Jde zabránit tchyniným dluhům?

Anonymní
30.7.20 12:34

Jde zabránit tchýniným dluhům?

Ahoj, mám dotaz. Prosím o diskuzi zejména ty, kteří toto řešily nebo dokážou účinně poradit z pracovní pozice. Jde o to, že přítelova mamka má stotisícové dluhy, Home credity a podobné. Přišlo se na to úplnou náhodou. Přítel přemýšlí, co s tím, pro mamku opravuje část baráku, na který si vzal hypotéku. Sourozence mají vlastní rodiny, takže nevím, jak dalece tento problém budou řešit. Kvůli opravám baráku ani nebydlíme spolu, ale do budoucna bychom se chtěli už posunout. Doufáme, že dluhy se nějak zaplácnou. Ona splácí, jenže na to její důchod už nestačí… Tchýně je hodný člověk, ale finančně totálně negramotný, peníze pro ni vlastně nemají hodnotu a neuvědomuje si, co svými dluhy může způsobit. Už v dávnější minulosti s tím měla problémy a přítele jsem proto varovala, ať ji prohlíží poštu. Jenže je chudák naivní a věřil jí, že už je poučená. Bohužel, vím, že tohle se nezmění. Jde mi proto o to, jestli je nějaký způsob, jak legálně zabránit tchýni znovu si půjčovat peníze a dělat dluhy. Nevadí mi, že rozdává rodině a kupuje dárky vnoučatům, nakupuje kvanta potravin, které se vyhodí, vadí mi, že si na to půjčuje. Věčně nemá peníze a na prvním místě to od*ere přítel, který s ní jako poslední svobodný bydlí a celkem na ni visí. Prakticky ho nevědomky zneužívá jako jistotu.
Je mi jasné, že nepomůže jen zničit karty a dluh doplatit. Udělá to zas. Má svou hlavu, vysvětlit ji nejde nic, udělá si vždy po svém. Nic na ni neplatí.
Jsem z toho zoufalá, ze své rodiny toto neznám. Přítele kvůli matce zatím opouštět nechci, je to skvělý člověk, zodpovědný, pracovitý, domácnost taky zvládá samostatně, na pohled žádný neprůbojný mamánek. Jenže teď mám samozřejmě obavy ze společné budoucnosti a také z toho, jak to zasáhne zbytek sourozenců. Co s tím? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25897
30.7.20 12:39

Leda byste ji nechali zbavit svéprávnosti. Nebo přestaňte pomáhat, ať se se svými dluhy pere sama. Vlastní nějakou nemovitost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
30.7.20 12:40

A ten dum, co opravuje, je jeho?

Jinak je to jeho mama, a ty s ni nic neudelas. Muzes byt priteli max. oporou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
30.7.20 12:41

Píšeš že ji opravuje dům, ten vlastní? Pokud ano, nechala bych ho přepsat na přítele, ať jim neseberou i střechu nad hlavou.

• Citovat
  • Upravit
7674
30.7.20 12:43

Jak píše výše, zbavit svépravnosti. A řešit pak vše za ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65321
30.7.20 12:47
@Veru1987 píše:
Jak píše výše, zbavit svépravnosti. A řešit pak vše za ní.

To rozhodně není tak jednoduché.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
30.7.20 12:49
@vokishka píše:
To rozhodně není tak jednoduché.

to určitě není jednoduché, to chce právnika, soud… ani tahle situace není jednoduchá co má zakladatelka její muž

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
30.7.20 12:50

Pokud by se opravdu prokazalo, ze je financne negramotna, mohl by se u soudu podat navrh na omezeni k pravnim ukonum. Ale uprimne… to by musela mit omezeni minimalne tretina naroda :nevim: Tuty cesta nepovede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33604
30.7.20 12:54

Zbavit svepravnosti neni zadna rada, to se dnes už nedělá, nevím zda to dřív bylo snadné, ale dnes vám to nikdo neudělá jen proto, že paní se zadluzila. I klienti sociálního ústavu, kteří neumí číst, psát a každý týden pisou prezidentovi, ať jim pošle dva miliony, že si chtějí koupit letadlo (To není vymyšlený příběh) mají pouze omezenou svepravnost k některým úkonům. Takže treba nemůžou pracovat tam, kde by mohlo na zdraví, zivote ohrozit jiné lidi. Nemůžou řídit autobus nebo pracovat jako hasič nebo lidem spravovat finance.
Můžou volit, např, můžou se oženit a můžou mít kreditní kartu.

