Jaký systém ve financích
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Všechno si psát. Dopředu odeslat spoření. A utrácet jen to co můžu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nikdy jsem nepochopil tohle škatulkování či obálkování. Snad jsem svéprávný a vím, co nakupuji a jestli na to vůbec mám. Pokud tohle někdo nedává, tak ať laskavě nechodí volit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to asi záleží na člověku.
Já mám sice tři běžné účty, ale ne kvůli šetření/hlídání financí. Stačil by mi jeden běžný. Umím počítat a vím kdy mám co zaplatit a kolik si tedy mohu dovolit vyhodit za méně zbytné věci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa píše:
Nikdy jsem nepochopil tohle škatulkování či obálkování. Snad jsem svéprávný a vím, co nakupuji a jestli na to vůbec mám. Pokud tohle někdo nedává, tak ať laskavě nechodí volit.
Mě obálkovka vyhovuje pouze u spořících účtu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My máme na běžných účtech nechané částky na nějaký běžný provoz vč. různých náhlých výdajů (takže každý tak cca do 100 tisíc, máme každý „svůj“, i když finance vedeme společně, hlavně historicky, prostě jsme každý měli svůj účet a nějak nemáme potřebu to měnit, i třeba z bezpečnostních důvodů, kdyby jeden ztratil peněženku a podobně.). Větší úspory máme např. na spořících účtech, kde je to výhodnější, na tom běžňáku jsou úroky nula nula prd. Na běžné nám chodí mzdy, odcházejí odtud pravidelné platby, platíme z nich, vybíráme z nich… atd. Když se tam zas nastřádá trochu víc, tak to přepošleme na některý ze spořáků, kde je to zrovna výhodné.
Ale nejsme ani jeden typ, který by neuměl udržet korunu, takže nepotřebujeme nějaké obálkování. Ale abychom měli přehled, vedeme si domácí účetnictví, kam zapisujeme příjmy a výdaje, abychom třeba viděli, jak se nám pohybuje rozdíl mezi nimi, jestli nám ty peníze někde zbytečně netečou a podobně.
Manžel, který platí raději v hotovosti, si schovává účtenky a pak to zapisuje, já platím skoro vždy kartou, takže to sepisuju podle pohybů na účtu. Ke konci každého měsíce se nám v naší tabulce vyhodnocuje suma příjmů, výdajů, kolik máme celkem ušetřeno a tak (teda ne že bychom si každého posledního v měsíci k tomu sedali, kolikrát to třeba děláme i dva, tři měsíce zpětně, ale snažíme se zkrátka sledovat nějaký trend).
- Citovat
- Upravit
@Zumpa píše:
Asi tak, no…
mám jeden účet a z toho jedu, průběžně si kontroluju zůstatek, třeba třikrát do měsíce, jestli sem něco nepřečápla (když se hradí víc věcí najednou - tábor, oblečení, nějaký lístky na muziku, tak se to pak sečte ani člověk neví), ale vesměs mám přehled.
Jediné, co dělám, že si odkládám určitou částku na spořící účet, kde tvořím „železnou rezervu“, a dávám tam jen tolik, abych do toho nemusela co dva měsíce hrabat, protože nevyjdu ![]()
Pokud nebude peněz zbývat, velmi dobře vím, kde mám rezervy a kde bych musela začít šetřit
![]()
Příspěvek upraven 10.06.22 v 13:31
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
My máme na běžných účtech nechané částky na nějaký běžný provoz vč. různých náhlých výdajů (takže každý tak cca do 100 tisíc, máme každý „svůj“, i když finance vedeme společně, hlavně historicky, prostě jsme každý měli svůj účet a nějak nemáme potřebu to měnit, i třeba z bezpečnostních důvodů, kdyby jeden ztratil peněženku a podobně.). Větší úspory máme např. na spořících účtech, kde je to výhodnější, na tom běžňáku jsou úroky nula nula prd. Na běžné nám chodí mzdy, odcházejí odtud pravidelné platby, platíme z nich, vybíráme z nich… atd. Když se tam zas nastřádá trochu víc, tak to přepošleme na některý ze spořáků, kde je to zrovna výhodné.Ale nejsme ani jeden typ, který by neuměl udržet korunu, takže nepotřebujeme nějaké obálkování. Ale abychom měli přehled, vedeme si domácí účetnictví, kam zapisujeme příjmy a výdaje, abychom třeba viděli, jak se nám pohybuje rozdíl mezi nimi, jestli nám ty peníze někde zbytečně netečou a podobně.
Manžel, který platí raději v hotovosti, si schovává účtenky a pak to zapisuje, já platím skoro vždy kartou, takže to sepisuju podle pohybů na účtu. Ke konci každého měsíce se nám v naší tabulce vyhodnocuje suma příjmů, výdajů, kolik máme celkem ušetřeno a tak (teda ne že bychom si každého posledního v měsíci k tomu sedali, kolikrát to třeba děláme i dva, tři měsíce zpětně, ale snažíme se zkrátka sledovat nějaký trend).
Jako pěkný, ale co třeba sdílená appka kam si to zapíšete rovnou a sama to hned vyhodnotí?
Já si při zajímavost asi 4-5 měsíců píšu výdaje, abych věděla jaké jsou me náklady až mi klesne mateřská na rodicak. Když zaplatim, zadám platbu. Kdybych měla cekat dva měsíce. Tak tam nemám půlku věci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa píše:
Chápu to, někomu to pomáhá s ovládáním. Někteří lidé prostě nejsou přirozeně spořiví, třeba dělají impulzivní nákupy. Vždyť blbý facebook má nej adiktology, kteří se tě snaží přikovat k obrazovce a přinutit nakupovat. To samé platí i obchodech a internetových newsletterech. Je to konstantní útok na pudy.
Jinak my máme 4 účty
- společný- nastavené automatické platby za el, plyn, voda, inet, pojistku, rozhlas a spoření pro děti, školka; platí se z něj nákupy z předem napsaného seznamu, oblečení a věci a dárky pro děti
- spořící- přesouváme vše, co ten měsíc nepředpokládáme utratit, sem (na nenadálé výdaje)
- vlastní účty- na svoje oblečení, boty, dárky pro ostatní, pohonné hmoty do auta, mám své předplatné dvtv a neplecha ukončena
. Manžel má zase svoje blbiny.
Dělení příjmů je následující:
sečtení povinných výdajů (+ nějaká rezerva) a porovnání poměru našich dvou příjmů a podle toho se podílíme na společném účtu. zbytek je můj a jeho pro sebe.
Když jsme začínali, tak jsem měla vyšší plat, teď po 3 letech na „rodičovské dovolené“ a 2 dětech mám samozřejmě nižší příjmy (zkrácený úvazek, RP a DPČ).
- Citovat
- Upravit
@Zumpa píše:
Miluju obálky
a volit chodím poctivě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hospodki píše:
Jako pěkný, ale co třeba sdílená appka kam si to zapíšete rovnou a sama to hned vyhodnotí?Já si při zajímavost asi 4-5 měsíců píšu výdaje, abych věděla jaké jsou me náklady až mi klesne mateřská na rodicak. Když zaplatim, zadám platbu. Kdybych měla cekat dva měsíce. Tak tam nemám půlku věci
Nemám (a nechci) chytrý telefon.
Tak my se snažíme to psát průběžně, máme na cloudu excelovou tabulku, do které to dáváme, ale prostě někdy se člověk nedokope a dělá to až delší dobu zpětně. Ty dva měsíce je takový extrémní případ, většinou se k tomu aspoň jednou měsíčně dostanem. Tím, že platím většinu věcí kartou, tak to bez problémů dohledám třeba rok zpětně. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ja si píšu takové ty pravidelné platby, to pak odskrtavam, na jídlo máme cca pořád stejně (poslední dobou spíš trochu víc, nebo musím kupovat min blbosti) no a na výlety a zábavu pak co zbyde. Do obálek si dávám bokem akorát na takové ty větší nepravidelné platby (kroužky, tábory, nový spotřebič nebo kus nábytku, vánoce).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zumpa píše:
Tak ze tys to nepochopil, jeste neznamena, ze to pro jineho nema svoje vyhody. Sama neobalkuju, ale rozhodovat vzhledem k tomu o tom, kdo je hoden chodit k volbam… kdo si myslis, ze jsi?
- Citovat
- Upravit
Ja mam ucty 3. Jeden bezny, druhy ze ktereho mi odchazi pravidelne platby a jeden sporici. Po vyplate si poslu na ten „platbovy“ vzdy vic, abych se pak pri prubezne kontrole toho bezneho tak nejak instinktivne krotila
, co tam zbyde je na necekane vydaje, abych nemusela sahat do sporiciho.
- Citovat
- Upravit
Když jsem se učila s penězi zacházet (ne, fakt mi nebylo shůry dáno a nebyla jsem finančně gramotná sama od sebe), tak mi pomohl systém dvou účtů: Jeden, na který jsem hned po výplatě odeslala určitý obnos, bez kterého jsem se mohla obejít, a druhý klasický. Všechny pravidelné platby jsem vyřizovala hned po výplatě. Co mi na konci měsíce zbylo, jsem buď převedla na ten účet stranou, nebo jsme to nechala, podle toho, jestli jsem tušila nějaké větší platby příští měsíc. Volit jsem chodila ![]()
Teď už to máme s manželem nastaveno úplně jinak, ale pro začátek fakt doporučuju systém výše, časem se naučíš a nebude to tak bolet
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Anonym prosím.
Jaký systém se osvědčíl u vás? Pro sebekontrolu, uhlídát si že utratím jen tolik a ne více?
Vždy na jednom účtu nechám peníze na veškeré povinné platby. A pak na další účet převedu určitou částku která je na takové různé… jídlo, nafta do dvou aut, oblečení, obutí, divadla, kina, výlety, platby ve školce mimo školného, nějaká drogerie, prací prostředky, uklidové… někde jsem četla že třeba si na účtu nechají jen na to jídlo, drogerku a naftu… celý zbytek na spořící a z toho pak výlety, oblečení, boty atd… nebo jiný systém, který funguje? obálky třeba??