Jde zrušit plný invalidní důchod?

4.3.11 11:33

Jde zrušit ID?

Dobrý den nebo ahoj,
ráda bych vás poprosila o radu. Nevíte jestli lze požádat o zrušení plného ID? A pokud ano, kde a jak se to dělá? Příští týden jdu ke komisi, tak že bych to vzala při jednom. Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7805
4.3.11 11:51

A proč ho chceš zrušit??
Nevím jestli to jde,ale myslím že jo.Jestli chceš třeba pracovat a nechceš ID, tak nutit ti ho nemůžou. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.3.11 11:53

Mám plný ID kvůli úrazu ve 14ti letech, takže je to dost málo peněz a já bych se ráda osamostatnila. Ale když mám jen ID tak to prostě nepůjde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
4.3.11 12:11

Verzatilko-nevzdávej se plného invalidního důchodu.Dnes už nejsou žádná omezení,co se výdělku týče.A v práci tě budou přijímat podle toho co umíš,co zvládáš-nezávisle na výši důchodu.
Za další-pokud pobíráš jakýkoli důchod,tak máš vyšší odpočty na daních a jednou v tvém důchodovém věku na tom budeš s penzí lépe než kdyby si ho nepobírala.
Kamarádka dělá šéfovou v zahradnický firmě-a mají zaměstané lidi na 8 hodin a ti mají plný invalidní důchod.Takže nevidím nejmenší důvod se důchodu vzdávat.Je lepší mít důchod + výplatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3278
4.3.11 12:19

Verzatilko, souhlasím s Lasičkou1, nevzdávej se ID…furt máš lepší více penízku, i kdyby jsi měla ještě plus zaměstnání, tak to máš moc supér…abys pak nelitovala, nelze to už pak vzít zpět…já mám taky ID, sice jen částečný, ale aspoň něco, plus další příjmy, a jsem ráda, je to opravdu velká pomoc. Jinak pokud si opravdu chceš nechat zrušit ID…tak se musíš obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení( ČSSZ)- buďto písemnou formou v žádosti- nebo pak osobně na důchodové, dle místa Tvého bydliště. Ale věřím, že si to rozmyslíš ještě :-) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.3.11 12:29

Akorát poznámka - při přijímání do práce to netlač do životopisu, že ten důchod pobíráš. Popiš tam pouze, jaké máš omezení v práci. Někteří šéfové mají divné uvažování a vyhlédnutou práci bys nemusela dostat, i když bys na ni fyzicky stačila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.3.11 12:31

No nevím jak je to s výdělkem, prý je to tak, že když mám sníženou pracovní schopnost o 70% (a tedy plný ID) tak nemůžu dělat na plný úvazek :nevim: A ono těch 6300kč co beru není zas tak moc, pokud budu chtít žít sama, tak se neuživím. Zatím bydlím u našich, ale tam to už není dobrý :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
4.3.11 12:49

ale pokud nemuzes pracovat na plny uvazek, tak si o moc vic nez mas tech 6300 nevydelas :nevim: ID si nerus, pobirej dal a k tomu si najdi praci na castecny uvazek nebo pokud ti zdravi dovoli plny uvazek, to uz je na tobe, ale duchod si nechej!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
4.3.11 13:13

Ono můžeš pracovat na 30%-myšleno jaká to bude práce.Např. známá má plný ID,pracuje jako učitelka,což není fyzicky náročné / má totální endoprotézu/,takže na plný úvazek.A k tomu doučuje rekvalifikační kurzy a žáky matematiku.Je to jen o fyzickém omezení,co smíš dělat,ne o tom,jestli musíš mít zkrácený pracovní úvazek.Takže lehkou práci můžeš dělat na plný úvazek bez potíží.Výdělkem také nejsi omezená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
4.3.11 13:19
Verzatilka píše:
No nevím jak je to s výdělkem, prý je to tak, že když mám sníženou pracovní schopnost o 70% (a tedy plný ID) tak nemůžu dělat na plný úvazek :nevim: A ono těch 6300kč co beru není zas tak moc, pokud budu chtít žít sama, tak se neuživím. Zatím bydlím u našich, ale tam to už není dobrý :cry:

Můj bývalý partner, byl ZTP/P s plným ID nodmálně pracoval na plný úvazek + ještě i na jeden částečný. A žádné omezení na ID teda fakt neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7805
4.3.11 13:43

tak to bych se ho fakt dobrovolně nevzdávala,ono 6300,– není zas tak málo.
Ale pokud si v pořádku,tak se může stát že ho odeberou sami nebo ti dají jen částečný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
4.3.11 13:46

Záleží na jakou diagnozu jsi ID dostala-ale pokud už ho máš několik let,tak asi šance na odebrání není-ze strany komise-a ty nic neruš.
Co když neseženeš práci?Z čeho budeš žít?Nyní máš trvale jistotu alespoň nějakého příjmu,i když není moc vysoký.Ale zvhledem k jeho výši bych řekla,že to nebude plný,ale částečný ID.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1505
4.3.11 14:13

Ahoj … má maminka má plný ID a přesto pracuje celý život. Nemyslím si, že v tom je nějaký problém. Teď má krásnou práci v chráněné dílně a moc jí to baví. Hlavně je ráda, že přijde mezi lidi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
4.3.11 14:15

V minulé práci jsem měl kolegu s neurologickým postižením (pozvolný rozpad nervových zakončení), který mohl mít plný invalidní důchod prakticky kdykoliv. Místo toho pracoval v hutní výrobě v nepřetržitém provozu, vydělával 28000 čistého a ještě si po čtyřicítce s manželkou pořídili třetího potomka :mrgreen: , takže potřeba peněz narostla. Jeho motto bylo: dokud potřebuju peníze, nebudu z práce utíkat. A když z firmy odcházel, tak si výrobní ředitel rval zbytek vlasů z hlavy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: , kde sežene tak zkušeného chlapa..... Ten kolega šel samozřejmě za lepším výdělkem a při přijímacím pohovoru o svých zdravotních problémech ani nepípl. V opačném případě by tu práci nedostal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.3.11 15:14

Děkuju za vaše tipy a rady :kytka:
Ono se dost dobře nedá zatajit, že mi něco je, jsem na vozíku. Ale přesto bych měla možnost práce, v sousedním městě jsou chráněné dílny, emailem mi odpověděli, že by mě zaměstnali. Ale dojíždět je nesmysl, asi by to ani nešlo :think: , takže jedině se přestěhovat. A protože jsem si myslela, že když chci pracovat na plný úvazek, tak nemůž být v plném ID, tak jsem byla rozhodnutá ukončit ID. Pokud je tedy možný souběh ID a práce, tak je to super :dance: Už se potřebuju osamostanit, nebo se doma zblázním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat