Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Moje kamarádka má biliární cirhozu jater a to se dotkla skleničky tak 2× do roka. Doktorka po zjištění diagnozy myslela, že je alkoholička. Nebyla. Teď je na lécích a doživotní dietě. Žít se s tím dá.
Děda byl alkoholik, zemžel na cirhozu jater po padesátce.
verenika píše:Sumaya píše:Nechci kecat,ale alkoholkům se játra nemění-myslím.Aspoň do nedávna to tak bylo.A já s tím souhlasím.
Za rok? To je divný. Nebrala nějaký prášky během života?
Pokud by to bylo ohrožujjící na životě, tak jedině transplantace. Játra jsou jediným orgánem v těle, který je schopný za pár týdnů dorůst do své původní velikosti.
Tak to jsem nevěděla. Asi by bylo škoda dávat orgán alkoholikovi, co si nevážil těch vlastních jater a navíc by stejně nepřestal pít. Nechci se tím teď nikoho dotknout hlavně ne zakladatelky.
Táta pije, ne moc, ale nemám ho za to ráda. Do hospody chodí od 15ti let. Chlastá pořád, když je doma stáhne denně několik piv a láhev vína. I když se probudí v noci, tak si otevře pivo na žízeň. Jinak..nikdy jsem ho neviděla pít vodu, minerálku…možná tak před 15ti lety. Pije jen kávu a alkohol. Místo jídla si také dá pivo, nechápu to. Jinak játra mu zatím slouží.
Takže podle mě to musela pít více let, než 1 rok. Nebo do sebe prala nějaké prášky třeba na spaní…fakt nevím.
Ale je škoda člověka, co si takto ublíží.
No, na cirhozu se da pomerne lehce umrit… takze opravdu zalezi, v jakem ma jatra stavu… a alkoholik na transplantaci proste nema sanci(ani kdyby zapiral), ne tak, ze by nemel dostat dalsi sanci, ale proto, ze velme casto nevydrzi a znovu se napije, protoze po tech letech, nez dojde k cirhoze, uz ma i psychickou zavislost…
U nas se alkoholikum jatra netransplantuji..je to tak…
Cirhozu si urcite nevypestovala za rok, pokud si tedy nepomahala jeste nejakymi leky, nebo nemela predtim hepatitidu nebo treba mononukleozu… ale spis sazim na to, ze jste o tom proste jen nevedeli…bohuzel…
zanetka2712 píše:
vere říkám rok nám přiznala ale jestli pila i předtím nevím… samozřejmě že se optáme co a jak ale prostě včera jsme se to dozvěděli a já ted nedělám nic jiného než sháním info ot om co bude dál, abych aspon trošku byla v klidu, že jí neztratíme uplně.
zítra jde ještě na vyšetření tlustého střeva, protože měla krev ve stolici a při vyšetření konečníku se dr, něco nelíbilo, snad jí nic nenajdou
Doufám, že vyšetření dopadne v pořádku. Já se včera dozvěděla od tety, že její přítel měl krev v konečníku a při vyšetření mu zjistili rakovinu tlustého střeva. Nechci strašit, budu držet palce, ale je škoda, že lidi hodně podceňují prevence.
Já se právě dnes objednala na jaterní testy, protože jsem 7 let brala HA a chci vědět i srážlivost. I když dr mi řekla, že dnešní hormony jsou šetnější, tak nakonec přiznala, že prevence je na místě. Mě totiž nikdo testy za těch 7 let nedělal. Prostě je chci udělat, protože náhoda je blbec.
Sum já z toho mám taky strach, z té rakoviny, to už by bylo na mě moc, chudák mamka, ta je z toho taky moc špatná…
a segra? tý to asi už taky došlo ale bohužel pozdě ![]()
No,muj táta zemřel na propitá játra před dvěma lety.Pil celej život a nenechal si to vymluvit,když na něj sahla zubatá a šel konečně k lékaři,tak přestal ze dne na den pít.Ještě teď nevím co mu lékař řekl,ale zabralo to a táta s tim seknul ihned a zůstal s námi ještě aspoň 3roky.Ale jedna z jeho lékařek mi říkala,že cirhozu může mít i někdo,kdo vubec nepije a s postupem této nemoci hodně záleží na celkové životosprávě a rodinné anamnéze.Každopádně,na takhle nemocného člověka neni moc hezký pohled když už je to v pokročilém stádiu.
já v jeden okamžik málem nepoznala vlastního otce…
Tak to jste mě moc neuklidnili holky
ale vím, že všechno to je pravda asi se chci jen chytnout nějaké naděje. ale děkuji všem co se zapojili
Sum- tvůj táta si taky zahrává.Já nesnáším alkoholiky.Po tom co jsem si zažila s nevlastním otcem ![]()
Nebylo mu ani 51 když zemřel ![]()
Budu držet palce aby sestře nic nenašli.
No, alkoholismus je pomerne spolehliva cesta ze zivota… delka te cesty zalezi na stesti(rodinnych dispozicich, snasenlivosti) a mnozstvi alkoholu…chlapi maji tu cestu delsi, ale i tak , kdyz neprestanou, ta zubata je dozene… muj tata mel kamarada, ktery pil hodne asi tak odhadem pet let… a dopadlo to spatne.
Kdyz okamzite prestane, mozna ma jeste sanci..
Krev ve stolici by mohla mit z hemeroidu, nemusi to byt hned rakovina…
verenika píše:
Sum- tvůj táta si taky zahrává.Já nesnáším alkoholiky.Po tom co jsem si zažila s nevlastním otcemNebylo mu ani 51 když zemřel
Budu držet palce aby sestře nic nenašli.
Napsala jsem, že ho nemám ráda, ale také ho často nesnáším. Už jsem mu o vánocích řekla, že je hnusnej alkoholik, že se má jít léčit, že ho nesnáším (po tom, co napadl mamku fyzicky za to, když mu řekla, že konec stromu se nevleze do stojánku, no jo, neměl v sobě alkohol a byl nevózní) Prostě to ze mě vypadlo, ani nevím jak.
On pořád tvrdí, že není na to navyklej, ale to si alkoholik nikdy nepřizná, navíc kouří 30-40 denně. Říkal před měsícem, že přestaně aspoň kouřit, ale vím, že nepřestane. On asi fakt čeká, až mu jednou řeknou, že má rakovinu plic, možná to by ho donutilo přestat. On prostě kouří z nudy jednu za druhou. Je mu 49. Jako mám o něj strach a svým způsobem ho mám ráda, ale jako táta od rodiny moc dobře nefunguje.
můj tatka umřel na rkovinu plic, silnej kuřák, pivo pil ale tak normálně jako každej chlap
Anonymní píše:
Tak to jste mě moc neuklidnili holkyale vím, že všechno to je pravda asi se chci jen chytnout nějaké naděje. ale děkuji všem co se zapojili
Doufám, že to dopadne dobře a nic jí nenajdou. To může být cokoliv. Klidně i ty hemeroidy nebo jen prasklá žilka. Budu držet palce ať je to v pořádku.
Sumayo… tvuj otec hraje ruskou ruletu… ktera choroba ho dostane driv… rakovina plic nebo cirhoza s rakovinou jater.. je to chlap, sazim na rakovinu plic…
Ahoj, já mám kamaráda (55 let) co má cirhózu jater, nepochybně z chlastu (první liga
) a taky tomu asi neprospěla prodělaná žloutenka, ale drží se. Cirhóza se dá zastavit, ale nedá se vyléčit
Záleží na tom stádiu, no ![]()
On teď fakt dodržuje životosprávu, chlastu se opravdu nedotkne, jí to, co má, navíc má cukrovku, vím, že dobrý jsou meruňky, kupte je ségře do nemocnice (jako nespasí to, že
ale neuškodí
). Ten kamarád vypadal fakt blbě v době, kdy mu to zjistili, ale jak se začal chovat k tomu tělu dobře, zlepšil se
Je to cca 3-4 roky zpátky ![]()
Rozhodně nechlastal rok a měl první stádium, tak držím pěsti na dobrý zprávy ![]()
vere říkám rok nám přiznala ale jestli pila i předtím nevím… samozřejmě že se optáme co a jak ale prostě včera jsme se to dozvěděli a já ted nedělám nic jiného než sháním info ot om co bude dál, abych aspon trošku byla v klidu, že jí neztratíme uplně.
zítra jde ještě na vyšetření tlustého střeva, protože měla krev ve stolici a při vyšetření konečníku se dr, něco nelíbilo, snad jí nic nenajdou