky, pokud jim nějak extra nekloužou. I jsem viděla učitelku zaplétat cop.
Máme ve tříde asiatku s těmi nejrovnějšími a nejkluzčími vlasy jaké jsem kdy viděla a jediné na co se dá spolehnout je, když má dva tenké copíky co stranách hlavy jako takovou přírodní čelenku.
Jinak utahuju culíky a opravuju sponky průběžně celý den automaticky všem, ale vím že to nedělá každý.
U nás mají holčičky na hlavě cokoliv, nikdo to neřeší. Vím, že učitelky po spaní i přes den holčičky upravují, když je třeba.
Naše divoženka má vlasy po lopatky a ofinku, protože ani culík, ani copánek a sponky nechce.
I kdyz bude mit ofinu a mikado, tak ty vlasy podle mne stejne do toho obliceje padaji, kdyz se clovek nadkloni nad jidlo atd.
Jako clovek, ktery ma trauma z toho, ze mne do prvni tridy silene ostrihali, jen aby me nemuseli cesat, tak ja bych to dceri neudelala. Navic jsem zaujata proti ofinam, protoze ja i dcera mame vlnite vlasy. Ale predpokladam, ze na rovnych vlasech to bude vypadat lip.
Jinak ucitelky deti prubezne cesou, kdyz jim to pada do oci. Dceri teda ucesy drzi, takze potrebuje ucesat jen nekdy po spani.
A takový ten francouzský cop zapletený od vrcholku hlavy jsi zkoušela? Ten drží dobře mojí dceři s jemnými kluzkými vlasy. Vždy ho chtěla i zaplést na cestu busem, když někam jeli se školou a jeli přes noc. A ještě lépe drží cop ve stylu „rybí kost“ zkus si to dohledat na YouTube. Jen teda dost trvá, než se uplete.
Dcera měla v MŠ dlouhé vlásky. Má je hodně husté. Dělala sem ji copánky, culíky. Nikdy nebyl problém.
Obě mé dcery mají dlouhé vlasy i dlouhé ofiny a vždy to tak chtěly.
Asi bych se dcery zeptala.
Ja mam obě holky sportovkyně a stylingem to ani jinak mít nemohou, mikádo fakt nehrozí, natož ofina.
Maji předepsaný účes už od přípravky, kdy byly malé.
Ani jedna by krátké vlasy, mikádo, natož ofinu nechtěly a já jejích přání respektovala.
Ma mati mi nástupem do školky nechala udělat střih styl Bajaja. Mela jsem krásne, zdravé, husté a dlouhé vlasy a nikdy jsem ji neodpustila, co mi nechala na hlavě udělat, tak hlavne ze to bylo pohodlné, az na to, že vůbec…pokud chce holka dlouhé vlasy a je ochotna si je nechat učesat, tak bych to respektovala.
Například ve školce mi ani jedna z dcer nepřinesla domu vši, to až obě na ZŠ. To ještě občas bývají takove argumenty…
@Maggdallena píše: Více
Asi mají doma syny a česání dlouhých vlásků si užívají ![]()
Řeš to, co se Tobě a hlavně dcerce líbí. Ony ty učitelky jsou (měly by být) osoby, které mají malé děti rády, i se všemi jejich typickými znaky, které jemné vlásky jsou.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.