Finance a dítě
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Jde to! Taky je fajn mít velkou rezervu. Kupovat věci ve slevách a z druhý ruky. Třeba oblečení máj na sobě chviličku. Pleny vždy ve východním balení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To by slo, máte nějakou rezervu? Nebude to na vyskakování, budeš muset hodně přemýšlet co kupuješ, ale přežít se to dá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máme o trochu míň, mám rodičák na 7000, a jde to. Není to na víkendové nákupy oblečení, pro prcka nakupuju na vinted (to jsem si hlavně úplně zamilovala), ale hlad nemáme a je nám dobře 😊
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musíš mít rezervu, a počítat s tím, že na velké vyskakování to nebude.
Holt pojedete pár let v low cost režimu typu věci pro dítě z druhé ruky, žádné vyskakování typu zahraniční dovolená, restaurace, k narozkám a vánocům pro dospělé jen potřebné věci a pro širší rodinu jen pozornosti.
A pak co nejdřív zpět do pracovního režimu, ne se válet 4 roky s dítětem, protože „si to chceš užít“. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ideálně zkustě už teď žít z těch 33 000 + 8 000 a zbytek spořte. A uvodíš, jak vám to půjde a jak budete vycházet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice píše:
A pak co nejdřív zpět do pracovního režimu, ne se válet 4 roky s dítětem, protože „si to chceš užít“.
A co je na tom špatného? Děti jsou malé jen jednou, pracovat bude celý život. Dovolená a drahé věci nikam neutečou. Po rodičáku půjdu na poloviční úvazek, protože si chci děti užít, ne aby dítě vidělo mámu dvě hodiny denně unavenou z práce. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj všem, chtěli by jsme miminko, ale přemýšlíme jestli je na něj vhodná doba, co se týká situace ve světě, zdražování - finance.Je nám 22 (ona), 25 (on). Příjem 30 000 a 33 000.
Hypotéku máme 16 500,–, elektřina (máme nynější cenu bez fixu, barák vše na elektřinu - 134m2-elektrokotel a podlahovka teplovodní), voda, jídlo…
Na rodičáku by byl příjem cca 33 000 + 8000 rodičák..to už mi příjde na hraně..
Ahoj,
na vyskakování to nebude, měli byste si našetřit rezervu a být dohodnutí s rodiči na případné podpoře, případně byste měli hledat cestu, jak příjem navýšit.
Ale když to vezmeš, že naši rodiče, kteří zdaleka nežili v takovém bohatství jako žijeme my, dokázali odchovat nás, že v krajích, kde se mají hůř se rodí více dětí, tedy na každé to dítě se ta bída ne dělí, ale násobí, a přesto si rodinu založí… Tak pokud to dítě chcete, a připravíte se na to, tak to zvládnete. Nebude to sranda, ale zvládnete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám finance prakticky stejné. Momentálně jsem už rok doma s dítětem. Zvládame to, hlady netrpíme a to máme ještě leasing na auto. Kdyby jsme nerekonstruovali, tak by jsme zvládli i něco ušetřit.
Nicméně původně jsem chtěla po dvou letech druhé dítě. Teď nad tím právě z finančních důvodu vaham. Děsí mě to zdražování a těším se, až se vrátím do práce a budu si moct taky koupit i něco pro radost.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Mám finance prakticky stejné. Momentálně jsem už rok doma s dítětem. Zvládame to, hlady netrpíme a to máme ještě leasing na auto. Kdyby jsme nerekonstruovali, tak by jsme zvládli i něco ušetřit.
Nicméně původně jsem chtěla po dvou letech druhé dítě. Teď nad tím právě z finančních důvodu vaham. Děsí mě to zdražování a těším se, až se vrátím do práce a budu si moct taky koupit i něco pro radost.
S takovými financemi určitě počkejte. Taky se Vám můžou podařit dvojčata a jste v pr.deli úplně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Asiina píše:
A co je na tom špatného? Děti jsou malé jen jednou, pracovat bude celý život. Dovolená a drahé věci nikam neutečou. Po rodičáku půjdu na poloviční úvazek, protože si chci děti užít, ne aby dítě vidělo mámu dvě hodiny denně unavenou z práce.
Ono pokud někdo žije z ruky do huby, tak opravdu na luxus typu být doma x let takřka zadarmo prostě prostor není. Protože ten jeden plat sakra chybí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi to jde, ale já bych si netroufla, ne bez velké rezervy. Pod 60k celkového příjmu rodiny si moc nedokážu představit jak pohodlně vyjdeme. Ale jestli ti nevadí šetřit, lovit akce, oblečení z druhé ruky, tak to asi jde. Mně by to vadilo, tak pracuju na půl úvazku z domu od konce mateřské - jestliže aspoň jeden z vás pracuje v kanceláři, tak by tohle mohla být možnost. Ale je to hodně o osobnostním nastavení, já bytostně nesnáším počítání na co mám a co si dovolit nemůžu, ale nevadí mi pracovat, tak to dělám takhle ![]()
Příspěvek upraven 23.05.22 v 10:23
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele, na vyskakovani to treba uplne nebude, ale v tomto rezimu jede vetsina rodicu. Plat muze 33 tis neni nijak maly, navic nezijete v Praze, to predurci i ostatni naklady. Ono kdyz ti na hristi nebudou maminky predhazovat plavani a cviceni deti za desetitisice, tak se take jinak zije. Navic proc rodicak 8 tis? Jak dlouho planujes byt doma? A lehce pracovat pro soucasneho zamestnavatele bys nemohla? Ono s jednim ditetem to clovek dost vita, moc se prepnout z toho sveta kostek zase mezi lidi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Annabela11 píše:
@Svistice Ono se dá válet s miminkem doma?
Tady nikdo nemluví o miminku.
Píšu o těch maminkách, co mají dvě děti, osmiletou díru v životopisu, ztratí pracovní návyky, nároky na finance s věkem dětí a vnějšími okolnostmi prostě rostou a ony se diví, že to zaprvé už doma finančně z toho jednoho platu a nějakých dávek neutáhnou a že je nikdo nechce zaměstnat.
A ano, jeich argument je, že pracovat budou celý život a doma si chtějí ty děti užít. Fajn, každý má samozřejmě možnost volby a zařídit si to, jak mu to vyhovuje. Nicméně ať mi pak u kafe nebo vína nekňučí, že nemůžou sehnat práci, nebo že je se doma s chlapem začínají dohadovat o peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj všem, chtěli by jsme miminko, ale přemýšlíme jestli je na něj vhodná doba, co se týká situace ve světě, zdražování - finance.
Je nám 22 (ona), 25 (on). Příjem 30 000 a 33 000.
Hypotéku máme 16 500,–, elektřina (máme nynější cenu bez fixu, barák vše na elektřinu - 134m2-elektrokotel a podlahovka teplovodní), voda, jídlo…
Na rodičáku by byl příjem cca 33 000 + 8000 rodičák..
to už mi příjde na hraně..