Lze dnes ušetřit na jídle či drogérii?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Lze dnes ušetřit na jídle či drogérii?
Děláte si třeba jídelníček na týden? Děláte vlastní kosmetiku? Docela mě zajímá, jak řešíte dětské snídaně (budu ráda i za recepty na vláčné „nedusící“ buchty či koláče), eventuálně i běžné recepty na 2-3dny pro dospělého chlapa. Jako nejsem úplně v krizi, ale ráda bych prostě něco málo ušetřila a třeba si zaplatila intenzivní kurz jazyka, na který mi ted nějak nezbývá a manželovi říkat nechci.
Děkuji za dobré rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak ono záleží, jak se stravujete a co nakupujete teď. Jestli jíte 3× týdne steak nebo máte 3× týdne kolínka s kečupem, protože na nic lepšího není.
U první varianty lze ušetřit hodně, u druhé asi nic.
Add snídaně, to se může odvíjet od věku dítěte, ten nepíšeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
Tak ono záleží, jak se stravujete a co nakupujete teď. Jestli jíte 3× týdne steak nebo máte 3× týdne kolínka s kečupem, protože na nic lepšího není.
U první varianty lze ušetřit hodně, u druhé asi nic.
Add snídaně, to se může odvíjet od věku dítěte, ten nepíšeš.
Já ani děti maso nejíme (kluci milují těstoviny, pečivo, sýry a vůbec mléčné produkty a sladké pečivo), jen manžel a občas vařím pro naše chlupaté mrchy. Mě stačí jedno jídlo denně, manžel má klasiku (snídaně, oběd, večeře a svačiny), 2-3× do týdně jí v práci a doma pak stačí polévka (vývary, zelnačka atd..), děti jedí 4-5× děnně (2 a 4roky). Šlo mi spíš o to, jestli se dneska vyplatí dělat třeba doma jogurt, domácí paštiku zavařit atd… eventuálně kdyby sem hodil někdo recepty právě na ty sladké věci, jako jsou buchty a koláče pro děti, to samé třeba na rohlíky, jestli se to vyplatí péct či už ani ne… no, asi to píšu zmateně, že ![]()
Příspěvek upraven 05.06.22 v 19:08
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží mj. na tom, co chlap jí a kde a za kolik to nakoupíš…
Třeba u obyčejnýho vepřovýho plecka je cenový rozptyl podle obchodu a akce/neakce od 69,–Kč do cca 170,–Kč… Kuchanej kapr vyjde kolem 150,–Kč, losos 600,–Kč/kg…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bse.pedro píše:
Záleží mj. na tom, co chlap jí a kde a za kolik to nakoupíš…![]()
Třeba u obyčejnýho vepřovýho plecka je cenový rozptyl podle obchodu a akce/neakce od 69,–Kč do cca 170,–Kč… Kuchanej kapr vyjde kolem 150,–Kč, losos 600,–Kč/kg…
![]()
![]()
No právě, já dřív nakupovala přes tesco online, ale v poslední době nic moc ani co se cen týká a ani co se týká kvality, takže chci nakupovat méně a třeba jsem chtěla začít dělat domácí „věci“.
Jinak lososa si manžel dá 2×mesíčně v sushi, ale tohle jí jen on, tak to zase tak děsné není, doma ryby nedělám. Většinou jídla z kuřecího a vepřového a pak naše bezmasé. No, ale třeba už nevím co péct, je sice dost receptů, ale já bych právě potřebovala jen ty, kde fakt třeba buchta vydrží 3dny měkká a vláčná, ale jsem asi naiva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak zavařit s evyplatí, pokud to nemusíš kupovat. Ono to dnes platí skoro u všeho, co musíš kupovat a zpracovávat, tam stejně neušetříš při dnešní ceně energií.
Jako třeba na šamponu teď ano, pokud jsi ochotná si natrhat třeba kopřivy a bydlíš v domě, kde to máš kde zpracovat, ale to je minimum a o to ti asi nejde.
A jídelníček dětí je tedy ne úplně vhodný pro děti jejich věku.
Ty jednou denně jíš, protože cheš ušetřit? To si docela zaděláváš na problém. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PetraMeli Mne teda co do peněz přijde, že se doma vyplatí dělat jen to, kde máš přístup k surovinám zdarma či za hubičku. Nebo pokud máš spoustu času.
Jako fakt se mi nevyplatí jet na samosber jahod a dělat marmeládu. Ti si raději koupím těch 10 skleniček, co třeba ročně zkonzumujete, v akci v supermarketu. Ale vyplatí se mi třeba udělat třešňovou marmeládu, když dostanu koš třešní od tchyne.
Pokud není rodina zmlsana, dá se usetrit jídly z levnějších druhů masa (jazyk, játra apod.), lusteninovymi jídly…
Snídaně dětem, kromě klasiky pečivo s něčím, nějaká ta buchta, tak třeba cornflakes nebo museli s mlíkem, jogurt/pribinak/pudink, toast, různé kaše, o víkendu omeletu.
Příspěvek upraven 05.06.22 v 19:19
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak paštiku dělám občas, když seženu jatra v akci a chce se mi, ale spíš kvůli chuti (a taky že tam nenamelu všechny hnusy jak do te kupované), dělám si domácí lučinu, toho udělám kýbl za pár korun, pečivo si taky dělám domácí (opět spíš kvůli chuti, při cenách mouky a energii nevím o kolik se mi to vyplatí finančně), zavařeniny pokud máš něco domácího, blbost zavařovat kupované ovoce. Buchty moc nepecu, to tady nikdo nejí, to spíš udělám chleba s marmeládou nebo třeba palačinky.