Dům napsat na syna - pokud s tím maminka bude souhlasit. A pomoct ji s tím, aby nedělala další dluhy, s tím by mohlo a myslím i měli pomoct ostatní sourozenci, když jejich dětem kupuje dárky na dluh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
30.7.20 13:04

Z vlastni zkusenosti-nepomuze nic. Dokud ma obcanku (omezeni svepravnosti fakt v tomto pripade nelze), muze si pujcovat, jak ji napadne. My se teda snazili omezit financni dopady, ve vasem pripade by bylo nasnade, aby byl dum prepsan na nekoho jineho nez na ni.
Pomohl az velmi tezky zdravotni stav a umisteni do ustavu, kde nema dotycny pristup k obcance. Zaplatili jsme snad posledni dluh a od te doby dotujeme dotycnemu zivot v ustavu.
Dokud bude ta pani pri zdravi, nic ji nezastavi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.7.20 13:04
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím o diskuzi zejména ty, kteří toto řešily nebo dokážou účinně poradit z pracovní pozice. Přítelova mamka má přes sto tisíc dluh u nebankovních společností. Přítel o části věděl, oponoval, že máma to přece splácí, o části ale vůbec, to mu prostě zatajila a přišlo se pak na to náhodou. Zjistilo se, že sice splácí, ale daleko vyšší částku, než se vědělo a její příjem na to už přestává stačit, co tam dá, tak pak zas vybere. Hlavně, že ji její děti ještě dotujou, hlavně můj přítel. S mamkou sdílí jednu domácnost a opravuje barák na hypotéku. Není jediný majitel, mamka majitelka naštěstí není. Sourozenci se to už pomalu dozvídají, ale zatím nikdo netuší, jak tchýninu nezodpovědnost vyřešit do budoucna.

Doufáme, že se dluhy nějak zaplácnou. Tchýně je hodný člověk, ale finančně totálně negramotný, peníze pro ni vlastně nemají hodnotu a neuvědomuje si, co svými dluhy může způsobit. Už v dávnější minulosti s tím měla problémy a přítele jsem proto varovala, ať ji prohlíží poštu. Jenže je chudák naivní a věřil jí, že už je poučená a dává si pozor. Bohužel, vím, že tohle se nezmění. Jde mi proto o to, jestli je nějaký způsob, jak legálně zabránit tchýni znovu si půjčovat peníze. Zbavení svéprávnosti ale neprojde :D

Je mi jasné, že nepomůže jen sebrat karty a dluh po ní postupně doplatit. Udělá to zas. Má svou hlavu, vysvětlit ji nejde nic, udělá si vždy po svém. Nic na ni neplatí. Ona chce udělat druhým radost, proto vesele rozdává z toho, co vlastně nemá.
Jsem z toho zoufalá, ze své rodiny toto neznám. S přítelem jsem delší dobu a kvůli tomuhle ani nevím, jestli se vůbec pokoušet o společnou budoucnost. Zároveň o něj nechci přijít, takového jako on jsem opravdu doposud nepotkala, a až na tu šílenou benevolenci k matce to není žádný zpohodlnělý mamánek. Jednou bude zodpovědný i starostlivý manžel a otec - ale co proboha udělat s jeho matkou? :think:

Není legální způsob, jen zbavení svepravnosti.. Pokud s ní sdílí domácnost, ona přestane platit, navrhnou exekutoři.. Je vubec nic nezajímá, nám vybrali dům, a to tam dotyčný nebydlel 10 let.. Ale byl to sy majitele.. Prostě masakr..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1506
30.7.20 13:09

Na stávající dluhy ať si zkusí podat návrh na insolvenci. Pokud jí nezbavíte svéprávnosti doporučuji přepsat veškerý majetek na jinou osobu, rozdělit SJM a ať si v klidu seká dluhy dál, když chce dělat radost. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
30.7.20 13:10

Zabránit tomu lze jen zbavením svéprávnosti. Pokud s ní tvůj partner bydlí, tak s tím bude mít velké problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
30.7.20 13:11

Jedině zbavit svéprávnosti. Vlastní nějakou nemovitost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101837
30.7.20 13:18
@Veru1987 píše:
to určitě není jednoduché, to chce právnika, soud… ani tahle situace není jednoduchá co má zakladatelka její muž

Ale pro omezení úkonů musí být důvod, což to, že je blbá a dělá dluhy, prostě není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel