Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Arianna007 píše:
@zoidberg to otcovství musí udávat na základě něčeho.
„muž, který s matkou dítěte souložil v době, od které neprošlo do narození dítěte méně než sto šedesát a více než tři sta dní, ledaže jeho otcovství vylučují závažné okolnosti.“
@catch-22 píše:
Jde to na návrh těhotné ženy, tady už je po porodu. Pravděpodobné to bylo do porodu, teď už je to předmět určení.
To je podle § 920 odst. 2 a 3, ovšem § 920 má i odstavec 1. Jinak výživné ve smyslu § 859 lze určit předběžným opatřením podle OSŘ § 74 a § 75b odst. 3 písm. a) výslovně mluví o předběžném opatření ve věci výživného (neplatí se jistota). Jinak § 76 OSŘ
(1) Předběžným opatřením může být účastníku uloženo zejména, aby
a) platil výživné v nezbytné míře;
Příspěvek upraven 27.10.21 v 14:58
@Anonymní píše:
@Arianna007 Bydlim sama s ditetem. Urcite alimenty budu chtit i zpetne ale na vybavicku uz nemam narok aby mi proplatil protoze jsem si neschovavala uctenky.
Ale no tak! Snad máš účtenku od kočárku nebo větších věcí?
Nebo jak jsi to pořizovala?
Třeba pokud použité od kamarádky, stačilo by i její čestné prohlášení, že ti prodala věci (jmenovitě vypsat) za XXX Kč tehdy a tehdy, že to byly věci použité a toto doložit na soud místo účtenky.
Třeba pokud sis brala monitor z dechu z porodnice, taky ti vypsali doklad…kde to máš?
Chápu, že účet od porodnických vložek nemáš.
Jinak předběžné opatření je samostatné řízení.
Co dělá otec, kolik podle tebe vydělává a kde a s kým bydlí?
Chce dítě vídat?
Proč se nechtěl zapsat do rodného listu?
Kdy se dítě narodilo?
Pobíráš nějaké příspěvky?
@Luboš P ano, já toto bohužel znám na základě vlastní zkušenosti.
Slečna se může domáhat ale podle mě i tak, apelovat v rámci mediace doporučené ospodem - aby si testy udělal sám na vlastní náklady(2.500). Ty soudem určené totiž bude muset zacálovat(i 15.000). Nehledě na to, že když bude chtít dítě vídat, soud se na něj nebude asi dívat moc přívětivě po těch obstrukcích.
Je škoda, že maminka nebyla akční už v těhotenství…já nechala otci poslat přípis skrze advokáta - co ho čeká a nemine, když nebude spolupracovat. Musela jsem mu to nechat doručit dokonce do práce, ani se namáhal s odpovědí.
Nakonec se ale na matriku dostavil…a nějaké peníze zaplatil.
Nicméně jeho zápis v rodném listu mi zařídil celkem peklo na sociálce, kdy se z nás narozením dítěte stala rodina
a nechtěli mi uznat žádné příspěvky dokud nebude rozsudek - a potom až tři měsíce od rozsudku.
Chtěli po mě takový bizáry jako je potvrzení o tom, že on v práci nepobírá slevu na dani na naše dítě-jak si ho získám je můj problém. ![]()
Udělala jsem si tam pořádek a nakonec mi dali i porodné, ale příspěvek na bydlení za leden jsem dostala v srpnu.
Až si dám život víc dohromady asi se tady k tomu peklu vyjádřím otevřeným dopisem…
Dneska bych ho tam asi dopsala soudně až po narození. Nebo možná vůbec, mohla jsem mít klid. Kdyby o syna stál, mohl by on chtít být zapsán do RL přes soud. Měla jsem zůstat u toho dopisu. Svědomí bych měla čisté.
Třeba se dá dohromady ještě aspoň jako otec…býval to fajn chlap a je mi ho lůto. ![]()