Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Vetsinou Arabica, ale ani Robusta nevadi, je to vic o priprave a nesmi byt moc kysela. Kavovar, ktery rovnou cerstve namele, silna. Mam uz vytipovane dobre kavarny.
Ale takova zahada, kdyz nekde kempuju v prirode, tak mi chutna i instantni v plechovem hrnku.
Hlavne ze to ma kofein. Doma bych to pritom nepila.
Jsem barbar, takže rozpustné nescafe crema (před covidem classic)
Většinou arabika, kupuju přímo v prazirne - brazilia rainforest, teď byla dobra Olivieira a mám rada z Nicaragui. Nemusím kyselé co dělají v Můj Šálek v Karline. To je vylozene skoda peněz. Zajímavý kompromis je kafe z Lidlu. Trochu kvalita kolísá, ale na automat je to překvapivě velmi dobre pitelne
Mám raději Arabicu. Jinak mi chutná Lavazza a pak bio káva z lidlu (zrnková).
Domu si kupujeme Nescafé nebo Jacobs rozpustné, někdy dostanu i Davidoff, ale mám i kávová zrna a někdy si uděláme i „logr“ ![]()
Dříve jsem měla Dolce Gusto, ale ty ceny kapslí mě odradily.
Ráda si ale zajdu i na dobrou kávu do kavárny. Celkem se dá říct, že vypiju cokoliv ![]()
@Semtex píše:
Arabica a robusta jsou druhy kávy, ne příchute![]()
Já mám radši směsi, proste aspoň trochu té robusty aby tam bylo, je ta káva taková zemitejsi s ni. Taky nemám rada kyselé kafe, ale některé druhy takové bývají (ta arabica prave). Známy si zakládá na piti výběrové kávy, ale třeba jedna, co si ji par lidi pochvalovalo, byla fakt hnusná, tak Kysela a nedobra, ze jsem ani nebyla schopna se přemoci a ten šálek dopit
Kupuju Lavazzu, Tchibo, Segafredo, Jacobs, proste takové ty levnější, ale ne úplně lowcost nonamekilo zrnkove aby bylo kolem 300 v akci. Na tu akci vždy cekam
![]()
![]()
Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Preference milovníků kávy se jasně kloní k chuťově rozmanitější Arabice – tvoří asi 70 % celosvětové produkce.
ARABICA V POROVNÁNÍ S ROBUSTOU:
Má vyšší kyselost a bohatší chuť
Nabízí více tónů od ovocných přes čokoládové, květinové až po kořeněné
Obsahuje 2–3× méně kofeinu (Arabica má 1,2 až 1,5 %, Robusta 2,2 až 2,7 %)
Obsahuje 2× více cukru
Obsahuje více lipidů (tuků, olejů, vitamínů..)
Je náročnější na pěstování, přestože preferuje mírnější klima
@Pitaya1 píše:
Arabica a robusta jsou odrůdy kávy, ne příchuť. Mám ráda mix arabicy a robusty. Nebo pak vietnamskou kávu, což je většinou robusta, nebo mix robusty a arabicy. Ale praží se jinak a i se pak připravuje ve speciálním hrnečku/konvičce. Hlavně ta zrna, která se praží pro vietnamskou kávu většinou nesmí do kávovaru, protože jsou mastná.
Ale právě že mají jinou příchuť, jelikož jsou to jiné odrůdy. ![]()
@Trolejbus píše:
Ale právě že mají jinou příchuť, jelikož jsou to jiné odrůdy.
Příchuť je něco jiného než odrůda. Příchuť kávy bude, idyz si do ní dám nějaký vanilkový nebo jiný sirup
@Pitaya1 píše:
Příchuť je něco jiného než odrůda. Příchuť kávy bude, idyz si do ní dám nějaký vanilkový nebo jiný sirup
Jiná odrůda jablek má také jinou přichuť. ![]()
A ani sirup k nim nepotřebuji.
@Trolejbus píše:
Jiná odrůda jablek má také jinou přichuť.
A ani sirup k nim nepotřebuji.
Jina odrůda jablek má jinou chuť… to jen tak na okraj ![]()
@Trolejbus jina odrůda jablek má jinou chuť, ne příchuť. Příchuť je něco navíc, co někam pridavas
jablka a káva mají svou přirozenou chuť, když do kávy das karamelovy sirup, mas kávu určité chuti s příchutí karamelu ![]()
Arabica a robusta jsou odrůdy kávy, ne příchuť. Mám ráda mix arabicy a robusty. Nebo pak vietnamskou kávu, což je většinou robusta, nebo mix robusty a arabicy. Ale praží se jinak a i se pak připravuje ve speciálním hrnečku/konvičce. Hlavně ta zrna, která se praží pro vietnamskou kávu většinou nesmí do kávovaru, protože jsou mastná.