Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ptám se asi jako blbec, ale s tímhle nemám zkušenosti…mám doma peřinou koupenou před xyz a kupovala jsem k tomu i povlečení co bylo ve výloze krámu a nějak jsem to asi popletla a měla jsem za to, že ta peřina když je z výlohy je s tím povlečením atd…
Tudíž jsem na tom ted asi 2 měsíce spala bez povlečení
Peřina je barevná s motýlky, tak mě nenapadlo, že by takhle mohla peřina vypadat a i na omak to bylo jak když držíte okraj povlečení a uvnitř se „pohybuje“ peřina… chtěla jsem to vyprat a to povlečení sundat a ejhle…žádné povlečení není.
Peřina je lehká-letní a je asi plněná takovým tím „molitanem“.
Myslíte, že když to šoupnu na 30min rychlo program do pračky, že se s ní něco stane?
Vím jsem dement…
tady by měl být spíše žebříček nejkurióznějších diskuzí, moje se dá prát v pračce ale nevleze se tam
co je na štítku? peřina z molitanu ![]()
@Grey Sky píše:
Ptám se asi jako blbec, ale s tímhle nemám zkušenosti…mám doma peřinou koupenou před xyz a kupovala jsem k tomu i povlečení co bylo ve výloze krámu a nějak jsem to asi popletla a měla jsem za to, že ta peřina když je z výlohy je s tím povlečením atd…Tudíž jsem na tom ted asi 2 měsíce spala bez povlečení
Vím jsem dement…Peřina je barevná s motýlky, tak mě nenapadlo, že by takhle mohla peřina vypadat a i na omak to bylo jak když držíte okraj povlečení a uvnitř se „pohybuje“ peřina… chtěla jsem to vyprat a to povlečení sundat a ejhle…žádné povlečení není.
Peřina je lehká-letní a je asi plněná takovým tím „molitanem“.
Myslíte, že když to šoupnu na 30min rychlo program do pračky, že se s ní něco stane?
Ne
Prát peřiny je naprosto běžné
Takže klidně per
![]()
V pračce se dá prát věcí… normálně to tam šoupni na 30 a neřeš ![]()
Peřiny peru naprosto normálně a na mnohem víc stupňů (většinou 60°). V dobách, kdy začal starší spát bez pleny, měl časté nehody, tak jsem tu jeho prala i několikrát týdně (sušička je pak výhodou). Většinou bývají i různě prošité, takže se ta náplň nesetřepe do jednoho koutka. Pouze peřiny plněné peřím se neperou, ale dává se čistit peří, ale to určitě nebude tvůj případ, to už moc lidí doma nemá.
To tam neni cedulka?
Ja jsem perinu nevhodnou do pracky vyprala a dopadlo to spatne, srazila se. Pokud je nova a nema na sobe cedulku s instrukcemi na prani, tak bych ji neprala a jen povlikla, kdyz bude spinava pod povlecenim, tak ti to muze byt v konecnem dusledku fuk.
Koukla bych na cedulku. A asi bych nedala ždímat naplno, aby se náplň nezdrcla.
Pokud se peřina nechce vejít do pračky, tak ji úplně namočte ve vaně a pak ručně vyždímejte. Zmenší tak svůj objem a snáz vleze do pračky. @Nafrněná
Taky jsme v lete prali periny a vubec nic se s nima nestalo..
@adusinka píše:
Koukla bych na cedulku. A asi bych nedala ždímat naplno, aby se náplň nezdrcla.Pokud se peřina nechce vejít do pračky, tak ji úplně namočte ve vaně a pak ručně vyždímejte. Zmenší tak svůj objem a snáz vleze do pračky. @Nafrněná
děkuju vyzkouším
vozím ji do čistírny, nevím jestli by mi ji udržely vůbec šňůry na balkoně
![]()
Já peřiny normálně peru, ale jsou plněné dutým vláknem, ne molitanem… ![]()
Normalne periny peru, i na normalni program, na 40°C i 60°C. I na rychloprogram. Mam uplne bezny periny, prosivany, taky plneny tou umelinou. Neboj, jedinej problem co muze bejt je to, ze se ti nevejde do pracky. Jo a taky jak se pise nademnou - nedavej to zdimat naplno, davam to tak 400-500 otacek.
Peru i péřové deky a polštáře
jen je potřeba k tomu mít sušičku
My nemáme péřové peřiny, je tam duté vlákno a peru je normálně v pračce na 60 st.
@Nafrněná píše:
Holky jinak to jsou přikrývky, peřina je plněná peřím
@Samamama píše:
Pouze peřiny plněné peřím se neperou, ale dává se čistit peří, ale to určitě nebude tvůj případ, to už moc lidí doma nemá.
Teď jak to čtu, tak to fakt vypadá, že všichni spí v té umělině… To mě překvapuje. My to jednou dostali, ale je to zpátky v pytli, bylo to proti peří hrozně nepříjemné. Ani miminko mi nechtělo spát pod umělou, a to jsem mu ji dala v dobré víře, že je taková lehčí. Ale pořád se pod ní ošívalo. Ve 3m jsme mu dali udělat péřovou a spinká klidně a líp i usíná, zachumlá se je to hned ![]()