A co se týče drogerie, tak ušetříme, když třeba kupuju neznačkové zboží, například tu řadu z dm (denkmit, babylove apod) to je za zlomek ceny značkových výrobků a je to celkem kvalitní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PetraMeli píše:
No právě, já dřív nakupovala přes tesco online, ale v poslední době nic moc ani co se cen týká a ani co se týká kvality, takže chci nakupovat méně a třeba jsem chtěla začít dělat domácí „věci“.
Jinak lososa si manžel dá 2×mesíčně v sushi, ale tohle jí jen on, tak to zase tak děsné není, doma ryby nedělám. Většinou jídla z kuřecího a vepřového a pak naše bezmasé. No, ale třeba už nevím co péct, je sice dost receptů, ale já bych právě potřebovala jen ty, kde fakt třeba buchta vydrží 3dny měkká a vláčná, ale jsem asi naiva.
Měkký a vláčný vydrží skoro všechny buchty, když se nenechají válet v hicu na talíři, daj se do plastový krabičky do lednice a vyndá se jen pár kousků podle potřeby… ![]()
Na nákupech potravin se dá hodně ušetřit, když nebudeš objednávat dovoz z jednoho z nejdražších a nejhnusnějších krámů, ale dojdeš si na akce do Kauflandu, Penny, Lidlu…
A třeba maso je často levné i v těch řeznictvích přilepených u Penny marketů, jako třeba Procházka…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PetraMeli jestli chceš tip na vláčnou buchtu, najdi si na webu Apetitu recept na „litou bublaninu se švestkami“. Fakt vydrží 2-3 dny. U nás teda většinou ne, protože ten pekáček sníme pomalu ještě teplý
Dělala jsem ji včera ráno a teď tu mám poslední dva kousky chudáčky.
Za mě se domácí výrobou moc ušetřit nedá, pokud nemáš vlastní suroviny. Pokud jde o pečivo a rohlíky, tak tu kdysi i někdo porovnával náklady na výrobu s cenou kupovaných a bylo to o dost dražší (kor když započítáš i svůj čas a spotřebu energií).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PetraMeli píše:
Já ani děti maso nejíme (kluci milují těstoviny, pečivo, sýry a vůbec mléčné produkty a sladké pečivo), jen manžel a občas vařím pro naše chlupaté mrchy. Mě stačí jedno jídlo denně, manžel má klasiku (snídaně, oběd, večeře a svačiny), 2-3× do týdně jí v práci a doma pak stačí polévka (vývary, zelnačka atd..), děti jedí 4-5× děnně (2 a 4roky). Šlo mi spíš o to, jestli se dneska vyplatí dělat třeba doma jogurt, domácí paštiku zavařit atd… eventuálně kdyby sem hodil někdo recepty právě na ty sladké věci, jako jsou buchty a koláče pro děti, to samé třeba na rohlíky, jestli se to vyplatí péct či už ani ne… no, asi to píšu zmateně, žePříspěvek upraven 05.06.22 v 19:08
Buď kecáš nebo se hodlas zdravotně naprosto odrovnat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PetraMeli píše:
Tak já dělám jogurtovou buchtu a je fakt mňamka. Stačí 400g nebo 500g jogurtu, stejný kelímek mouky, půl kelímku kryst. cukru, prášek do pečiva,2 vajíčka, třetinu kelímku oleje. Zamícháš dáš ovoce, mě to chutná nejvíc s broskvemi nebo jahodami a posypeš drobenkou. Pečeš na 180 asi půl hodiny. Manžel včera snědl skoro půl plechu
A ty 3 dny vydrží, teda u nás ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
@PetraMeli Mne teda co do peněz přijde, že se doma vyplatí dělat jen to, kde máš přístup k surovinám zdarma či za hubičku. Nebo pokud máš spoustu času.
Jako fakt se mi nevyplatí jet na samosber jahod a dělat marmeládu. Ti si raději koupím těch 10 skleniček, co třeba ročně zkonzumujete, v akci v supermarketu. Ale vyplatí se mi třeba udělat třešňovou marmeládu, když dostanu koš třešní od tchyne.Pokud není rodina zmlsana, dá se usetrit jídly z levnějších druhů masa (jazyk, játra apod.), lusteninovymi jídly…
Snídaně dětem, kromě klasiky pečivo s něčím, nějaká ta buchta, tak třeba cornflakes nebo museli s mlíkem, jogurt/pribinak/pudink, toast, různé kaše, o víkendu omeletu.
Posledně když jsem kupoval hovězí jazyk, tak to bylo všechno, jen ne levný maso. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
Posledně když jsem kupoval hovězí jazyk, tak to bylo všechno, jen ne levný maso.
Nejlevnější maso je v současnosti asi sadomaso…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
Posledně když jsem kupoval hovězí jazyk, tak to bylo všechno, jen ne levný maso.
Hovězí nevím kolik stojí, u nás frčí vepřový. Tam jsi za kilo na nějakých 80 Kč? ![]()
@PetraMeli Jako je to tvoje věc, ale děti bych se snažila naučit na pestrou stravu včetně masa a ryb. Přežívat na sladkém pečivu a těstovinách fakt není výživove žádná hitparáda.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit