Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
nejsem alkoholik, nepiju a měla jsem po IVF dost zhuntovaný játra, prý na hraně se selháním. Ale chci říct, jak mi vysvětlovali funkci jater. Játra filtrují krev a zachycují nečistoty. Skládají se z buněk. Buňky se neustále obnovují, to je ta zázračná síla jater. Pokud ovšem ten nápor na játra je příliš vysoký, buňky to nevydrží, začnou praskat - odumírat a jedovaté látky se začnou uvolňovat do celého těla a tím ho otravovat. Takže pokud už je to v této fázi, játra se neobnovují a je to jen na člověku, jak zásadně dodržuje životosprávu a režim. Ale lepší už to nikdy nebude. Já jsem ještě ke konvenčním lékům dávala šťávu z červené řepy, kolostrum, aloe a houbu reischy.
Milá zakladatelko a holky,můj otec pije no spíš chlastáposledních 10 let festovně a míň snad celej můj život.Dřív mu bejvávalo špatně když to přehnal celý se třepal bylo mu zle,ale nenechal toho několikrát mu zežloutlo bělmo,před 2 lety prodělal něco jako epi záchvat seděl a najednou se začal dusit ,dostal křeče,oči z důlku,pokousaný jazyk.Rzeta ho odvezla do nemocnice tam ho daly na kapačky aby z něj to svinstvo dostali a tím jak to z něj dostávali to bylo hrozné byl agresivní měl halucinace,viděl že po něm chodí pavouci atd.Má cirhozu nevím kolikátého stupně a celkově k tomu moc nevím nebydlím s něma už 7 let a nějak se nestýkáme otec po 3 dnech podepsal revers a pustili ho domů.Matka když jsem jí volala ať ho lifruje do léčebny tak mi odsekla že tam nepůjde tak jí domlouvám ať mu aspoň omezí chlast ať mu ho nekupuje,ale znáte to otec jí párkrát chtěl seřezat a je tam kde byl už né tolik,ale příští rok má 50 vypadá tak na 80 hrozný pohled.
Hodně jsem o tom pročítala alkoholik má šanci se zapsat do registru na játra až po 1,5 roce co má za sebou léčebnu a je úplně čistý.alkohol játra poškozuje nevratně léky a po různej nemocích se játra tak nějak zbráborají,ale zůstávají zjizvené.
Tak nějak počítám a jsem s tím smířená že 50sátiny budou jeho poslední,vžádném případě se nesnaží aspoň omezit pití,a nějaká životospráva to neříká nic ani mé matce(omlouvám se za tento výraz,ale udělala mi taková potvorstva že jí nesnáším,ale to je jiné téma)
Takže držíme palce a k té krvi ve stolici alkoholikům velice často krvácejí v jícnu žilky můžou na to i zemřít tak snad to nebude ta horší varianta můj otec toto vyšetření odmítl takže asi tak držíme palce ![]()
Holky taky jsem zacala mit problem s jatrami a zlucnikem, a prosim nikdy jsem nepila fakt jen prilozitostne a na oslave atd, pit ani nesmim jsem asmatik a beru leky.ale abych se vratila zpet nedavno jsem mela bronchtidu akutni antobiotika nezabrala tak prisli na radu kapacky, ty mi pomohly. nejaku dobu mne trabil prujem, bolest bricha a a trochu zada ja myslela ze mam proste podrazdeni zaludek z tech kapacek..tak jsem si zasla na krev k obvodni a ejhle zvysene jaterni testy a poslala mne na ultrazvuk a zacina se mi delat takova ta vrstva na zlucniku s toho pak pry znikaji zlucnikove kameny.pry je to zivotospravou ja dietu nikdy nedrzela. takze budu muset drzet dietu.jo a pred 7 mes jsem byl na umelym myslite ze by to mohlo mit velky vliv na jatraa?
@hanka1120 to umělý taky ale velký vliv mohla mít i ta antibiotika a nevím co bylo v těch kapačkách
![]()
No a jak moc mas ty jaterky zvyseny? trosku zvysene mohou byt i rebas jen po namaze predchozi den.
Rikala ze moc zvyseni nemam, jen trosku. a anitibiotika jse brala nekolikrat
A co bylo v těch kapačkách? já takhle dostala nitrožilně antibiotika a následně kortokoidy a výsledek - hraniční jaterní testy, bylo mi zle ze všeho, takže jsem musela držet jaterní dietu. asi 2 měsíce. dostala jsem i nějaký prášky na regeneraci jater.
všechno chemické, ti zatěžuje játra.
Kapacky jsem mela takovy solumedrol 40mg syntophyllin 100ml pak magnezko a jeste jsem vtechovala berodual. a k tomu xorimax 500 v tabletkach infuzze jsem brala 6dni. a ktomu stbylne leky ktery beru porad taky je to kortikoidy takze stabilne beru pulmicort 400 1-0-1 atrovent 2-2-2 afonilum 1-0-1 a acosal pri dusnosti…a ji mne byla z tech kapacek celkem blbe.
No, ATB může mít vliv na játra-ale ne nijak hrozně. Pokud jde o žlučník a kameny. bláto nebo písek, tak tam s tím dost může zahýbat těhotenství. Já měla ve žlučníku vše(bláto, písek kamení) a jen co mi Mudra těhu potvrdila a nezapoměla říct, že těhu hormony žlučník rozblázní jsem zkončila na pohotovosti a za 10dní už jsem mazala na sál.
Dobrý den Ahoj mám dotaz mám za sebou biopsii jater prý tam něco mám tak mě dr. hnal na biopsii že to je rychlejší maji víc podezřeních bud tam prej je jenom nějaká jakoby cysta nebo nějaký FNH to jsem měla napsaný i ve zprávě z googlu jsem zjistila že to může bejt nádor
je to asi týden co jsem začala na sobě pozorovat že se mi jakoby zvětšuji žebra nebo jak jinak to napsat no snad mě pochopíte co myslím
hrozně se bojim mám 4 malý děti a jsem na ně sama vůbec nevim co budu dělat když potvrdí horší variantu chci upozornit že nepiju alkohol nekouřim. No doufám že se nezlobíte za román potřebuju se někomu vykecat
![]()
Zdravím!
Nepiju jen příležitostně a ještě málo, když se něco slaví, to si dám jednu skleničku a mám dost, nechutná mi to. V lednu tohoto roku mi zjistili primární biliární cirhózu, je to autoimunní onemocnění jater- autoimunní systém napadá malé žlučové kanálky, vměstnává se v nich žluč, kanálky se můžou až rozpadnout. Zatím na to nemají léčbu, jen udržují, při zhoršení je namístě transplantace jater, ale často po nějaké delší době autoimunní systém napadne i transplantovaná játra. Dostala jsem na to lék Ursosan. Toto onemocnění měl i strejda ( táty brácha), který na to zemřel, také vůbec nepil.
Teta ( mamky ségra) s manželem ( strejdou) od mládí chlastají první ligu, vše možné hlavně kořalku, strejda se ožere a klidně sedne do auta a jede. Když jim voláme v sedm ráno tak už jsou ožralé. A víte co je nejhorší, nemají vůbec žádné zdravotní potíže, jaterní testy na jedničku.
Tak si pořád říkám jak je to nespravedlivé, já nepiju a mám autoimunní onemocnění jater, tři roky ulcerozní kolitidu a od narození autoimunní onemocnění štítné žlázy.
Dobrý den byla jsem na jaterních testech a tam mi vyšly ALT 0.50 AST 0,43 GGT 2.6 Bilirubin celkem v normě. Chtěla jsem se zeptat je to moc špatné? Děkuji
ALT a AST mám občas vyšší, ale z léků. To samé GGT u mne z léků, ale ne tolik, nicméně můj otec měl GGT vyšší z nadměrné spotřeby alkoholu.