Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Peru péřové, ale s použitím sušičky, aby mi to neudělalo chuchvalce ![]()
@ferret píše:
Teď jak to čtu, tak to fakt vypadá, že všichni spí v té umělině… To mě překvapuje. My to jednou dostali, ale je to zpátky v pytli, bylo to proti peří hrozně nepříjemné. Ani miminko mi nechtělo spát pod umělou, a to jsem mu ji dala v dobré víře, že je taková lehčí. Ale pořád se pod ní ošívalo. Ve 3m jsme mu dali udělat péřovou a spinká klidně a líp i usíná, zachumlá se je to hned
Peří je děs, zvlášť pro alergiky, kterých je všude moře. Já bych peří nechtěla, blbě se to pere, zlatá peřina, co jde prát bez omezení ![]()
@araw Peří prát nemusíš, stačí občas dát větrat a jednou za patnáct dvacet let vyčistit a ani to není vždycky nutné, ale my to děláme. Zrovna teď mám čerstvě přečištěno a nové sypky a je to nádhera
Něco jiného asi je, když to máš pročůrané nebo tak něco, ale to se dá ohlídat, aby se to nestalo.
Jinak ať si každý spí, v čem chce, jen mě to prostě překvapilo, kolik lidí má ty uměliny, když je to takový (mně) nepříjemný materiál. Alergie nikdo nemáme, ani vlastně neznám nikoho, kdo by nějakou vážnější měl, takže to neřeším.
Jestli se ti vejde do pračky tak nevidím problém
. Jen bych prala jak je hezky ať pořádně uschne venku na sluníčku ![]()
@araw Ono s tou alergií na peří je to trošku jinak. Ono je minimum alergií na peří jako takové, jedná se o alergii na prach, který se objevuje u nekvalitního materiálu. U sysntetických přikrývek je naopak objevuje výrazně víc alergenů.
Prala som cca pred mesiacom,30-tka teplota,400 otacky. Spociatku sa ani netocila v bubne, ale po chvili uz normalne.
Dobrý den, několik let jsem bydlel v dost vlhkém domě a zplesnivěla mi peřina. Né moc, ale měl jsem ji zabalenou v igelitovém sáčku a teď když jsem ji vytáhl, tak je na ní mírně zelená plíseň, není to uplně zelené, ale jsou tam místa, kde jsou takové zelené fleky. Vypral jsem to na 60 stupňů v pračce a postříkal Sanytolem na viry a bakterie. Myslíte si, že to tak stačí a můžu jí normálně používat, nebo jí mám radši vyhodit?. Do pračky to šlo nacpat jen ztuha a předtím jsem jí nenamočil, tak nevím jestli se to pořádně vypralo i uvnitř. ![]()
@Dison3 V bezne velke pracce se perina nevypere dostatecne - neni prostor na to, aby se ten velky kus dost proplachl. Dala bych vycistit/vydesinfikovat do cistirny.
Jestli je z peří, tak bych ji nechala vyčistit někde v čistírně, jestli je to nějaké to vlákno tak bych se na to vykašlala, takovou peřinu koupíš do tisícovky a máš jistotu že není uvnitř plesnivá..
Fuj. Vyhodit. Periny obcas peru, ale nic jim neni… vzdyt ikea, jysk je maji za 250,–
V pračce se tyhle peřiny neperou, protože jsou moc velké a kdyby povolil potah, tak pračku můžeš vyhodit. Nehledě na to, že se to stejně nemusí pořádně vyčistit a nakonec ti to může začít plesnit uvnitř tak jako tak. Ono to není jenom o vyprání ale i o zpětném načechrání toho peří aby tam nezůstaly spečené vlhké hroudy co začnou plesnit.
Další věc je, že péřovou peřinu dneska pořídíš celkem levně - stačí když si pohlídáš nějakou akci v obchodě.
Pokud utrácet nechceš, tak to zanes do čistírny a poptej se na jejich názor, pokud si ji budeš chtít nechat tak si ji tam určitě nechej pořádně vyčistit…
@Dison3 já bych to také vyhodila, zbytečně plýtváš za vodu a elektřinu, v
Jysku mají super pokrývky od 300,–-
pokud to mermomocí chceš, tak to dej vyčistit do čistírny peří, jak ti tady většina radí