Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, prosím o radu.
Mám klasický teploměr do konečníku dětský. Pak od Brauna bezkontaktní, ale ten moc svítí a syn se otáčí za světýlkem a samozřejmě nic nezměřím nebo nesmysl.
Teď máme období, kdy ho přebaluji v běhu. V leže už nechce být. Vstává, utíká… přebalování a utírání je opravdu libovka 🙏🏻 ale jak měřit takovému dítěti teplotu? V podpaží taky nevydrží, hned vycukne, mrští se a běží..
Co teploměr do uší? Bývají i docela přesné a měření trvá chviličku.
@Paní.Norrisová píše: Více
Ano nad tím jsem uvažovala. Ale bojím se, aby mi necukal 🤷🏼♀️
@Karlita121 No tak mu tu hlavu chvilku přidržíš.
Teplota se neměří tak často a holt jsou úkony, které jsou ve prospěch dítěte, i když se mu to nelíbí. ![]()
@Paní.Norrisová píše: Více
A máte zkušenosti, jestli je opravdu přesný? Chtěla jsem koupit kvalitní bezkontaktní, tak jsem koupila asi za 1200,– od Brauna a katastrofa co to měří
@Karlita121 píše: Více
Nemám ho. Jen jsem dala tip, protože ho má kamarádka.
U dětí jsem vždy měřila orientačně bezkontaktním. Mám takový, co změří za vteřinu, bez světla, akorát pípne. A pak pusa na čelo, to je pro mě docela jistota.
U maličkého bych pak prostě změřila v zadečku a nebo podle stavu dala léky.
Dcera je starší (skoro 4 roky) a tam už to řeším jen tím bezkontaktním teploměrem a spíš podle celkového stavu.
@Karlita121 píše: Více¨tak když bude nemocný, tak mu měř teplotu ve spánku, to se cukat nebude
Chápu, ale v tomto případě není opravdu nic jednoduššího, než synkovi jednou rukou přidržet hlavičku a druhou měřit teplotu bezdotykovým teploměrem, klidně i na čele. Žádnou velkou vědu bych v tom nehledala… ![]()
@stinga píše: Více
To je sice rozumné řešení, ale v případě nutného měření teploty, to už není pokaždé až tak dobrá volba a čekat na to, až dítě usne?
@Černá Madonna píše: Více
no tak zase předpokládám, že nemocné dítě s horečkou zas až tak moc po bytě neběhá
,
a jasně asi nemá smysl kupovat deset teploměrů, viz tvoje rada - tak dítě přichytí a měří
O žádném množství teploměrů jsem nic nepsala, jen jsem reagovala na to, že zakladatelka řeší, jak dítěti, zřejmě, v bdělém stavu, co nejefektivněji změřit teplotu…
A právě, že i zrovna psala, jak je dítě až natolik „živé“, že si s tím neumí poradit.
@Černá Madonna píše: Více
mně se zase nezdá, že by nemocné dítě bylo tak šíleně živé a běhalo s horečkou po bytě, a množství teploměrů chce koupit zakladatelka, teda zřejmě chce třetí teploměr, to není na tebe, ale na ni,
když je dítě natolik „živé“, že nejde v klidu změřit, tak je zřejmě zdravé a vůbec měřit teplotu nepotřebuje
Vidím to úplně stejně…
Takto nemocné dítě, opravdu není nijak aktivní a je spíše ve stavu, kdy polehává a pospává. ![]()
Ale zakladatelka píše pravý opak, tak bůhví, jaká je vlastně pravda…
Ať už je to jakkoliv… ale když se nad tím vším zamyslím, tak mi to opravdu smysl nedává. ![]()
I dospělý člověk reaguje, byť jen na zvýšenou teplotu, natož na horečku. I když tam zase chápu, že to může být hodně individuální. Někoho položí i ta trochu zvýšená teplota, protože se zkrátka už necítí ve „své kůži“ a jiní jsou schopní fungovat, i když mají těch 38 a někdy možná i víc. ![]()
A takové malé děti, jsou v tomto ohledu, mnohem citlivější než dospělí…
Každopádně si myslím, že dělat si srandu z jakýchkoliv zdravotních potíží, je už hodně pod lidskou úroveň…
Odchytit, pridrzet, změřit. ![]()
Další vec je ta, ze pokud ma dite fakt vysokou horecku, tak žhne (pak podat antipyretika), pokud ma jen lehce zvysenou, nedavala bych nic, at tělo bojuje.
A to poznas i jen rukou.