Jde zabránit tchyniným dluhům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
30.7.20 13:23
@divine woman píše:
Jedině zbavit svéprávnosti. Vlastní nějakou nemovitost?

Ne. Naštěstí ne. Příteli jsem říkala, ať si schová doklady od všeho, co je jeho. Klidně mu je třeba i uložím u sebe v kopiích. Na zbavení svéprávnosti by stejně nikdy jeho rodina nepřistoupila. Je mi to hrozně líto, takový hodný kluk a matka mu svou „dobrotou“ takhle podělá život.

• Citovat
  • Upravit
2045
30.7.20 13:23

Proč dvě diskuze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36044
30.7.20 13:38

Já bych ji nedotovala. Jako kdyby mamka málo vydělávala a nezbývalo by ji na jídlo a základní věci tak bych s tím neměla problém, ale jestli si nadělala vlastní blbosti dluhy a ještě to očividně nechce řešit tak to fakt ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.20 13:51
@Letiště píše:
Prodat dům, zaplatit dluhy, zaplatit přítelovu hypotéku a mamince pořiďte garsonku nebo ze zbytku plaťte nájem. Pokud to nebude přítel řešit hned a razantně, může mu zaklepat na dveře exekutor a dalších x let si schovávat účtenky a kontrovat poštu, jestli není další půjčka. To není řešení.
U přepisování na jedno dítě s více sourozenci bych se bála, že se pak někdo ozve, že chce vyplatit.

To zatím nejde, není jediný majitel. Ona majitelka není, co vím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.20 14:00
@Letiště píše:
A proč ho teda opravuje? Netahá tě za nos i přítel?

Netahá, to jsem si jistá, situaci kolem baráku znám několik let, řeší se to už dlouhodobě. Protože v té části prostě sám pořád bydlí a chtěl ji hlavně opravit pro mamku na důchod. Část baráku, která ma jiného majitele, už je opravená. On opravuje jen tu svoji. O tchýnině nezodpovědnosti jsem se bohužel dozvídala postupně, tohle nejsou věci, které se běžně řeší při krátkých návštěvách.

• Citovat
  • Upravit
24932
30.7.20 14:10

Ahoj
předně - žádný soud vám ji svéprávnosti z tohoto důvodu nezbaví

radím :

• zmonitorovat její dluhy (nechat si udělat výpisy v SOLUSu a Centrální evidenci exekucí - kontakty najdeš na netu, sice se pár stovek zaplatí, ale budete mít jistotu jak na tom vůbec je)
  • neexistuje komplexní Registr dluhů, takže úplně všechny dluhy nezjistíte, například zajděte na pokladnu obce/městského úřadu a dohraďte místní poplatky (dlužníci obvykle neplatí popelnice, psy apod., vnikají pak z toho exekučně velké tisícové položky)
  • uvědomte si, že pokud v tom domě bude tchýně mít TRVALÉ BYDLIŠTĚ, tak je jen otázkou času, kdy dojde k mobiliární exekuci, prostě si vám tam exekutoři budou podávat dveře, takže společné bydlení zásadně nedoporučuji.

(zkusit dosáhnout toho, aby měla bydliště na ohlašovně svého úřadu by byla značka ideál, většina exekuovaných to tak právě preventivně dělá..)

Pokud to bydliště ve společném domě už musí být, tak striktně oddělit vchody, kuchyni a obytnou místnost /prostě jasně vymezit kde bydlí ONA/ a od všeho svého nábytku a elektroniky si SCHOVÁVAT ÚČTENKY a výpisy z účtu co jste kde platili za věci do domácnosti (abyste na místě mohli rovnou dokazovat vyloučení věcí z exe-soupisu)..

Koledujete si do budoucna o obrovský průšvih, měli byste ji přihlásit do kurzu finanční gramotnosti (pořádají do místní neziskovky a někde i úřady práce zdarma) a vážně s ní promluvit o jejím hospodaření, přítel by jí měl pomoct sestavit měsíční rozpočet(možná ani ona neví, jak se to dělá), tj. sepsat co kde má platit (tím by z ní mohl vytáhnout co kde dluží), poplatky a energie a spočítat jí, s čím musí na měsíc vyjít, případně jí pomoct udělat obálky na týdny…
Je to velmi vážný problém a podle mne nevíte o většině jejích dluhů (chodí k ní někdo z Providentu? Smartu? apod.?)
vím, že se nechceš s přítelem rozcházet, ale to společné bydlení s jeho matkou dlužnicí skutečně NENÍ DOBRÝ NÁPAD, najdi si na netu exekuční kazuistiky domácností, kde se pak nevinní rodinní příslušníci nemohli domoci zpět svých vlastních věcí apod.
vážně si o tomto problému s přítelem promluvte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
30.7.20 14:11

A kde tedy bydlí? U syna v domě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
30.7.20 14:15
@Veru1987 píše:
Jak píše výše, zbavit svépravnosti. A řešit pak vše za ní.

Zbavit svéprávnosti nikoho nelze. Lze ho jen omezit v konkrétních právních úkonech a samozřejmě to nelze používat jako pojistku proti něčí finanční negramotnosti, tohle žádný soud neudělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.20 14:25
@Lucy75 píše:
Ahoj
předně - žádný soud vám ji svéprávnosti z tohoto důvodu nezbaví

radím :

• zmonitorovat její dluhy (nechat si udělat výpisy v SOLUSu a Centrální evidenci exekucí - kontakty najdeš na netu, sice se pár stovek zaplatí, ale budete mít jistotu jak na tom vůbec je)
  • neexistuje komplexní Registr dluhů, takže úplně všechny dluhy nezjistíte, například zajděte na pokladnu obce/městského úřadu a dohraďte místní poplatky (dlužníci obvykle neplatí popelnice, psy apod., vnikají pak z toho exekučně velké tisícové položky)
  • uvědomte si, že pokud v tom domě bude tchýně mít TRVALÉ BYDLIŠTĚ, tak je jen otázkou času, kdy dojde k mobiliární exekuci, prostě si vám tam exekutoři budou podávat dveře, takže společné bydlení zásadně nedoporučuji.

(zkusit dosáhnout toho, aby měla bydliště na ohlašovně svého úřadu by byla značka ideál, většina exekuovaných to tak právě preventivně dělá..)

Pokud to bydliště ve společném domě už musí být, tak striktně oddělit vchody, kuchyni a obytnou místnost /prostě jasně vymezit kde bydlí ONA/ a od všeho svého nábytku a elektroniky si SCHOVÁVAT ÚČTENKY a výpisy z účtu co jste kde platili za věci do domácnosti (abyste na místě mohli rovnou dokazovat vyloučení věcí z exe-soupisu)..

Koledujete si do budoucna o obrovský průšvih, měli byste ji přihlásit do kurzu finanční gramotnosti (pořádají do místní neziskovky a někde i úřady práce zdarma) a vážně s ní promluvit o jejím hospodaření, přítel by jí měl pomoct sestavit měsíční rozpočet(možná ani ona neví, jak se to dělá), tj. sepsat co kde má platit (tím by z ní mohl vytáhnout co kde dluží), poplatky a energie a spočítat jí, s čím musí na měsíc vyjít, případně jí pomoct udělat obálky na týdny…
Je to velmi vážný problém a podle mne nevíte o většině jejích dluhů (chodí k ní někdo z Providentu? Smartu? apod.?)
vím, že se nechceš s přítelem rozcházet, ale to společné bydlení s jeho matkou dlužnicí skutečně NENÍ DOBRÝ NÁPAD, najdi si na netu exekuční kazuistiky domácností, kde se pak nevinní rodinní příslušníci nemohli domoci zpět svých vlastních věcí apod.
vážně si o tomto problému s přítelem promluvte.

Děkuji za radu. My spolu nebydlíme, nechtěla jsem jít k nim, není tam ani místo. On s ní bydlí v jednom bytě, stavebně to tam není jak oddělit, takže když půjdou po ní - půjdou i po něm. Kurzy nepomůžou, je to jednoduchá a nepoučitelná osoba, peníze bere jako svůj problém a navíc tvrdí, že peníze byly a budou, že se moc řeší a tak… Naprosto veškeré problémy bagatelizuje. Nedá se z ní nic vytáhnout. Nedá se s ní mluvit o plánování, neposlouchá a smete to ze stolu. Nikoho celý život neposlouchala, nepodřizovala se a teď tuplem neposlechne. Přítel se s ní o tom snažil mluvit - bez úspěchu. Její vlastní děti jsou na ni krátké. S přítelem o tom mluvíme hodně, ale má teď starosti s opravami, takže to chce řešit víc postupně. Chci si vzít hypotéku na sebe a s přítelem žít v MÉM bytě, jenže máme oprávněnou obavu, že bude platit stejně hypotéku dál, mamku dotovat a navíc už nebudeme vůbec vědět, co tam vyvádí. Fakt mě děsí, co se pak všechno ještě může stát.

Příspěvek upraven 30.07.20 v 14:30

• Citovat
  • Upravit
24932
30.7.20 14:29

AHA, tys totiž v prvním příspěvku psala, že přítel matce opravuje barák, vy spolu nebydlíte, ale do budoucna byste to chtěli posunout
což mohlo vyznít tak, že tam půjdeš bydlet za nimi
to, tak co píšeš dál je samozřejmě ta lepší varianta
ale pokud si ona fakt nedá říct, tak s tím vy prostě nic neuděláte…
možná až jí naskáčou ty exekuce, tak se z toho probere
pak nebude mít ani na chleba, tak jí pomůžete vyřídit oddlužení, nyní je pro důchodce na tři roky..
ale evidentně je tak tupá, že by do toho ještě zatím v této fázi nešla
ještě nespadla na úplné dno
až spadne, poznáte to
bude vám brečet u dveří…

ty rady, co jsem psala ve svém hlavním příspěvku, jsou obecné pro dlužníky a jejich okolí, minimálně ten monitoring a sčot byste udělat měli…

edit : u pár našich „klientů“ už jsem viděla omezení k uzavírání zápůjček a úvěrů, museli byste ale dokázat babku dotáhnout ke Znalci v oboru psychologie (musí být zapsán v seznamu znalců, bývá to například místní psychiatr apod.) a zaplatit posudek, že svou finanční negramotnosti a inteligenční nedostačností ohrožuje sama sebe, své základní existenční podmínky a své rodinné blízké okolí.. s takovým posudkem byste návrh soudu na částečné omezení podat mohli.. ale tipuju, že ji tam nedostanete ani pod práškama… blíže si to vygoogli pod heslem „omezení způsobilosti k právním úkonům“, soud by pak např. tvého přítele mohl ustanovit jako opatrovníka své matky při hospodaření nad určitou částku.. ona se ale bude dle jejího postoje, který popisuješ, bránit.. museli byste mít perfektně připravený návh právě i včetně toho seznamu jejích dluhů…

Příspěvek upraven 30.07.20 v 14:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
30.7.20 14:37

Já teda si nejsem jistá, jestli exekutoři nejdou jednoduše po trvalém bydlišti a jestli je vůbec zajímá, komu dům patří. Abyste na její dluhy nedoplatili nepěkně vy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.20 14:38
@Lucy75 píše:
AHA, tys totiž v prvním příspěvku psala, že přítel matce opravuje barák, vy spolu nebydlíte, ale do budoucna byste to chtěli posunout
pak nebude mít ani na chleba, tak jí pomůžete vyřídit oddlužení, nyní je pro důchodce na tři roky..
až spadne, poznáte to
bude vám brečet u dveří…
ty rady, co jsem psala ve svém hlavním příspěvku, jsou obecné pro dlužníky a jejich okolí, minimálně ten monitoring a sčot byste udělat měli…

Jo, rady jsou dobré, pak s přítelem na to mrkneme. Bohužel, je v tomhle naprosto jednoduchá a každá rada je drahá. Až nedávno jsem se dozvěděla, že už za přítelova dětství dělala dost velké průsery, ale vždycky dluhy zaplatila a doplatila. To jsem fakt nevěděla a úplně mi to vyrazilo dech 8o Přitom nikdo z té rodiny jinak není nějaká socka ani nerozhazuje za blbosti, prostě normální, pracovití lidé.

• Citovat
  • Upravit
24932
30.7.20 14:41

Ještě jsem ti napsala co by šlo udělat se znalcem a návrhem soudu, odvíjí se to od § 55 nového občanského zákoníku :

Omezení svéprávnosti

§ 55

(1) K omezení svéprávnosti lze přistoupit jen v zájmu člověka, jehož se to týká, po jeho zhlédnutí a s plným uznáváním jeho práv a jeho osobní jedinečnosti. Přitom musí být důkladně vzaty v úvahu rozsah i stupeň neschopnosti člověka postarat se o vlastní záležitosti.

(2) Omezit svéprávnost člověka lze jen tehdy, hrozila-li by mu jinak závažná újma a nepostačí-li vzhledem k jeho zájmům mírnější a méně omezující opatření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.20 14:44
@Lucy75 píše:
Ještě jsem ti napsala co by šlo udělat se znalcem a návrhem soudu, odvíjí se to od § 55 nového občanského zákoníku :

Omezení svéprávnosti

§ 55

(1) K omezení svéprávnosti lze přistoupit jen v zájmu člověka, jehož se to týká, po jeho zhlédnutí a s plným uznáváním jeho práv a jeho osobní jedinečnosti. Přitom musí být důkladně vzaty v úvahu rozsah i stupeň neschopnosti člověka postarat se o vlastní záležitosti.

(2) Omezit svéprávnost člověka lze jen tehdy, hrozila-li by mu jinak závažná újma a nepostačí-li vzhledem k jeho zájmům mírnější a méně omezující opatření.

Děkuji. Bude to ještě boj…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.20 15:00
@Lucy75 píše:
až spadne, poznáte to
bude vám brečet u dveří…

ty rady, co jsem psala ve svém hlavním příspěvku, jsou obecné pro dlužníky a jejich okolí, minimálně ten monitoring a sčot byste udělat měli…

edit : u pár našich „klientů“ už jsem viděla omezení k uzavírání zápůjček a úvěrů, museli byste ale dokázat babku dotáhnout ke Znalci v oboru psychologie (musí být zapsán v seznamu znalců, bývá to například místní psychiatr apod.) a zaplatit posudek, že svou finanční negramotnosti a inteligenční nedostačností ohrožuje sama sebe, své základní existenční podmínky a své rodinné blízké okolí.. s takovým posudkem byste návrh soudu na částečné omezení podat mohli.. ale tipuju, že ji tam nedostanete ani pod práškama… blíže si to vygoogli pod heslem „omezení způsobilosti k právním úkonům“, soud by pak např. tvého přítele mohl ustanovit jako opatrovníka své matky při hospodaření nad určitou částku.. ona se ale bude dle jejího postoje, který popisuješ, bránit.. museli byste mít perfektně připravený návh právě i včetně toho seznamu jejích dluhů…

Příspěvek upraven 30.07.20 v 14:42

Děkuji, uvidíme, co zbytek sourozenců. Nějak se to řešit bohužel musí. Naprosto nechápu, jak někdo dokáže takhle „trestat“ děti, které ho milujou.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel