Zmatek v mateřské

57
28.2.11 23:27

Zmatek v mateřské

Ahoj vsem,

pokazde se docitam neco jineho, tak se chci obratit na Vas. Chci se hlavne zeptat, jestli budu mit narok na normalni materskou - 3 roky - , kdyz jsem pres rok normalne zamestnana, ale na vedlejsi cinnost mam od brezna 2010 zivnostensky list. Je v tom nejaky problem? Nic si navic neplatim, ted teprve budu podavat sve prvni danove priznani. Nevydelavam zadne sumy, je to spise jen konicek, ale chtela jsem to mit pojisteno… Udela mi to zmatek v tom si vybrat triletou variantu?? A musim pak po nastupu na materskou zivnost pozastavit? Na jak dlouho?

A pak jeste jeden dotaz - v zamestnani mam oficialne na vyplatni pasce minimalni mzdu (holt, nevydupala jsem si to jinak, nejak jsem to neresila, mimi je chtene, ale neplanovane..) a nekdo mi rikal, ze drive to bylo tak, ze z toho platu se vypocitala materska, ale kdyz to bylo nize nez hranicni 7600, tak to stat dorovnal… Ted uz to tak asi neni, co? To budu dostavat tolik kolik se mi vypocte..
A abych to jeste doobjasnila, tak jsem ve tretim mesici, na materskou bych mela nastoupit nejak na zacatku cervna.
Dekuji Vam moc za odpovedi, jsem v tom cela ztracena :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
707
28.2.11 23:40

mateřská je jen prvních 6 měsíců od nástupu dovolené a počítá se z posledního platu (o minimální částce bohužel nic nevím, ale asi nějaká bude, co?) Po šesti měsících už je to rodičovský příspěvek a je to 7600 na 3 roky nebo 11400 na dva roky. Já si to vybrala na 2 roky a k tomu chodím do práce, zatím jen na částečný úvazek, ale začnu na plný. Pokud dítě nejde do jeslí, tak při rodičovském příspěvku můžeš normálně pracovat a pobíráš ho pořád v plné výši, je jedno jestli máš chůvu nebo ti hlídají rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
1.3.11 00:55

Pokud jsi zaměstananá už rok, tak nárok na mateřskou mít budeš, vypočítává se z platu. Nárok na dvouletou bys musela mít 380,– denního vyměřovacího základu na mateřskou, ale jak píšeš, tak máš minimální mzdu, takže nárok mít nebudeš. A tu mateřskou by ti do těch 7600 měli mateřskou dorovnávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
1.3.11 01:22

ahoj, já bych chtěla jen k té živnpsti, nevím přesně jak je to v tvém případě, ale já měla 270 dní odpracováno a pak jsem chtěla začít podnikat a na sociálce mi řekli, že k těm 270 dním jako Zec musím mít ještě 180 dní jako OSVČ, pokud mít nebudu, tak nic nedostanu i když 270 dní mám, tak na to pozor ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
1.3.11 07:47
Denino píše:
ahoj, já bych chtěla jen k té živnpsti, nevím přesně jak je to v tvém případě, ale já měla 270 dní odpracováno a pak jsem chtěla začít podnikat a na sociálce mi řekli, že k těm 270 dním jako Zec musím mít ještě 180 dní jako OSVČ, pokud mít nebudu, tak nic nedostanu i když 270 dní mám, tak na to pozor ;)

Nojo, ale tohle platí, pokud bys ukončila zaměstnání, měla tam nějakou pauzu a pak začala podnikat. Jinak nárok na mateřskou je:

• trvá zaměstnání stále, je ze zaměstnání bez ohledu na živnost
  • ukončí se zaměstnání a okamžitě se začne podnikat (a platit nemocenské) - těch 180 dní je ochranná lhůta ze zaměstnání, tj. nárok je ještě z ukončeného zaměstnání, od 181 dne je již nárok jako OSVČ
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
1.3.11 07:49

A doplněk pro zakladatelku ;-)

Na ŽL můžeš normálně pracovat i při mateřské, jelikož tu budeš čerpat z titulu zaměstnání.

PPM ti do 7600,– dorovnávat budou, ale až od porodu, budeš o RP žádat hned po porodu a bude ti chodit PPM a ta část RP, která chybí do 7600,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5468
1.3.11 07:57

Ahoj, já byla před nástupem na MD zaměstnaná na HPP, k tomu jsem si přivydělávala jako OSVČ, mateřská a nárok na dvouletou vycházely z platu, na živnostenský list se nikdo ani neptal. Prostě jsem měla potvrzení od tzaměstnavatele, nic jiného na sociálce neřešili. Živnost jsem nepozastavovala, teď si občas pár korun přivydělám. Ale vždycky tak málo, že jsem nikdy neplatila zálohy, jen jsem dřív občas doplácela daň a zdravotní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat